Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕ «ΣΠΑΖΟΚΕΦΑΛΙΑ» ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Το κολοσσιαίο έργο της αποκατάστασης του έφιππου ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, έργο που καθιστά αναγκαία την απομάκρυνση του αγάλματος από το βάθρο και την επανατοποθέτησή του μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, φαίνεται πως εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά», που πηγάζει από τα ίδια τα μυστήρια της κατασκευής του.
Από ποιο σημείο του σώματος του γλυπτού θα πρέπει να γίνει η ανύψωσή του; Πόσο καλά στερεωμένο είναι στη βάση του; Θα αντέξει το βάρους πέντε τόνων άγαλμα την επίπονη μετακίνησή του; Ποια τμήματα του μαρμάρινου βάθρου πρέπει να αποσυναρμολογηθούν για την καλύτερη συντήρησή του; Τα ακανθώδη αυτά ερωτήματα καλούνται να επιλύσουν οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να σηκώσουν το άγαλμα από τη βάση του, να συντηρήσουν γλυπτό και βάθρο και τελικά να σώσουν το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό σύνολο από τη φθορά του χρόνου.

ΝΑΥΠΛΙΟ ΑΣΤΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ

Ένας αστερίας στην παραλία της Καραθώνας στο Ναύπλιο , Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013. Ο αστερίας είναι η κοινή ονομασία για τα ζώα που ανήκουν στη συνομοταξία των Εχινόδερμων και σχηματίζουν την ομοταξία των Αστεροειδών (Asteroidea). Το σώμα του αστερία παρουσιάζει ακτινωτή συμμετρία. Τυπικά έχει πέντε βραχίονες ή και περισσότερους, οι οποίοι σχηματίζουν πεντάκτινη συμμετρία. Ο σκελετός του βοηθά μόνο στην προστασία του και όχι στην κίνηση, η οποία γίνεται με σύστημα ποδιών- σωλήνων. Φέρουν ενδοσκελετό, που σημαίνει ότι σχετίζονται με τα Χορδωτά. Η τροφή τους περιλαμβάνει συνήθως ζώα με κέλυφος, όπως μύδια, αχιβάδες και στρείδια.

ΝΑΥΠΛΙΟ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο τελέσθηκε το μνημόσυνο για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013. Παρουσία του δημάρχου Ναυπλιέων  Δημητρίου Κωστούρου και αρκετών πιστών τελέσθηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο για τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Σαν σήμερα  στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος πέφτει νεκρός από τα βόλια και την μαχαιριά των  Μαυρομιχαλαίων ,έξω από τον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.

Παρών στο μνημόσυνο και ο  Λυκειάρχης του δεύτερου λυκείου Ναυπλίου Βασίλειος Χαραμής ο οποίος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τον Καποδίστρια. Την θεία λειτουργία και το μνημόσυνο τέλεσε ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Βασίλειος Σουλάνδρος.

ΔΥΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΌΠΛΟΙΑ ΣΉΜΕΡΑ ΣΤΟ ΝΑΎΠΛΙΟ

Δυο κρουαζιερόπλοια βρίσκονται αγκυροβολημένα σήμερα ανοιχτά του λιμανιού του Ναυπλίου. 

Το ένα ειναι το Silver Cloud με σημαία Μπαχάμες, προερχόμενο από την Μύκονο με έτος κατασκευής το 1994, μήκος τα 155 μέτρα, πλήρωμα 222 άτομα, ενώ μεταφέρει 300 επιβάτες.

ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Κ.ΡΟΥΤΟΥΛΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Στον αύλειο χώρο του ιστορικού, βυζαντινού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Τριάδος (Μέρμπακα), πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση με θέμα: «Από το Βυζάντιο στο σήμερα» που διοργάνωσε ο Δήμος Ναυπλίου και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ», υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
Παρουσιάστηκε μια μουσική διαδρομή μέσα από παλαιά βυζαντινά ηχοχρώματα και δημοτικά άσματα με έμφαση στο Μικρασιάτικο και το Πολίτικο τραγούδι αλλά και νεότερες λαϊκές και έντεχνες μελωδίες.
Μεταξύ των ακροατών της παράστασης ήταν ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και οι αντιδήμαρχοι Ιωάννης Τζαρίμας και ο Ανδριανός Δήμας, καθώς κι ο ιερέας της Αγίας Τριάδος ,ο πατέρας Γεώργιος Μυτροσύλης.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου