Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Ασύμφορη για την Ελλάδα μία 'ειδική λύση'

Μπορεί ο Κώστας Σημίτης να μην κάνει συχνά δημόσιες παρεμβάσεις, ωστόσο όταν το επιλέγει, κάθε άλλο παρά «ακολουθεί» τα γεγονότα...

Ο Κώστας Σημίτης τάσσεται αναφανδόν υπέρ κάθε κίνησης που διευκολύνει την πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης.
Ο Κώστας Σημίτης τάσσεται αναφανδόν υπέρ κάθε κίνησης που διευκολύνει την πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης.
Με τη φράση αυτή, άνθρωπος που τον γνωρίζει καλά και είναι τακτικός συνομιλητής του, επιχειρεί να περιγράψει με ενάργεια το έντονο ενδιαφέρον που δείχνει ο πρώην πρωθυπουργός για τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και την αποφασιστικότητά του να συνδράμει, όπως και όταν μπορεί, το έργο της κυβέρνησης για την οριστική έξοδο από την κρίση. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται αρκετές ώρες στο γραφείο του στη Βουλή - εκτός από τις ημέρες που ταξιδεύει στην Ευρώπη, όπου διατηρεί επαφές και διαρκή επικοινωνία με κορυφαίους παράγοντες της πολιτικής και της οικονομίας.
Πρόσφατα βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στο Μόναχο και το Βερολίνο όπου είχε συναντήσεις με προσωπικότητες που έχουν μπροστά τους τον «χάρτη» των επόμενων βημάτων της Ευρώπης, εν όψει και των κρισιμότατων ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο. Επόμενος «σταθμός» του είναι το Παρίσι. Ο κ. Σημίτης θέλει να διατηρήσει την αισιοδοξία του, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν κρύβει σε συνομιλητές τον προβληματισμό του καθώς δεν αποκλείει να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο γενικότερης λύσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατ' αρχάς προβλέπει ότι προ των ευρωεκλογών είναι λίγες οι πιθανότητες να συμβούν «γεγονότα» με τη σφραγίδα των ισχυρών της Ευρώπης για το μέλλον της, για την αναπτυξιακή πορεία και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής εναντίον των μονοδιάστατων προγραμμάτων λιτότητας που πέφτουν συνήθως στους επιβαρυμένους ώμους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Εάν και εφόσον δεν φανεί φως στο τούνελ για συνολικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, τότε αντιλαμβάνεται ότι θα ισχύσει ο... νόμος των «ειδικών λύσεων» - εξέλιξη όχι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την Ελλάδα που παλεύει με τα κύματα της κρίσης και θα προτιμούσε να ενταχθεί στο συνολικότερο πλαίσιο για τις χώρες του Νότου.
Να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε
Ετσι κι αλλιώς ο Κ. Σημίτης πιστεύει ακράδαντα ότι ασφαλής προθάλαμος για την πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων των δανειστών μας είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.
Ξέρει «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και, όπως έλεγε προ ημερών σε συνομιλητή του, η τρόικα θέλει τεχνοκρατική και επιστημονική τεκμηρίωση των όσων η χώρα υποστηρίζει ως «εργαλεία» για τους δημοσιονομικούς στόχους.
Είναι πασιφανές -ισχυρίζονται συνομιλητές του προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα από κάποιες κοφτές παρατηρήσεις του- ότι ο κ. Σημίτης εννοούσε πως το πρώτο κρας τεστ δεν αφορά τους όρους μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης. Η στήριξη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των δύο κυβερνητικών εταίρων πρέπει να θεωρείται -χωρίς καμία αμφιβολία- δεδομένη, όπως και η πεποίθησή του πως κάνουν ό,τι χρειαστεί ως εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας.
Μιλά με ιδιαιτέρως θετικά λόγια για την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και διαβλέπει ότι μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία θα αρχίσει σταδιακά να ξεκαθαρίζει το τοπίο των προθέσεων της καγκελαρίας. Δεν απορρίπτει -το αντίθετο- την πρόβλεψη ότι ο κ. Σόιμπλε θα διατηρήσει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες διαπραγματεύονται περισσότερα υπουργεία αναπτυξιακού προφίλ.
Η «επιστροφή» στη συζήτηση, ειδικά για την πορεία της χώρας, είναι για τον Κ. Σημίτη εξαιρετικά σύμπλοκη υπόθεση. Τάσσεται χωρίς αμφιβολία υπερ της κάθε κίνησης που θα διευκολύνει την πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρώπης αλλά δεν υπολογίζει σε «ρόδινες» καταστάσεις.
«Πρέπει να επιδείξουμε συνέπεια, υπομονή, να λέμε λίγα λόγια, να κάνουμε όμως πολλά περισσότερα», εξήγησε ο πρώην πρωθυπουργός σε στέλεχος από τον κεντροαριστερό χώρο, στον οποίο επανέλαβε ουκ ολίγες φορές την ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις και η αποσαφήνιση ενός δίκαιου ενιαίου φορολογικού συστήματος με σταθερές ρυθμίσεις και στόχους.
Η προστασία της Δημοκρατίας και η αναχαίτιση του νεοναζισμού είναι για τον κ. Σημίτη προτεραιότητα των πολιτικών δυνάμεων. Συμφωνεί με όσους αντιλαμβάνονται ότι μετά τις ραγδαίες επί του θέματος εξελίξεις, η Χρυσή Αυγή πρέπει να λάβει επί της ουσίας απαντήσεις σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο.
«Η κυβέρνηση και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη οφείλει να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία βήματα και να αντιπαρατεθεί με ό,τι διχάζει, απειλεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος», τονίζει άνθρωπος πολύ κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αναχαιτιστούν τώρα όλοι οι κίνδυνοι που βάλλουν κατά της πολιτικής σταθερότητας.
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, ο κ. Σημίτης δεν κάνει προβλέψεις. Τον απασχολεί προς το παρόν το πώς θα λειτουργήσουν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες για την ομαλή πορεία προς τους δημοσιονομικούς στόχους, για το πρωτογενές πλεόνασμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Στη λογική ότι η Ελληνική Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014 και οι ευρωεκλογές τον Μάιο διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, η διαχείριση του οποίου θα επηρεάσει εν πολλοίς τις εξελίξεις και την προοπτική της χώρας...
Η πυξίδα δείχνει πάντα Κεντροαριστερά
ο κ. Σημίτης χαιρέτισε δημοσίως την Κίνηση των «58» προσωπικοτήτων που επιδιώκουν την κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές όλων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Εχει την άποψη ότι η ενδυνάμωση της παράταξης και η κοινή δράση του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των άλλων κινήσεων θα παίξει σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Προβληματίζεται για την αρνητική στάση της ηγεσίας της Δημοκρατικής Αριστεράς αλλά δεν υποτιμά «τη δυναμική που μπορεί να κρύβει η Κίνηση των "58"». Συντάσσεται δε με την κοινή κάθοδο υπό τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου