Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Απίστευτο μπάχαλο στον 41ο Παλαμήδειο Δρόμο - Χάθηκα παιδιά στην διαδρομή (βίντεο)





















Απίστευτος ερασιτεχνισμός και μεγάλη ευθύνη βαραίνει τους διοργανωτές του 41ου Παλαμήδειου Δρόμου που έγινε σήμερα στο Ναυπλιο.

Γραμματικόπουλος: Μπορούμε να φέρουμε την διεθνή έκθεση σκαφών αναψυχής τον ερχόμενο Μάιο στο Ναύπλιο - Προκειται για μεγάλη ευκαιρία για την πόλη μας





















 Την διεθνώς αναγνωρισμένη έκθεση Charter Yacht Show πρότεινε ο Χρήστος Γραμματικόπουλος να διοργανώσει το Ναύπλιο τον ερχόμενο Μάιο.

Το Ναύπλιο γιόρτασε την 191η Επέτειο της απελεύθερωσης του





















Οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο,εκεί που ο Στάικος Σταικόπουλος σήκωσε την Ελληνική σημαία στις 30 Νοεμβρίου του 1822 και απελευθέρωσε την πόλη.

Τίμησαν την Εθνική Αντίσταση στο Ναύπλιο





















 Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του έπους της Αλβανίας, των μακεδονικών οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που με τις όποιες δυνάμεις τους αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της Ελευθερίας.

Ξεκίνησε ο 2ος Παλαμήδειος Δρόμος στο Ναύπλιο





















 Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. σε συνεργασία με τους Μαραθωνοδρόμους Δρομείς Αργολίδας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Άλωση του Παλαμηδίου και την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου διοργανώσαν τον 2ο Παλαμήδειο Δρόμο.

Η άλωση του Παλαμηδίου και ο πορθητής Στάικος Σταϊκόπουλος
























Του Πάνου Λιαλιάτση

 Η 30ή Νοεμβρίου του 1822 είναι η γενέθλια ημέρα της Ελευθερίας για τους Ναυπλιώτες και όλους τους κατοίκους της Αργολίδας. Η πολιορκία του Ναυπλίου είχε αρχίσει στις 4 Απριλίου του 1821, αλλά το τουρκοκρατούμενο Ανάπλι, οχυρωμένο από τους Βενετσιάνους από το 1687 με τα κάστρα του Παλαμηδιού, του Ιτς Καλέ και του Βαρουσίου, αντιστεκόταν πεισματικά στην ελληνική ορμή. Ωσπου ήρθε η ώρα η ευλογημένη του Σταϊκόπουλου και των παλικαριών του που, ανήμερα τ' Αγιαντρέα, κυρίευσε το Παλαμήδι με τολμηρό ρεσάλτο.

Μοσχονησιώτης Δημήτριος – Ο πρωταγωνιστής της άλωσης του Παλαμηδιού





















Του Δικηγόρου- Συγγραφέα Τάκη Α. Σαλκιτζόγλου.

 Ο Δημήτριος Μοσχονησιώτης γεννήθηκε στις Κυδωνίες ( Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Στις 2 Ιουνίου 1821, οι Τούρκοι καταστρέψανε την πόλη για να εκδικηθούν τους Έλληνες που είχαν πυρπολήσει ένα πλοίο τους ( δίκροτο) στην Ερεσό, στις 27 Μαΐου 1821. Μεταξύ αυτών που σώθηκαν από την σφαγή, ήταν και ο Δημήτριος Μοσχονησιώτης καθώς και ο πατέρας του Νικόλαος. Κατέφυγαν στο Ναύπλιο, όπου εντάχτηκαν στις Ελληνικές δυνάμεις. Ο Δημήτριος υπηρέτησε αρχικά υπό τις διαταγές του Οπλαρχηγού Θάνου και κατόπιν - κατά την άλωση του Παλαμηδιού - υπό τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο ως Ενωμοτάρχης. Ο Δημήτριος Μοσχονησιώτης μαζί με τον πατέρα του Νικόλαο, είναι εκείνοι που σχεδίασαν και υλοποίησαν- με την έγκριση του Σταϊκόπουλου- το σχέδιο της εκπόρθησης του Παλαμηδιού, την παραμονή του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου 1822.

Ιστορική περιγραφή του Ναυπλίου από Γερμανικό έντυπο του έτους 1827

Romeyn de Hooghe (1645-1708). Verovering Van Napoli Di Romania,
Argos Teres Corinth: et Nevens De Victorie Der s.r. Op De Turcke, 1686.
 Στην Βιβλιοθήκη της Σορβόννης στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα το μοναδικό, απ’ ό,τι ξέρουμε, αντίτυπο ενός μικρού βιβλίου, πού εκδόθηκε στην Λειψία το 1827 και που είναι γραμμένο στην γερμανική γλώσσα. Ο τίτλος του είναι ο έξης: «Οι αιτίες για τις οποίες οι Μεγάλες Δυνάμεις της Ευρώπης δεν απελευθέρωσαν ενωρίτερα την Ελλάδα από την σκλαβιά των Τούρκων. Μαζί με μια περιγραφή του Napoli di Romania (του Ναυπλίου) στον Μοριά, μία περιγραφή της τύχης του από τα παλαιότερα έως τα νεώτερα χρόνια και ένα πίνακα παριστάνοντας την πολιορκία του από τους Βενετούς, Σάξονες και Μπρουνσβίγκους το 1686 από τον περίφημο Ολλανδό ζωγράφο de Hooghe»[1].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου