Τρίτη 21 Μαΐου 2013


Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟ


Την Τρίτη και την Τετάρτη, 21 και 22 Μαΐου 2013, η Τρίπολη με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάζει τη μνήμη των πολιούχων της, αγίων νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου. Την Τρίτη 21 Μαΐου 2013, παραμονή της εορτής, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και αγίων νεομαρτύρων Τριπόλεως, εψάλει ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός των αγίων χοροστατούντος  του Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους κ. Θεόκλητου και με την παρουσία του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου ,του επισκόπου  Επιδαύρου κ. Καλλινίκου καθώς και του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου. Πριν τον αρχιερατικό εσπερινό έγινε η υποδοχή των τιμίων λειψάνων των Αγίων στην Τρίπολη από την Ιερά μονή των Βαρσών όπου φυλάγονται και κατόπιν ακολούθησε λιτανευτική  πομπή με προπομπό την δημοτική φιλαρμονική του Δήμου Τριπόλεως ως τον ναό του Προφήτη Ηλία όπου και τελεσθεί ο εορταστικός εσπερινός.
Την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, από τις 7:00 το πρωί, στον ίδιο ιερό ναό, θα ψαλεί ο Όρθρος και στη συνέχεια θα τελεστεί πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προς τιμήν των πολιούχων .Την ίδια ημέρα, στις 7:00 το απόγευμα, θα τελεστεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός των αγίων και θα επακολουθήσει, το βράδυ, η λιτάνευση των τιμίων λειψάνων των νεομαρτύρων , στην πόλη της Τριπόλεως.
Οι νεομάρτυρες Δημήτριος και Παύλος τιμώνται ως Πολιούχοι και προστάτες της Τρίπολης στις 22 Μαΐου, όπου γίνεται πάνδημος λιτανεία της εικόνας και των Αγίων Λειψάνων των. Ο επίσημος εορτασμός καθορίστηκε με το Β.Δ. της 12-11-1952.

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο, εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο γραφικό εκκλησάκι στην παράλια της Καραθώνας έξω από το Ναύπλιο.Ένα εκκλησάκι που φτιάχτηκε το 1875 χτισμένο μαζί με κάποια κελιά και βάση κάποιον προφορικών μαρτυρίων ήταν μετοχή της Ιερής ανδρικής μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Τσέλο Ασίνης
, στα κελιά αυτά φιλοξενούνταν άποροι και άρρωστοι κληρικοί .Κατόπιν βάση μαρτυρίων πέρασε στο σωματείο οικοδόμων το 1895, μετά από παρέμβαση της τότε Βασιλικής οικογενείας της Ελλάδος.
Από τότε μέχρι και σήμερα το σωματείο οικοδόμων ιδίως το καινούργιο σωματείο φροντίζει για την πανηγύρι καθώς και για την συντήρηση της εκκλησιάς και των κελιών, μάλιστα έχουν ξεκινήσει και την συγκέντρωση υλικού για να φτιαχτεί στο χώρο μουσείο με υλικό από την ίδρυση του σωματείου.
Εντός της εκκλησιάς υπάρχουν πολύτιμα αντικείμενα μεγάλης θρησκευτικής αξίας που φυλάσσονται στο εκκλησιαστικό μουσείο του ιερού ναού της Ευαγγελίστριας μιας και εκεί ανήκει εκκλησιαστικά, μεταξύ των εικόνων που φυλάσσονται είναι και μια εικόνα με τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη που βάση προφορικών μαρτυρίων έχει έρθει από την Κωνσταντινούπολη. Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό και την θεία λειτουργιά τέλεσε ο Ιερέας πατέρας Ελευθέριος Μίχος, ιερέας της ενορίας Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε λιτάνευση της Ιερής εικόνας των Αγίων πέριξ του ναού .Κατόπιν ο σύλλογος οικοδόμων Ναυπλίας πρόσφερε στα μέλη του και τους φίλους πλούσιο πρωινό.

ΗΛ.ΠΑΛΙΟΥΔΑΚΗΣ: ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗ ΚΟΡΗ ΜΟΥ


Του Γιώργου Θεοχάρη

Με δάκρυα στα μάτια ο γνωστός τραγουδοποιός και ιεροψάλτης, Ηλίας Παλιουδάκης, ανοίγει τη καρδιά του στο ΄΄Αγιορειτικο Βήμα΄΄ και μιλά για το θαύμα που έζησε στην ενάμιση ετών κόρη του που την έσωσε ο Όσιος Εφραίμ, όπως υποστηρίζει .
‘’Η κόρη ενός Θεού’’, σώθηκε από τον Άγιο Εφραίμ.
Ο κ. Παλιουδάκης σημειώνει:
''Πριν δυόμιση χρόνια που γεννήθηκε η κόρη μου. Μετά από μιάμιση ώρα από την γέννηση της οι γιατροί δεν έδιναν καμία ελπίδα να επιζήσει καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε αίμα…
Είχε 6 αιματοκρίτη! Έπαθε ανακοπή και διασωληνώθηκε άμεσα. Ξεκίνησε η διαδικασία και έδινε τη μάχη της. ΕΛΕΓΑ στους γιατρούς ΄΄ δώστε μια ελπίδα ΄΄
Με κοιτάγανε στα ματιά και μου μιλάγανε με αυτά αλλά η ελπίδα δεν υπήρχε. Την είδα στη θερμοκοιτίδα υποστηριζόμενη από τα μηχανήματα.
Γονάτισα μπροστά στη θερμοκοιτίδα και επικαλέστηκα τον Όσιο Εφραίμ.

ΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ


Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Ναύπλιο στον ομώνυμο ενοριακό ναό που βρίσκεται στο συνοικισμό Ναυπλίου . Ο ναός αυτός βρίσκεται στην μεγαλύτερη συνοικία της πόλης και κάθε χρόνο μαζεύει χιλιάδες πιστών που έρχονται από όλη την Αργολίδα για να τιμήσουν τους Αγίους, Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος ,με την ευλογία του τοποτηρητή της μητροπόλεως Αργολίδος μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου. Μετά το πέρας του αρχιερατικού εσπερινού και του κηρύγματος από τον θεοφιλέστατο, ακολούθησε λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων των Αγίων και της Ιερής εικόνος στην πόλη προς ευλογία των κατοίκων της. Το παρών τους έδωσαν οι Βουλευτές Αργολίδας Ιωάννης Μανιάτης , Ιωάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλίου Χ,Γραμματικόπουλου καθώς και οι στρατιωτικές αρχές του τόπου. Στην λιτανευτική πομπή προηγούνταν η δημοτική φιλαρμονική του δήμου Ναυπλίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου