Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Μιαούλεια 2013 στην Ύδρα με την αναπαρασταση πυρπολισης της Τουρκικης Ναυαρχίδας

 Τα Μιαούλια είναι η μεγάλη γιορτή του νησιού της Ύδρας που γίνεται κάθε χρόνο. Είναι τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμή του μεγάλου Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαoύλη που πρόσφερε πολλά στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Έθνους. Αποτελούν μια θαυμάσια ευκαιρία για να απολαύσετε παραδοσιακούς χορούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και πυροτεχνήματα το βράδυ. 

Η Αγία Τριάδα της Πικροδάφνης στην Ερμιονίδα

Άρθρο του
Γιάννη Μ. Σπετσιώτη

Τη Δευτέρα, μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, της Γονατιστής, όπως ο λαός την ξέρει, είναι η ιδιαίτερη γιορτή προς τιμή του Αγίου Πνεύματος. Ονομάζεται και της Αγίας Τριάδας, γιατί παρατείνεται η μεγάλη ημέρα της Πεντηκοστής. Με τη γιορτή αυτή τελειώνει η εκκλησιαστική περίοδος του Πεντηκοσταρίου, (διάρκειας 50 ημερών) που ξεκινά από το Πάσχα και περιλαμβάνει όλες τις κινητές γιορτές του χρόνου. Αξιοσημείωτο είναι πως στους ύμνους της ημέρας του Αγίου Πνεύματος, υπάρχει η λέξη «Ακτιστοσυμπλαστουργοσύνθρονον» (όγδοη ωδή, τροπάριο γ΄), η μεγαλύτερη λέξη, σε συλλαβές, της Βυζαντινής υμνολογίας που θα πει «τούτο το άκτιστο που δημιούργησε μαζί με Σένα την πλάση και απολαμβάνει την ίδια τιμή και δόξα μαζί Σου». 

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στον κάμπο της Αργολίδας - Γιορτάζει σήμερα η Αγία Τριάδα Μιδέας (Μέρμπακα)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ-ΜΙΔΕΑΣ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
 
Τη Δευτέρα 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 εορτή του Αγίου Πνεύματος πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο εν Αγία Τριάδι (Μέρμπακα) Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος.  Το εσπέρας της παραμονής Κυριακή 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 και ώρα 8:00μ.μ., θα ψαλεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος. Μετά το πέρας του Εσπερινού θα γίνει η λιτάνευση της Αγίας Εικόνος. 

Ευρωπαϊκό δίπλωμα πρώτων βοηθειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

  Ο τομέας νοσηλευτικής του Ε.Ε.Σ. εκπαιδεύει και χορηγεί ευρωπαϊκό δίπλωμα πρώτων βοηθειών. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται σε επτά δίωρα μαθήματα και αναπτύσσονται οι ενότητες:

Ιστορικά Ανάλεκτα των χωριών του τέως Δήμου Αλέας

Ένας ογκώδης τόμος 700 σελίδων αποτελεί την κιβωτό πολύτιμων στοιχείων, όπως αυτά βρέθηκαν αποτυπωμένα σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες. Η κοπιώδης και σημαντικότατη εργασία του ερευνητή συγγραφέα Ξενοφώντα Ηλία αναφέρεται σε στοιχεία που συνέλεξε και αφορούν την περιοχή της Αλέας, τα χωριά Αλέα ή Μπουγιάτι, τη Σκοτεινή, τον Άγιο Νικόλαο, την Εξοχή, τη Φρουσούνα, το Πλατάνι και το Γυμνό. Η υπερδεκαετής έρευνα μαζί με την ιδιαίτερη ευαισθησία του συγγραφέα παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο έργο με εκπληκτική ποικιλία μαρτυριών απαραίτητων για τον ιστορικό, αλλά και όποιον αγαπά και ενδιαφέρεται για τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου