Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Λίγο καλύτερα φέτος το ελληνικό πορτοκάλι σε τιμές και εξαγωγές



Καλύτερα σε σχέση με την περσινή χρονιά εξελίσσεται η αγορά για το ελληνικό πορτοκάλι οι τιμές του οποίου κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2012 ενώ ικανοποιητικά εξελίσσονται και οι εξαγωγές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η φετινή συγκομιδή αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρσι (910.000 τόνους) παρά τις ζημιές που έχουν σημειωθεί σε κάποιες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα στην Αργολίδα.
Την περίοδο αυτή οι παραγωγοί στις τρεις μεγαλύτερες πορτοκαλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας (Αργολίδα, Λακωνία, Άρτα) συγκομίζουν τις ποικιλίες Μέρλιν
και Ναβαλίνα και οι τιμές τους φθάνουν τα 18 λεπτά/κιλό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πέρσι τέτοια εποχή οι τιμές παραγωγού για τα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν ήταν πολύ χαμηλότερα κάτω από 10 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές της συγκομιδής (το Νοέμβριο) η τιμή παραγωγού για τα πρώτα πορτοκάλια έφτανε τα 35 λεπτά/κιλό.

Λακωνία

Για την κατάσταση τόσο στην αγορά όσο και την συγκομιδή στην περιοχή της Λακωνίας ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Αγ. Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange κ. Πέτρο Μπλέτα. «Πάμε αρκετά καλά με το πορτοκάλι φέτος. Είμαστε σχεδόν στο τέλος της συγκομιδής της ποικιλίας Ναβαλίνα και ξεκινήσαμε και τα Μέρλιν. Τόσο η διάθεση και οι εξαγωγές τους (Βαλκανικές χώρες, Ρωσία, Ουκρανία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.) όσο και οι τιμές πάνε αρκετά καλά», μας αναφέρει ο κ. Μπλέτας. 
Και προσθέτει: «Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 17 έως 20 λεπτά/κιλό. Πέρσι τέτοια εποχή τα πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν ήταν πολύ χαμηλότερα κάτω από 10 λεπτά/κιλό». 
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Νίκου Προκοβάκη, Προέδρου της ΕΑΣ Λακωνίας: «Εάν πέρσι τέτοια εποχή οι Ναβαλίνες και τα Μέρλιν έφευγαν από 8 μέχρι 12 λεπτά/κιλό, φέτος η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 12 μέχρι 18 λεπτά/κιλό. Οι τιμές με απλά λόγια είναι καλύτερες 10–20% σε σχέση με την περσινή χρονιά».

Αργολίδα

Στα 18 λεπτά το κιλό είναι η τιμή παραγωγού και στην περιοχή της Αργολίδας. Εκεί ωστόσο οι παραγωγοί φέτος έχουν έρθει αντιμέτωποι με ζημιές που προκλήθηκαν από το χαλάζι με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να είναι μειωμένη. Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημάκη, Διευθυντή της ΕΑΣ Αργολίδας: «Η συγκομιδή έχει περάσει τη μέση. Η Αργολίδα είχε ζημιές από το χαλάζι και επειδή είναι σε μεγάλο μέρος της παραγωγής αυξάνει τα «σκάρτα». Οι τιμές του Μέρλιν είναι σταθερές στα 18 λεπτά/κιλό, ενώ όσα έχουν αυξημένο ποσοστό ζημιάς οδηγούνται προς χυμοποίηση. Η τιμή είναι λίγο αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Ας ελπίσουμε ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτές τις μέρες να μην μας δημιουργήσουν άλλα προβλήματα».

Άρτα

Για τις τιμές και την παραγωγή στην περιοχή της Άρτας μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βαγγέλης Βαγγέλης, παραγωγός και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Άρτας – Φιλλιπιάδας. Σύμφωνα με τον κ. Βαγγέλη οι φετινές τιμές δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς. «Έχουμε συγκομίσει τα Ναβαλίνα και μια ποσότητα Μέρλιν. Και φέτος τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά. Στα Ναβαλίνα η τιμή παραγωγού ήταν στα 15 λεπτά/κιλά (στο δέντρο) και 20 λεπτά/κιλό (παραδοτέα στο φορτηγό). Τα περισσότερα πορτοκάλια μας οδηγούνται σε εξαγωγές και ήδη έχουμε ολοκληρώσει κάποιες. Όσον αφορά την χυμοποίηση από την στιγμή που σταμάτησε η επιδότηση σταμάτησε και το ενδιαφέρον».

Εξαγωγές

Τέλος, για την πορεία των εξαγωγών ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, ο οποίος μας ανέφερε: «Μέχρι στιγμής οι εξαγωγές πάνε αρκετά καλά. Είχαμε μια ανάσχεση λόγω των ημερών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (που ήταν μειωμένες οι εργάσιμες ημέρες) αλλά από αυτή την εβδομάδα θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποκατασταθεί η ομαλή πορεία της εξαγωγής. Οι τιμές είναι ικανοποιητικές, υψηλότερες από τις αντίστοιχες περυσινές τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή. Ελπίζουμε ότι παρά την οικονομική ύφεση που υπάρχει στην Ευρώπη θα εξακολουθήσει ομαλά η ροή για την απορρόφηση και την διάθεση της υπόλοιπης παραγωγής (η φετινή παραγωγή αναμένεται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, περίπου 910.000 τόνους).
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου