Σάββατο 1 Ιουνίου 2013


Eδώ Άργος: Avatars

Στο Άργος, τις δυο τελευταίες βδομάδες, κυκλοφορούν avatars, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα. Ο Δήμαρχος σήκωσε την κουρτίνα και αποκάλυψε το μυστικό: τη μελέτη που κρατούσε μυστική απ' όλους, τη μελέτη που διαμορφώνει το ιστορικό κέντρο της αρχαιότερης πόλης. Να η ευκαιρία: το Άργος «θα κοιτάξει μπροστά» και θα μεταμορφωθεί σε πόλη του μέλλοντος. Τι ρυάκια, τι στέγαστρα πολύχρωμα και μοντέρνα, παιδικές χαρές, πίδακες. Όλα ωραία και με χάρη στολισμένα, όλα τα είδαμε ολοζώντανα μπροστά μας στην εικονική πραγματικότητα της μελέτης και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφιβάλλουμε ότι θα γίνουν ακριβώς έτσι. Έστω και αν η πραγματική πραγματικότητα δεν είναι εικονική. Είναι αμείλικτη. Έστω και αν η εικονική πραγματικότητα σε άλλους θυμίζει Μονόπολη, εκεί που γινόσουν πλούσιος με ψεύτικα χρήματα και αγόραζες οικόπεδα στην Πανεπιστημίου κι έχτιζες ξενοδοχεία και πολυκατοικίες.

Όμως, αν δούμε με λίγη σοβαρότητα το βίντεο, θα διαπιστώσουμε ότι η πρόταση αλλαγής της πόλης μας δείχνει όντως κάτι καινούριο, που σκοπό έχει να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Έστω και αν υπάρχουν από διάφορες πλευρές αντιρρήσεις, έστω και αν το σχέδιο αυτό ο δήμαρχος δεν το συζήτησε με κανένα παρά μόνο με το αρχιτεκτονικό γραφείο, έστω και αν η αντιπολίτευση είδε το Άργος του μέλλοντος μαζί με άλλους πολίτες τη μέρα της δημόσιας παρουσίασης της μελέτης.

Έστω, τέλος, και αν κάποιοι θύμισαν ότι το Άργος έχει ιστορία, έχει αρχαία, έχει άναρχη δόμηση πάνω σ' αυτά, γύρω απ' αυτά, κάτω απ' αυτά και ότι εξαιτίας των αρχαίων αυτών και της διαχείρισής τους, η κίνηση, πεζή και με τροχοφόρα, γίνεται εγχείρημα δύσκολο. Και είπαν:
- Μήπως οι προαγγελλόμενες μετατροπές δεν αποτελούν μέρος μιας ολοκληρωμένης μελέτης τέτοιας που να συνδέει μελλοντικά το κέντρο με άλλα ενδιαφέροντα σημεία-μνημεία της πόλης; Όπως τους αρχαιολογικούς της χώρους (με κυριότερους το Θέατρο, το Κριτήριο, την αρχαία αγορά κ.λπ.), τον λόφο της Ασπίδας, τον λόφο του Κάστρου, τον σταθμό του ΟΣΕ, το Στάδιο, τα νεοκλασικά κτήρια, ας πούμε;
- Μήπως κυκλοφοριακές και άλλες συγκοινωνιακές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή όλων μας -κατοίκων, επισκεπτών ή περαστικών- δεν είναι δόκιμες ή επαρκείς; Το ρημαδοΚΤΕΛ θα παραμείνει εκεί, κοντά στο αναμορφωμένο κέντρο; Και τα ντιλίβερι θα έχουν και πάλι ελευθέρας, πλανάροντας επικίνδυνα ανάμεσα στα ρυάκια;
- Μήπως οι προτεινόμενες αλλαγές δεν παραπέμπουν σε «ιστορικό κέντρο», σε έναν χώρο δηλαδή όπου θα αναδεικνύεται το πλούσιο παρελθόν της πόλης; Μήπως φέρνουν περισσότερο προς όαση στο Ντουμπάι, παρά σε Άργος «πολυδίψιον»;

Εγώ δε θα διαφωνήσω ούτε θα υποστηρίξω κανέναν. Η εικονική πραγματικότητα είναι ουδέτερη, είναι Μονόπολη. Με κάνει πλούσιο με ψεύτικα χαρτάκια και εικόνες. Αυτό όμως που με στενοχωρεί είναι ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η ανάπλαση του κέντρου της πόλης, δεν παρουσιάστηκε σαν μια πρόταση για να συζητηθεί με την αντιπολίτευση, με μηχανικούς, πολεοδόμους και άλλους ειδικούς και σχετικούς επιστήμονες της περιοχής, αλλά παρουσιάστηκε ως τετελεσμένο γεγονός. Ο Δήμαρχος, θυμίζοντας Πλαστουργό-Δημιουργό, δεν ενημέρωσε κανέναν, κάλεσε δε την αντιπολίτευση να παρουσιάσει τις απόψεις της μέσα σε πέντε μέρες. Έτσι, πάλι ξεχάσαμε αυτό που διαπιστώσαμε σε προηγούμενες προσπάθειες μεταβολών και αναπλάσεων πάνω στο ταλαίπωρο σώμα της πόλης: ότι κάθε αλλαγή είναι πρωτίστως ζήτημα παιδείας, ενσυνείδητης αποδοχής και συμμετοχής όλων όσοι θα την «καταναλώσουν».

Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης δεν έχει ανάγκη από ψιμύθια για το γερασμένο πρόσωπό της. Δεν έχει ανάγκη από φτιασιδώματα και ρηχές μετατροπές. Αναζητά ανθρωπιά, φρεσκάδα, νεότητα και φαντασία. Αυτά μόνο ψάχνει.
Πριν εγκατασταθούν μονίμως τα avatars…
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
 www.protagon.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου