μανουρομυζήθρα
Γεύσεις απολύτως ελληνικές που θυμίζουν παιδικά χρόνια, την κουζίνα της μητέρας, το κυριακάτικο τραπέζι που στο κέντρο του πρυτάνευε η μπουκάλα με τη ρετσίνα, που το ψωμί ήταν αγνό. Ηταν εκείνο το ψωμί που το τιμούσαμε για προσφάι μ’ ένα κομμάτι μυζήθρα ή φέτα κι ήταν η λιαστή ντομάτα που τρώγαμε απολαμβάνοντας. Κι ήταν ακόμα τα γλυκά του κουταλιού που τόσες φορές μάς ανέβαζαν στην καρέκλα γιατί η μάνα τα έβαζε στο πιο ψηλό ράφι προκειμένου να τα γλιτώσει από τις αρπακτικές διαθέσεις μας.
Μ’ αυτό το νοσταλγικό κείμενο υπό τον τίτλο “Ελλήνων γεύσεις”, ο Χρήστος Σιάφκος, στη σημερινήΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, προλογίζει την παρουσίαση έξι εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων, που ακουμπούν στην παράδοση. Μεταξύ αυτών και η μοναδική μανουρομυζήθρα που φτιάχνει στο Άργος ο Ηλίας Μποζιονέλος:
Λευκή νοστιμιά
Είναι μια γλυκιά μυζήθρα να την απλώσετε στο ψωμί, να την τρίψετε σε χοντρό τρίφτη στα μακαρόνια και γιατί όχι, να την απολαύσετε στο πρωινό σας με μέλι. Τη φτιάχνει ο Ηλίας Μποζιονέλος στο Αργος, ο οποίος μας εξηγεί: «Στο τυρόγαλο της γραβιέρας που βράζει στους 90ο C προσθέτουμε πρόβειο γάλα στους 65ο C και βέβαια αλάτι, με αποτέλεσμα τη μανουρομυζήθρα». Τόσο απλά, τόσο καλά! Από το ίδιο τυροκομείο φέτα, γραβιέρα, ανθότυρο, βούτυρο φρέσκο και βούτυρο γάλακτος όπως και γιαούρτι.
Στην Αθήνα θα βρείτε τα προϊόντα στο «Τυροπωλείον», Σωκράτους 22, Ομόνοια, τηλ.: 210-5230611.