Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Β. Νίκας: Τι γίνεται με τα χρήσιμα υλικά που πετιούνται λόγω ανάπλασης;

nikas
του Βασίλη Νίκα, Αρχιτέκτονα Μηχανικού*
Ο Δήμος Άργους αντί να ευχαριστήσει τον σύλλογο μηχανικών και να λάβει σοβαρά υπόψη του τις προτάσεις που κατατέθηκαν, δεν τις διάβασε και δεν έκανε καμιά διαβούλευση επ' αυτών.
Απεναντίας η δημοτική αρχή Άργους προσπάθησε με ένα μεθοδευμένο ανυπόγραφο και απαράδεκτο δελτίο τύπου να καταφερθεί εναντίον μου με σκοπό να απαξιώσει τον Σύλλογο Μηχανικών Ελ. Επ. Άργους και τις προτάσεις του υπομνήματος για τα έργα της ανάπλασης του κέντρου.
Βεβαίως γνωρίζω από προγράμματα Ε.Σ.Π.Α., η επιστημονική μου κατάρτιση και οι θέσεις που κατείχα (Νομαρχιακός Σύμβουλος Αργολίδας, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Αργολίδας και Αντινομάρχης) μου έδωσαν την δυνατότητα να προγραμματίσω και να υλοποιήσω επιτυχώς πάνω από 15 προγράμματα Ε.Σ.Π.Α.
Επειδή σέβομαι τους συναδέλφους μου και σέβομαι τον χρόνο και τον κόπο που διέθεσαν για να συνταχτεί το υπόμνημα που υποβλήθηκε στον δήμο για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, θεωρώ ότι έχω υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μου και σ' αυτήν την πόλη που γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι, να τους ενημερώσω για τις θέσεις αυτές και να στηρίξω τις προτάσεις που υπέβαλε εγγράφως ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΡΓΟΥΣ ως επιστημονικός τεχνικός φορέας της πόλης μας.
Επειδή το υπόμνημα είναι μακροσκελές θα ασχοληθώ κατά ενότητα, προτεραιότητα και κατά εργασία.
Είχε προτείνει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ακριβές αντίγραφο - τμήμα υπομνήματος):
«Το πρώτον και βασικό πρέπει στην μελέτη ο δήμος να εντάξει ΕΡΓΟ ΑΠΟΞΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ όπως μάρμαρα – κυβόλιθοι – φωτιστικά – κράσπεδα – παγκάκια και οτιδήποτε άλλο υλικό είναι χρήσιμο για να την επανατοποθέτησής του σε άλλο χώρο».
Ο δήμαρχος έχει πει επανειλημμένα ότι τα χρήματα για την ανάπλαση είναι χρήματα της Ε.Ε. και ότι ο δήμος δεν συμμετέχει στην δαπάνη του έργου.
Τα χρήματα όμως των υπαρχόντων υλικών τα έχει πληρώσει το Άργος και έχει υποχρέωση να τα σεβαστεί και να ακολουθούσε την πρόταση του Συλλόγου Μηχανικών και να εντάξει έργο αποξήλωσης των υλικών και όχι να καταστρέφονται η να τα εκμεταλλεύεται ο εργολάβος.
Τι διαπιστώσαμε:
• Τους κυβόλιθους, τα κράσπεδα, τις πλάκες πεζοδρομίων τα παρακρατάει ο εργολάβος και τα είχε αποθηκεύσει ατόφια και καθαρά στον χώρο του εργοστασίου Μαρίνου (φωτογραφία), από την Μ. Δευτέρα δεν υπάρχουν ούτε εκεί.
• Οι κυβόλιθοι αυτοί είναι σε άριστη κατάσταση και θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε άλλες πλατείες.
Λένε ότι ανήκουν στον εργολάβο διότι δεν το πρόβλεπε η προκήρυξη του διαγωνισμού, άρα θεωρούνται καταστρέψιμα. Δεν καταλάβαμε, ο δήμος δεν έγραψε τους όρους της σύμβασης; Έπρεπε να το είχε προβλέψει και μάλιστα το είχαμε προτείνει.
• Οι κολώνες φωτισμού (φωτογραφία) αντί να αποξηλωθούν με προσοχή, «ξεριζώνονται» και καταστρέφονται, παραμένουν δε ακόμα πεταμένες στα μπάζα.
• οι κάλαθοι αχρήστων, τα παγκάκια κ.α. έχουν την ίδια κατάληξη.
• Ερώτημα: την ίδια κατάληξη θα έχουν και τα τέσσερα περίπτερα της πλατείας; Η στέγη και γενικά το κέλυφος τους εδράζεται σε 6 μεταλλικές κολώνες και αποσυναρμολογείται και εύκολα μεταφέρεται για την τοποθέτηση τους ως υπόστεγα σε παιδική χαρά π.χ. (φωτογραφία)
Λέγανε: ότι τα έξοδα της δαπάνης για τη συλλογή των υλικών θα ήταν πολλή μεγαλύτερη από την αξία τους και έτσι δεν άξιζε η δαπάνη.
Τώρα το άλλαξαν και λένε: Ότι εσκεμμένα έγινε έτσι για να πάρουν μεγαλύτερη έκπτωση στην δημοπρασία!
Είχε προτείνει ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ακριβές αντίγραφο τμήματος από το υπόμνημα):
«Δημιουργία ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ προς τους υπαίθριους χώρους τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων ούτως ώστε να μην παρατηρείται το αντιαισθητικό φαινόμενο των αιωρούμενων καλωδίων των κεραιών τηλεόρασης – ρεύματος – μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κ.τ.λ.»
Από τις πρώτες εργασίες δεν βλέπουμε να δημιουργούνται του είδους κανάλια και θα έχουμε επανάληψη της ίδιας αντιαισθητικής εικόνας! (φωτογραφία)
Υ.Γ. Στα ανώνυμα και συγκεκριμένα ανυπόγραφα δελτία, απαντώ: Δεν επιτρέπω «στα ΜΩΡΑ της 4ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ» να μιλούν σ' εμένα για δημοκρατικές διαδικασίες. Αν ορέγονται είμαι εδώ!
* Ο Βασίλης Νίκας είναι πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελ. Επαγγελματιών Άργους

http://argolika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου