Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

"Τo παρακράτος είναι εδώ και στη ζωή το διατηρεί η έλλειψη παιδείας και ενότητας όλων μας"

του π.Δημητρίου Θεοφίλου, για το Amen.gr
20 Σεπτεμβρίου 2013, 13:24
316 αναγνώσεις
Το δολοφονικό παρακράτος ζει και βασιλεύει σε τούτο τον έρμο αλλά πανέμορφο τόπο, όπου κοινός παρανομαστής όλης του της ιστορικής διαδρομής, υπήρξε ο διχασμός.
Ο Δ. Σολωμός στον ύμνο του προς την ελευθερία, περιγράφει προφητικά, την διχόνοια με τα μελανότερα χρώματα και την θεωρεί ως την καταστροφή της Ελλάδας, συγκεκριμένα γράφει: «Η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή καθενός χαμογελάει, πάρ’ το, λέγοντας, και συ. Κειο το σκήπτρο που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά μην το πιάστε, γιατί ρίχνει εις σέ δάκρυα θλιβερά. Από στόμα οπού φθονάει, παλληκάρια, ας μην ‘πωθή, πως το χέρι σας κτυπάει του αδελφού την κεφαλή. Μην ειπούν στο στοχασμό τους τα ξένα έθνη αληθινά: Εάν μισούνται ανάμεσό τους δεν τους πρέπει ελευθεριά».
Πολλές φορές μέσα στη ιστορική διαδρομή των εθνών, «κατασκευάστηκαν» γεγονότα τα οποία με τη σειρά τους έκριναν και καθόρισαν τις τύχες των λαών, για αρκετές γενιές μετά.
Κάτι τέτοιο θυμίζει και το περιστατικό του Κερατσινίου της 17ης Σεπτεμβρίου. Η κοινωνική ατμόσφαιρα «μυρίζει» μπαρούτι εδώ και αρκετό καιρό, αυτό που λείπει είναι η σπίθα που θα προκαλέσει την ανάφλεξη και στη συνέχεια την έκρηξη, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Σε αυτή την περιβάλλουσα εκρηκτική ατμόσφαιρα, υπάρχει το παρακράτος, που δολοφονεί όποιον κρίνει, επιδιώκοντας:
Θέλει να του κλείσει το στόμα,
Να προκαλέσει αποσταθεροποίηση,
Να ανοίξει το δρόμο σε καταστροφικές εθνικά εξελίξεις,
Να εκτονώσει με λάθος τρόπο και εσφαλμένη κατεύθυνση, την συσσωρευμένη λαϊκή οργή.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά, το όποιο πνεύμα (διανόηση) και η όποια πίστη (εκκλησία), διατηρεί ακόμη μέσα του ο ρωμιός ως απόθεμα συλλογικής ύπαρξης, δεν φάνηκαν να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, στην ξέφρενη πορεία προς το χάος.
Ούτε οι διανοούμενοι μα ούτε και οι πνευματικοί του ταγοί (εκκλησιαστικοί ή μη), φαίνεται να μπορούν να αντιδράσουν και να σταθούν ανάχωμα, στη κοινωνική υπερ-καταιγίδα που ξεκινάει….
Στην έλλειψη ενότητας, ομόνοιας και συνεννόησης που μας διακατέχει γονοτυπικά, ήρθε να προστεθεί και η φαινοτυπική απαιδευσία. Πολλοί εδώ και 30 χρόνια «έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου», πως η κομματικά κατευθυνόμενη «παιδεία» τυφλώνει και λειτουργεί λοβοτομικά ως προς το συλλογικό μας ιστορικό πριν.
Ήρθε λοιπόν πλέον η στιγμή της νέμεσης, αφού ένας λαός με χρόνια διαταραγμένη ενότητα, ακρωτηριασμένη μνήμη και κατά συνέπεια σμπαραλιασμένη παιδεία, δεν μπορεί να οδηγηθεί πουθενά αλλού, παρά μόνο στον αλληλοσπαραγμό και την αυτοκαταστροφή....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου