Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Δύο Βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν για τις τιμές των πορτοκαλιών της Αργολίδας

portokalia2
Δύο Βουλευτές του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος και ο Νίκος Μωραΐτης, έκαναν ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών της Αργολίδας.
Ακολουθεί η ερώτηση:
Θέμα: Απούλητα και σε εξευτελιστική τιμή τα επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα πορτοκάλια στο Νομό Αργολίδας.
Η οικονομία στο Νομό Αργολίδας σε ένα σημαντικό ποσοστό βασίζεται στην δενδροκαλλιέργεια και κυρίως στο πορτοκάλι. Ωστόσο αν και το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, οι τιμές έχουν κατρακυλήσει στην εξευτελιστική τιμή των 8 λεπτών για τα επιτραπέζια και 3 λεπτών για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια, που δεν συμφέρει ούτε να πληρώσει κανείς για τη συγκομιδή τους. Ταυτόχρονα γίνονται εισαγωγές που αφήνουν υψηλότερο κέρδος στους μεγαλέμπορους.
Η κατάσταση αυτή προκαλεί απελπισία και απόγνωση σε χιλιάδες οικογένειες στο Ν.Αργολίδας, αφού δεν υπάρχει καμιά στήριξη και ενδιαφέρον από τη κυβέρνηση, αν και θα μπορούσε να πάρει μέτρα ανακούφισης, με την απορρόφηση τους σε λογικές τιμές από το στρατό, τα σχολεία, τα νοσοκομεία κ.ά .
Δεδομένου ότι με την εσπεριδοκαλλιέργεια ασχολούνται χιλιάδες οικογένειες, αλλά και άλλοι κλάδοι (π.χ μεταφορείς) και παράγονται πάνω από 400.000 τόνοι επιτραπέζια και χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή διαφόρων ποικιλιών και επίσης την ίδια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη που τους "πνίγουν" και δεν μπορούν να αποπληρώσουν, καθώς πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που τους έχει δημιουργήσει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:
1. Να απορροφηθεί η ντόπια παραγωγή από στρατό, νοσοκομεία, σχολεία κ.ά ιδρύματα και κρατικούς φορείς με τιμή παραγωγού, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής, να αφήνει βιώσιμο εισόδημα και ταυτόχρονα να είναι προσιτή για τον καταναλωτή,
2. Την περιθωριοποίηση και εξαφάνιση των μεσαζόντων και «καρτέλ» μεγαλεμπόρων, που λυμαίνονται το προϊόν και ταυτόχρονα να σταματήσει άμεσα τις αθρόες εισαγωγές εσπεριδοειδών με ένταση των ελέγχων ώστε να απορροφηθεί η ελληνική παραγωγή.
3. Να καλύψει το χαμένο εισόδημα για τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, που είναι τα θύματα του μεγάλου κόστους και των εξευτελιστικών τιμών παραγωγού.
argolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου