Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Οι δομές αλληλεγγύης στο Δήμο Άργους - Μυκηνών

takisxr
του Τάκη Χρήστου
Παραδοσιακά, όταν πλησιάζουν οι γιορτές, υπάρχει μια αυξημένη ευαισθητοποίηση όλων μας για το κομμάτι των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες. Πολύτεκνες οικογένεις, άνεργοι, άνθρωποι που ζουν μόνοι, μονογονεϊκές οικογένειες δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους, πόσο δε μάλλον όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξημένες υποχρεώσεις των εορταστικών ημερών.
Σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας, με τον ερχομό των μνημονίων και την φτωχοποίηση που ακολούθησε, οι Δήμοι είτε δημιούργησαν, είτε στηρίζουν Κοινωνικά Παντοπωλεία, συσσίτια ή άλλες δράσεις αλληλεγγύης, προκειμένου να βοηθήσουν έμπρακτα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Στο Άργος όμως, υπάρχει διαφορετική νοοτροπία και άλλα απασχολούν το Δήμο και τους δημότες... Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, με εκατοντάδες συμπολίτες μας να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς δουλειά, ανασφάλιστοι ή ημιαπασχολούμενοι, ο Δήμος έχει αναστείλει την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, χωρίς καμία ενημέρωση. Η μοναδική μορφή αλληλεγγύης που υποστηρίζεται από το Δήμο είναι το συσσίτιο της Πρόνοιας, το οποίο προϋπήρχε των μνημονιακών χρόνων αλλά δεν επαρκεί για καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των άπορων συμπολιτών μας.
Σε άλλες πόλεις πληροφορούμαστε, ότι οι Δήμοι σε συνεργασία με Εμπορικούς Συλλόγους (όπως πχ. στη Σπάρτη) στηρίζουν τα τοπικά Κοινωνικά Παντοπωλεία. Σε πολλές περιοχές της Αττικής και σε κάποιες περιπτώσεις σε συνεργασία με τους Δήμους, διοργανώνονται δράσεις αλληλεγγύης (μπαζάρ, χάπενινγκ ψυχαγωγίας των παιδιών, προσφορές σε τρόφιμα και ρουχισμό κ.ά.). Στο Ναύπλιο, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου θα μοιράσει (έστω συμβολικά...) λαμπάδες και πασχαλινά δώρα στα παιδιά των άπορων οικογενειών.
Φωτεινή εξαίρεση δομής αλληλεγγύης στην πόλη μας είναι το Κοινωνικό ΠαντοπωλείοΠολιτών Άργους, το οποίο λειτουργεί επί τέσσερα χρόνια αδιάκοπα, παρ' όλες τις αντιξοότητες, χωρίς να στηρίζεται ούτε από το Δήμο ούτε από συλλόγους, παρά μόνο στην ευαισθητοποίηση των απλών πολιτών. Μια δομή αλληλεγγύης όμως, όσο καλές προθέσεις και αν υπάρχουν, όση υπερπροσπάθεια κι αν καταβληθεί από τους ανθρώπους που ασχολούνται, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει τη λειτουργία του αν δεν υποστηριχθεί από συλλόγους, συνεταιρισμούς και τοπικές επιχειρήσεις.
Οι δημοτικοί άρχοντες που νοιάζονται για την πόλη τους, είναι αδιανόητο να μην ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους που ζουν σε αυτήν. Αν μια πόλη κατοικείται από ανθρώπους που δεν περιμένουν «ανάσταση», όσο ριζική κι αν είναι η αναμόρφωση που επιχειρείται, ποτέ αυτή η πόλη δεν θα είναι πραγματικά όμορφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου