Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ενημερωτική εκδήλωση για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Αργολίδας


Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Αργολίδας, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση, η οποία απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνασίων και λυκείων) του νομού Αργολίδας. 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2013..., ώρα 11:30π.μ. - 13:30 μ.μ., στην αίθουσα διαλέξεων «Οικογενείας Νίκου Μαζαράκη» του ΚΕΣ στο Ναύπλιο.

Ο Εκπαιδευτικός Σύμβουλος του Ιδρύματος, κύριος Νικόλας Τουρίδης, θα επικεντρωθεί στη στοχευμένη παρουσίαση του αμερικανικού εκπαιδευτικού συστήματος και των προπτυχιακών σπουδών σε πανεπιστήμια των Η.Π.Α. με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών. Παράλληλα, θα δοθούν πληροφορίες για υποτροφίες οι οποίες παρέχονται σε έλληνες εκπαιδευτικούς για συμμετοχή σε προγράμματα εντατικής μετεκπαίδευσης ή/και διεξαγωγής έρευνας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Η.Π.Α.

Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να επικοινωνήσουν και να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών 2752047030 και 2752047040.

Προσμένουμε στη θετική σας ανταπόκριση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος
Πανεπιστήμιο Harvard — στην τοποθεσία Center for Hellenic Studies in Greece, Harvard University.

Ναυτικός Όμιλος Ναυπλίου


Η ομάδα υδατοσφαίρισης ανδρών του ΝΟΝ θα δώσει αύριο, Σάββατο 9 Νοεμβρίου, φιλικούς αγώνες προετοιμασίας με τον Τρίτωνα Αμαρουσίου στο κολυμβητήριο Αμαρουσίου. 'Εναρξη των αγώνων στις 3.00 το μεσημέρι. Στην αποστολή θα συμμετέχει και η γυναικεία ομάδα για προπόνηση στο ίδιο κολυμβητήριο

ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ανακοινώνουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 100, παρ. 4 του Ν. 4182/2013 (ΦΕΚ. 185/Α΄), έχει προκύψει η ανάγκη πραγματοποίησης νέων δρομολογίων μεταφοράς μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας σύμφωνα με τους συνημμένους πίνακες.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, όπως καταθέσουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην υπηρεσία μας (Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Αργολίδας), το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 11/11/2013.
Στη συνέχεια θα ειδοποιηθούν οι ενδιαφερόμενοι για την ημερομηνία και ώρα συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία θα πρέπει να παρευρεθούν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Π.Ε ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ




ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Π. ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΑΥΠΛΙΟ - Never on Sunday @ 3sixty 10.11.13

ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΕΛΝΤΗΣ


ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ 
ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΗΜΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΓΑΛ ΜΠΕΛΙΝΟΥ 20 ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ 
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΕΦ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΕΛΝΤΗΣ
 ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΕΣ, ΚΡΙΣΤΙΝΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ ΦΑΓΗΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΓΑΛ. 
ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

Μια ιστορική πλάνη για την ταρίχευση του Καποδίστρια

farmakeio vonafin04601-400
Του Χρήστου Πιτερού

 Την αποφράδα ημέρα της Κυριακής 27ης Σεπτεμβρίου 1831, με το παλιό ημερολόγιο, περίπου στις 6:45 πμ, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας έπεσε νεκρός στην πόρτα του Αγίου Σπυρίδωνα, στο Ναύπλιο, όπου πήγαινε να εκκλησιαστεί, άγρια δολοφονημένος "για λόγους τιμής", από τους δύο Μαυρομιχαλαίους (τους Μαυρομιχάλας), τον Κωνσταντίνο, αδερφό του Πετρόμπεη, που τον πυροβόλησε εξ' επαφής στην πίσω δεξιά πλευρά της κεφαλής με πιστόλι οπλισμένο με διπλό μπαλαρμά και τον Γεώργιο, γιό του Πετρόμπεη, ο οποίος τον χτύπησε θανάσιμα με μαυρομάνικο μαχαίρι στη δεξιά βουβωνική χώρα.

Η νεκροψία έγινε από επιτροπή γιατρών, έπειτα από δύο ώρες περίπου από τη δολοφονία. Την επόμενη, στις 28 Σεπτεμβρίου προσκλήθηκε ξανά επιτροπή γιατρών που την αποτελούσαν οι Σπ. Καρβελάς, Ν. Μαράτος, Δομ. Μαλδίνης, Π. Ζεγκίνης, Ανδρ. Παπαδόπουλος – Βρεττός και Ιακ. Θεοφιλάς καθώς και ο φαρμακοποιός Βονιφάτσιο Βοναφίν, ο οποίος είχε ιδρύσει από το 1828 το πρώτο φαρμακείο στην Ελλάδα, στο Ναύπλιο, και ήταν ο αρμόδιος για την ταρίχευση.

Τα σπλάχνα του Κυβερνήτη αφαιρέθηκαν από το σώμα, τοποθετήθηκαν σε πολυτελή θήκη και τάφηκαν κάτω από το Άγιο Βήμα του Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το πρώτο φαρμακείο "Ο Σωτήρ" του Β. Βοναφίν στεγαζόταν στο μεγάλο δρόμο, δίπλα από το πρώτο γυμνάσιο, το σημερινό δημαρχείο. Αρχικά, το φαρμακείο στεγαζόταν σε παλιότερη μη σωζόμενηδιώροφη οικία. Η υπάρχουσα νεοκλασσική οικία χτίστηκε περίπου γύρω στα 1880.

Ο φαρμακοποιός Β. Βοναφίν (1800-1893), ιταλικής καταγωγής, ήταν σπουδαία φυσιογνωμία, σπουδαγμένος στην Πάδοβα της Ιταλίας, όπου είχε σπουδάσει ιατρική και ο Ιωάννης Καποδίστριας.

Τον Β. Βοναφίν στην συνέχεια διαδέχτηκε στο φαρμακείο ο ανηψιός του Α. Κάτσικας και κατά την τελευταία περίοδο το φαρμακείο λειτούργησε ως το 1972 από την Ε. Γουζούαση.

Κατά τη δεκαετία του 1980 στην πρόσοψη του νεοκλασικού κτιρίου τοποθετήθηκε, από τον πρόεδρο του Συλλόγου "Παλαμήδης", Τ. Τούμπα, μαρμάρινη επιγραφή με το εξής κείμενο: "Το πρώτο φαρμακείον της Ελλάδος 1828-1972. Ιδρυτής Βονιφάτιος Βοναφίν. Εδώ εταριχεύθη ο Α΄ Κυβερνήτης της Ελλάδος Καποδίστριας την 28/09/1831".

Μετά την τοποθέτηση της επιγραφής αυτής έχει καθιερωθεί η άποψη από όλους ότι ο Ι. Καποδίστριας ταριχεύθηκε στο φαρμακείο του Βονιφάτιου Βοναφίν. Κανείς δεν έχει εκφράσει έκτοτε διαφορετική γνώμη, ούτε οι ασχολούμενοι επιστημονικά με την Νεοελληνική Ιστορία. Αλλά όπως είναι γνωστό, στην έρευνα αυτό το οποίο θεωρείται ως πιθανόν, δεν είναι και πραγματικό. Και στην περίπτωση αυτή βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία μιας λόγιας καινοφανούς θα λέγαμε παράδοσης, η οποία δε συμβαδίζει με την αντικειμενική ιστορική πραγματικότητα...

Για τον χώρο που ταρίχευσε ο Β. Βοναφίν τη σορό του Καποδίστρια δεν υπάρχουν ιστορικές αμφιβολίες και περιθώρια αμφισβήτησης. Όπως προκύπτει από την Γενική Εφημερίδα της Κυβέρνησης όπου έχουν δημοσιευθεί όλα τα σχετικά με τη δολοφονία του Καποδίστρια, αλλά και από την "Ναυπλία" του Μ. Λαμπρυνίδη (1875, σελ. 292):

"O νεκρός του Ι. Καποδίστρια μετεκομίσθη ευλαβώς εκ του ναού του Αγίου Σπυρίδωνος εις το ανάκτορο αυτού, συνοδευόμενος υπό πλήθους λαού ολοφυρομένου επί τη απωλεία και καταρωμένου τους αυτουργούς˙ εκεί δε μετά την αυτοψία εταριχεύθη υπό του φαρμακοποιού Β. Βοναφίν και απετέθη εις την αίθουσαν της υποδοχής (του Κυβερνείου), όπου ο λαός συνέρεε και καθισπάζετο τα πόδια αυτού".

Τα πράγματα για την ταρίχευση είναι ξεκάθαρα. Η ταρίχευση έγινε στο Κυβερνείο που βρισκόταν στο μικρό πάρκο δυτικά της πλατείας Τριών Ναυάρχων, στο χώρο που έχει ανεγερθεί το άγαλμα του Όθωνα.

Η κηδεία του Κυβερνήτη έγινε 18 Οκτωβρίου 1831. Στη συνέχεια η σορός του τοποθετήθηκε στο αριστερό του Ιερού Βήματος του Αγίου Γεωργίου και στις 28 Μαρτίου 1832 ο αδελφός του Αυγουστίνος Καποδίστριας τη μετέφερε με πλοίο στην Κέρκυρα, όπου τάφηκε στο Μοναστήρι της Παναγίας μέσα στην πόλη.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι και ο φαρμακοποιός Θ. Κωστούρος στη μυθιστορηματική βιογραφία του για τον Βοναφίν (Θ. Κωστούρος, Βονιφάτιος Βοναφίν, Ανάπλι 1979) αναφέρει σαφώς ότι μετά τη δολοφονία "ο Μέγας Νεκρός, ανάμεσα σε γόους και ολοφυρμούς του πλήθους, μεταφέρθηκε στο Κυβερνείο, όπου οι γιατροί Παπαδόπουλος, Μαράτος, Τράϊμπερ, έκαναν τη νεκροψία ...και κατόπιν ο Β. Βοναφίν ανάλαβε ... την ταρίχευση του αδικοσκοτωμένου Κυβερνήτη".

Γύρω από σημαντικά ιστορικά πρόσωπα στη μνήμη των ανθρώπων συγχέεται συχνά η πραγματικότητα με τη φαντασία, όπως π.χ. γύρω από τη φυλακή του Κολοκοτρώνη στο Παλαμήδι, την Αρβανιτιά κλπ (Χ. Πιτερός Ναυπλιακά Ανάλεκτα, 7, 2009).

Είναι καιρός το Ίδρυμα Ι. Καποδίστρια να απομακρύνει από το πρώτο Φαρμακείο, το συντομότερο δυνατόν, την επιγραφή αυτή με την λανθασμένη πληροφόρηση για την ταρίχευση του Καποδίστρια και να τοποθετήσει νέα υπεύθυνα τεκμηριωμένη σύμφωνα με την ιστορική πραγματικότητα.

*Ο Χρήστος Πιτερός είναι αρχαιολόγος, μέλος του ιδρύματος "Ιωάννης Καποδίστριας"

ΑΡΓΟΣ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ


    •  
    • από τις 9:00 μ.μ. μέχρι τις 11:00 μ.μ.

  • Δον Κιχώτης


  • Κοινωνική-δραματική, 2003, 105'

    Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβάτζιντσεφ (Andrei Zvyagintsev)

    Ηθοποιοί:Βλαντιμίρ Γκάριν (Vladimir Garin), Ιβάν Ντομπρονράβοβ (Ivan Dobronravov), Κονσταντίν Λαβρονένκο (Konstantin Lavronenko), Ναταλία Βντόβινα (Natalya Vdovina)

    Περίληψη
    Η ξαφνική εμφάνιση του πατέρα δύο αγοριών, θα ανατρέψει τις ισορροπίες στη ζωή μιας οικογένειας. Τα δύο παιδιά που δεν είχαν έρθει σε επαφή με

Θα διεκδικήσει ο Χειβιδόπουλος τον Δήμο Άργους Μυκηνών η πρόκειται απλά για διαφημιστικό τρικ τηλεοπτικής εκπομπής;


 Η δημοσιογράφος Τζένη Σουκαρά φιλοξενεί σήμερα στην εκπομπή της "Περισκόπιο" στο Κορινθιακό κανάλι Ηλέκτρα TV τον αντιπεριφειάρχη Αργολίδας Τ. Χειβιδόπουλο. Ενδιαφέρον προκαλεί η αναφορά της δημοσιογράφου στο ιστολόγιο που διατηρεί πως ο κ.Χειβιδόπουλος αποκαλύπτει τις προθέσεις του για την διεκδίκηση του Δήμου Άργους Μυκηνών στις προσεχείς εκλογές.

Η δημοσιογράφος αναφερει:

 "Δείτε απόψε το βράδυ στο "Περισκόπιο της Τζένης Σουκαρά" στις 22.00 στον ΗΛΕΚΤΡΑTV. 
Καλεσμένος ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης!
Ο κ. Χειβιδόπουλος αναφέρεται στο θέμα των απορριμμάτων και στις αντιδράσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Οιχαλίας ,αλλά και στην Αργολίδα .

Για την στάση του δημάρχου Άργους Μηκυνών Δ. Καμπόσου στο θέμα , αλλά και για την πρωτοβουλία των δημάρχων Κορίνθου, Καλαμάτας και Άργους να δημιουργήσουν εργοστάσια κομποστοποίησης.

Ο κ. Χειβιδόπουλος απαντά στα όσα λέγονται σχετικά με τα έργα και τις αναθέσεις και την εμπλοκή της οικογένειας του Περιφερειάρχη, σχολιάζει και τοποθετείται ανοιχτά για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Πετράκος .

Παίρνει θέση πάνω στην πολυσυζητημένη απάντηση του Π.Τατούλη περί "συμμοριτοπολέμου" και σοδομισμού της Πελοποννήσου απο το ΣΥΡΙΖΑ".

Ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας μιλά και για το συνέδριο στο Costa Navarino, σχολιάζει τις επιθέσεις και...τα χρήματα. 

Ο κ. Χειβιδόπουλος μιλά για τον Ανάβαλο και για τα έργα που δρομολογούνται στην Αργολίδα. Αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις και αποκαλύπτει τις προθέσεις του σχετικά με την εμπλοκή του στις επικείμενες εκλογές ...ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ή ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΜΗΚΥΝΩΝ ; 
Απόψε το βράδυ στις 22.00 στον ΗΛΕΚΤΡΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου