ΝΑΥΠΛΙΟ: Το ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ IΔΡΥΜΑ
Αν κάποιος επισκεφτεί το Ναύπλιο είναι βέβαιο ότι έχει πάρα πολλές επιλογές πολιτιστικού και λαογραφικού περιεχομένου. Η ιστορία της πόλης τεράστια και η σημερινή της εικόνα πάντα στις καρδιές όλων όσων την έχουν επισκεφτεί.
Η καλοδιατηρημένη παλαιά πόλη είναι βέβαιο ότι αρέσει αφού παραπέμπει σε άλλες εποχές πότε σκληρές, πότε ποιο ρομαντικές.
Ένας επισκέπτης του Ναυπλίου δεν πρέπει να ξεχάσει μέσα στις τόσες επιλογές που του προσφέρονται να σταματήσει στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Το 1981 διαμορφώθηκε ο χώρος του ισογείου, προκειμένου να στεγάσει μια έκθεση με θέμα τις φυσικές υφαντικές ύλες στην Ελλάδα: την παραγωγή, την επεξεργασία και την εφαρμογή τους στα τοπικά ενδύματα και στην οικιακή χρήση, με αναφορές σε τεχνικές, επαγγέλματα κλπ. Για την έκθεση αυτή το ΠΛΙ απέσπασε το European Museum of the Year main Award (EMYA). Το 1986 αναμορφώνεται ο 1ος όροφος με τη διαμόρφωση αιθουσών έκθεσης, πωλητηρίου και βοηθητικών χώρων. Το 1999, στις 11 Αυγούστου, ανοίγει η νέα έκθεση του Μουσείου με θέμα «Τα καλύτερα του ΠΛΙ».
Από το 2006, στο ήδη αναμορφωμένο εσωτερικά κτίριο, παρουσιάζεται η έκθεση με θέμα «Ελληνικόν Άστυ: Ναύπλιον 1822-1922». Η νέα μόνιμη έκθεση αφορά κυρίως το αστικό Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές.
Στο ισόγειο παρουσιάζονται ετερόκλητα μουσειακά αντικείμενα σε μια τολμηρή ελεύθερη εγκατάσταση για να τονιστεί η πολυμορφία της συλλεκτικής φιλοσοφίας του ΠΛΙ. Η μουσειολογική πρόταση παρουσιάστηκε στο Ναύπλιο σποραδικά ήδη από το 1999 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2006 και βέβαια στις “Πτυχώσεις”, την έκθεση της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας του 2004.
Στο ισόγειο λειτουργεί και το Πωλητήριο του Μουσείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου