Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013


Σπάνιο ντοκουμέντο με τον Ν.Ξυλούρη να τραγουδάει στο Ναύπλιο το "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί"

 Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 33 χρόνων από την ημέρα που έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Ν.Ξυλούρης παρουσιάζουμε ένα (βίντεο κλιπ) της εποχής με το πολύ γνωστό τραγούδι
"Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί" σε μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, στίχους του Γιώργου Σκούρτη και ερμηνεία φυσικά του Νίκου Ξυλούρη, γυρισμένο στο Ναύπλιο!

Κάτι που ίσως πολλοί να μην το γνωρίζουν, όπως και εμείς που τυχαία το ανακαλύψαμε στην προσπάθεια μας να φτιάξουμε ένα μικρο αφιέρωμα στον αξέχαστο "Αρχάγγελο της Κρήτης".

Το τραγούδι γράφτηκε το 1972 όπως λέει σε συνέντευξη του ο Γιάννης Μαρκόπουλος για το έργο του Σκούρτη “Οι Μουσικοί”, το οποίο ανέβασε ο Κάρολος Κουν. " Αμέσως το “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί” πήρε φωτιά. Το “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί”, γνώριζα από την πρώτη στιγμή ότι είναι ισχυρό και πολύ πιο πολιτικοποιημένο από τους Βαρβάρους του Καβάφη, γιατί αναφερόταν στη σημερινή εποχή."

Η επιλογή της πόλης του Ναυπλίου, για να γίνουν τα γυρίσματα της οπτικοποίησης του τραγουδιού φαίνεται να έγινε με το σκεπτικό πως η δημιουργοί ήθελαν μια μεσαιωνική παλιά πόλη για να δοθεί έμφαση στους στοίχους του τραγουδιού. 

Δείτε το βίντεο και τα πλάνα από το Ναύπλιο της εποχής εκείνης με το Ν.Ξυλούρη να περιδιαβαίνει τα σοκάκια της παλιάς πόλης και του ψαρομαχαλά.

http://argolikeseidiseis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου