Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Τα χυμοποιεία υπεύθυνα για τη δυσωδία

0099282775a18d95bbf9f8260d03f622.w600.h340.z1
Στο έλεος κάποιων χυμοποιείων βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες το Ναύπλιο αλλά και η ευρύτερη περιοχή (το Άργος σε μικρότερο βαθμό).
Η έντονη δυσωδία στην ατμόσφαιρα, οφείλεται στα απόβλητα που διοχετεύουν στον Βιολογικό Καθαρισμό κάποια εργοστάσια. Ο όγκος τους ξεπερνά ακόμα και 10 φορές το προβλεπόμενο όριο.
Το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο κατά την οποία λειτουργούν τα εργοστάσια, ωστόσο φέτος η κατάσταση εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν (ομίχλη, υγρασία) είναι ανυπόφορη όσο ποτέ.
Ενώ κάθε χρόνο υπογράφεται σύμβαση ανάμεσα στα χυμοποιεία και τον Βιολογικό Καθαρισμό για έναν ορισμένο όγκο και ποιότητα λυμάτων σε ημερήσια βάση, τα εργοστάσια δεν την τηρούν με αποτέλεσμα, λόγω της υπερφόρτωσης ο Βιολογικός να μην μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Τα εργοστάσια διαθέτουν πρωτογενείς Βιολογικούς Καθαρισμούς, ωστόσο η λειτουργία τους είναι συνήθως ελλιπής και δεν γίνονται οι κατάλληλες επεκτάσεις. Τα λύματα δεν δέχονται την κατάλληλη επεξεργασία και ο κεντρικός Βιολογικός είναι αδύνατο να κάνει κάτι τέτοιο λόγω υπερβολικού φορτίου.
Προκύπτουν τα ερωτήματα:
- Γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος (όχι στον Βιολογικό αλλά κυρίως στην πηγή, τα εργοστάσια) για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επιχειρήσεις που ξεπερνούν το όριο αποβλήτων;
- Σε περίπτωση που ανακαλυφθούν οι παραβάσεις, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι σημαντικά ή αμελητέα; Μπορούν να αποτρέψουν τους παραβάτες να συνεχίσουν το έργο τους;
Το πρόβλημα της χειμερινής δυσοσμίας λόγω των χυμοποιείων διαιωνίζεται... Όλοι συμφωνούμε πως από την ύπαρξη των εργοστασίων οφελείται οικονομικά η περιοχή αλλά από τη μη σωστή λειτουργία τους, πέρα από τους κατοίκους, βλάπτεται και η τουριστική κίνηση. Οι βιομήχανοι είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν σύμφωνα με τους νόμους και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί οφείλουν να δράσουν.
Υπεύθυνη για τη διαχείριση του Βιολογικού Καθαρισμού είναι η ΔΕΥΑ Αργους - Μυκηνών.
Γιώργος Νικολόπουλοςhttp://argolika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου