Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Το σπήλαιο του θανάτου στην Αργολίδα

Το σπηλαιοβάραθρο της Ανδρίτσας βρίσκεται στην περιοχή του Δήμου Λέρνας Αργολίδας, ανάμεσα στους οικισμούς Βελανιδιά και Ανδρίτσα.
Το μυστήριο επικεντρώνεται στους σκελετούς των 33 ανθρώπων που εντοπίστηκαν τυχαία στο σπηλαιοβάραθρο της Ανδρίτσας το 2004 και, κυρίως, στους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν αυτοί οι άνθρωποι των πρώτων χριστιανικών χρόνων να καταφύγουν στο σπήλαιο. Δίπλα στα ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν διάσπαρτα: πλήθος αγγείων (αμφορείς, πιθαμφορείς, πρόχοι και οινοχόες), λυχνάρια, πολλά μετάλλινα αντικείμενα, νομίσματα καθώς και ένας λιτανευτικός σταυρός χωρίς κανένα ίχνος μεταγενέστερης επέμβασης. Στοιχεία που εντείνουν τη σκοτεινή και βίαιη διάσταση της ιστορίας που έζησαν παιδιά, εφήβοι και νέες γυναίκες για να ξεφύγουν από κάποιον κίνδυνο μετά το 575/6 μ.Χ., όπως βεβαιώνουν τα νομίσματα που βρέθηκαν στο σπήλαιο.
Οι αποκλεισμένοι είχαν μαζί τους αρκετές προμήθειες, νερό, τρόφιμα και λυχνάρια για να βλέπουν στο πυκνό σκοτάδι. Για αδιευκρίνιστο, έως τώρα, λόγο όλοι βρήκαν τραγικό θάνατο αποκλεισμένοι στο σπήλαιο. Η εικόνα του χώρου και η εύρεση της αιχμής δόρατος κοντά στην είσοδο του σπηλαίου παραπέμπουν σε συνθήκες βίαιου και αιφνίδιου κινδύνου ή εχθρικής επιδρομής και όχι τόσο σε φυσική καταστροφή ή μολυσματική νόσο. Η τελευταία πιθανότητα, άλλωστε, αποκλείεται και από τις πρώτες ανθρωπολογικές παρατηρήσεις.
Ο χρόνος επιβίωσης των ανθρώπων στο σπήλαιο υπήρξε σύντομος εξαιτίας των αντίξοων φυσικών συνθηκών και της εξάντλησης των προμηθειών τους. Κάποιοι από τους τελευταίους επιζώντες μετακινήθηκαν βαθύτερα στο σπήλαιο. Οι θέσεις αλλά και οι στάσεις των σκελετών δίνουν την αίσθηση αναμονής ενός αργού και αναπόφευκτου τέλους.

Η πρώτη ερευνητική αποστολή στο σπήλαιο πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος από τον Νοέμβριο του 2004 έως και τον Ιανουάριο του 2005 με σκοπό την τοπογραφική αποτύπωση και τεκμηρίωση των ευρημάτων. Τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα αξιοποιήθηκαν στην ενδιαφέρουσα παρουσίαση της έκθεσης στους χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Μεταφέρεται το ΚΤΕΛ Άργους;


Σύμφωνα με πληροφορίες του “α” το ΚΤΕΛ Άργους θα μεταφερθεί σύντομα από την Καποδιστρίου που βρίσκεται σήμερα πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού στην είσοδο της πόλης από την Ναυπλίου στο οικόπεδο του γηροκομείου Ναυπλίου Μαρία Ράδου. Το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει αναμένεται να ξεπεραστεί σύντομα με την συνδρομή του Δημάρχου Άργους- Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσου για αλλαγή χρήσης στο σημείο εκείνο του νοτίου τμήματος του σχεδίου πόλης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Αργολίδας κ. Ανάργυρο Μαρούση, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί ως εκδοτήριο το υπάρχον κτίσμα από το παλιό βενζινάδικο και στην συνέχεια θα εκδοθεί άδεια για την κατασκευή σύγχρονου σταθμού του ΚΤΕΛ. Με την μεταφορά εκεί του εκδοτηρίου θα αποφευχθεί ο παρατηρούμενος σήμερα συνωστισμός επί της Καποδοστρίου και θα αναπνεύσει το κέντρο της πόλης. Η μεταφορά των επιβατών θα γίνεται με τις υπάρχουσες γραμμές των λεωφορείων του ΚΤΕΛ οι οποίες θα προσαρμοστούν στα δρομολόγια της Αθήνας ή με μικρά λεωφορεία που διαθέτει ήδη το ΚΤΕΛ. Το σημείο που θα δημιουργηθεί ο νέος Σταθμός του ΚΤΕΛ βρίσκεται σχεδόν επί του περιφερειακού και διευκολύνει την είσοδο- έξοδο των λεωφορείων χωρίς να επιβαρύνει την κυκλοφορία. Απ την άλλη πλευρά η έκταση του οικοπέδου είναι τέτοια που μέρος της μπορεί να χρησιμεύσει και ως πάρκινγκ λεωφορείων που σήμερα αναγκάζονταν να παρκάρουν μπρος απ την λαϊκή ή πλησίον των στρατώνων. Θετικά αντιμετώπισε και ο Δήμαρχος Άργους την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ απ την Καποδιστρίου, αφού η διαμόρφωση του ιστορικού κέντρου την οποία προωθεί, ασφαλώς επιζητά όσο το δυνατόν την μικρότερη κυκλοφοριακή επιβάρυνση.


Read more: http://anagnostispe.blogspot.com/2013/07/10.html#ixzz2YeLQKxxZ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου