Σάββατο 16 Μαρτίου 2013


Οι πύργοι των περιστεριών


Ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «οι Πύργοι των Περιστεριών» ολοκλήρωσε πρόσφατα ο δημοσιογράφος -- ερευνητής Γιώργος Αντωνίου. Η κάμερα του Γιώργου Αντωνίου κατέγραψε δεκάδες Περιστεριώνες από την Αργολίδα αλλά και την Αρκαδία και μας τους παρουσιάζει.
«Τους παλιούς Περιστεριώνες, τους συναντά κανείς, σε κάθε γωνιά της Ελληνικής γης. Πολλοί ενδιαφέροντες παλαιοί Περιστεριώνες υπάρχουν και στην Αργολίδα. Είναι οι Πύργοι των Περιστεριών» τονίζει ο Γιώργος Αντωνίου. «Σήμερα, στην πλειονότητά τους, είναι εγκαταλελειμμένοι και ερειπωμένοι, ζουν τη μοναξιά τους, μακριά από τις πόλεις και τα χωριά, αναπολώντας μεγαλεία άλλων εποχών.
Κάποιοι άλλοι, σε πείσμα των καιρών, στέκουν ορθοί και άφθαρτοι, ανενεργοί όμως, ενώ ορισμένοι από τους παλιούς περιστεριώνες, συνεχίζουν να φιλοξενούν στην αγκαλιά τους, τους εκατοντάδες φτερωτούς ενοίκους τους, τα περιστέρια.
Καμωμένοι από πέτρα ή πλίνθρες οι παλαιότεροι, σε μια μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών μορφών, αποτελούν σήμερα σημαντικά στοιχεία της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και της πατροπαράδοτης οικοδομικής τέχνης.
Τα περιστέρια που είναι από τα πρώτα οικόσιτα ζώα και συμβολίζουν την πίστη, την αγάπη και την ειρήνη βρίσκουν φιλόξενη στέγη στους σωζόμενους σήμερα Περιστεριώνες».
http://anatolikanea.blogspot.gr/

Ο "πράσινος" χρυσός θα αναπτύξει το Λυγουριό




Ο "πράσινος" χρυσός, το ελαιόλαδο θα αναπτύξει και πάλι το Λυγουριό. Με αυτόν τον στόχο είναι συνεχείς οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται για το λάδι.

Αυτή τη φορά η ομάδα εργασίας που συστήθηκε από το Εργαστήρι Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Επιδαύρου πραγματοποίησε εκδήλωση, με θέμα: «Ελαιόλαδο, εξέλιξη παραγωγής και τρόποι παραγωγής».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δοκιμαστής και σύμβουλος ελαιολάδου Βασίλης Φραντζολάς, ο οποίος έδωσε εκτενείς πληροφορίες και συμβουλές για τον ορθό τρόπο συλλογής του καρπού της ελιάς, την μετέπειτα διαδικασία επεξεργασίας της στο ελαιοτριβείο και το τελικό στάδιο παραγωγής ελαιολάδου, αναφερόμενος σε τεχνικές βελτίωσης και βασικές γνώσεις που είναι απαραίτητο να έχει σήμερα ο παραγωγός προκειμένου να παράξει υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πολλαπλή χρησιμότητα του ελαιόλαδου στη ζωή μας και κυρίως στον τόπο, αφού αποτελεί πρώτο είδος παραγωγής και εξαγωγής.

Στην ομιλία της η υπεύθυνη τοπικής ελαιουργίας κα Αναστασία Φαράκου - Μελά, μίλησε με θέμα  το ελαιόλαδο ως καλλυντικό και η χρησιμότητά του στην επιδερμίδα του ανθρώπου».

Αναφερόμενη σε επώνυμη μάρκα προϊόντος προσωπικής φροντίδας ανέφερε τα χαρακτηριστικά που έχουν σχέση με το ελαιόλαδο:

Εμπεριέχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η χημική σύσταση του οποίου φέρει στο μέγιστο τα ωφέλιμα συστατικά για την επιδερμίδα ενώ παράλληλα αποτελεί και το ίδιο ένα ωφέλιμο και λειτουργικό συστατικό για το δέρμα.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι βιολογικά πιστοποιημένο, χωρίς την χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών κατά την καλλιέργεια τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν το δέρμα.

Ανήκουν στην κατηγορία των καλλυντικών προϊόντων «cosmeceuticals». Ο όρος χρησιμοποιείται για προϊόντα τα οποία όχι μόνο βελτιώνουν την εμφάνιση αλλά μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στο δέρμα πολύτιμα για την διατήρηση και την βελτίωση της υγείας του. Τα συστατικά δεν παρέχουν απλή επιδερμική δράση αλλά εισέρχονται στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος.

Η σύνθεση των προϊόντων αποτελείται στο μέγιστο ποσοστό από βιολογικής φύσης και φυσικής προελεύσεως πρώτες ύλες. Πρόκειται για εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια, αποστάξεις καθώς και έλαια, τα οποία μας τα παρέχει η ίδια η φύση. Καμία πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται δεν είναι βιοτεχνολογικά παραγόμενο προϊόν.

Η βιολογική δράση και η βιοδιαθεσιμότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στο δέρμα υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη των κυττάρων με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζεται υγιές. Το δέρμα αποτελεί και αυτό ένα όργανο του σώματος το οποίο μας προστατεύει από τους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες (ήλιος, ξηρασία, ακτινοβολία UV-A και UV-B), από χτυπήματα και την είσοδο μολυσματικών μικροοργανισμών και χημικών ουσιών. Η προστασία και η φροντίδα του είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την γενικότερη προστασία του οργανισμού.

Η παρουσία του ελαιολάδου στα προϊόντα βρίσκεται σε ποσοστό 10%, το οποίο αποτελεί καινοτομία στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων. Ο σχεδιασμός των προϊόντων και ο συνδυασμός των επιμέρους συστατικών του δίνει την δυνατότητα δημιουργίας ενός σταθερού αλλά και λειτουργικού προϊόντο
ς στον τομέα της παραγωγής βιολογικών καλλυντικών προϊόντων.

Είναι οικολογικά και απαλλαγμένα από χημικής προέλευσης συστατικά.

Το δεύτερο σκέλος του θέματος αφορούσε στις : «Καινοτόμες δράσεις του ελαιολάδου βασισμένες στα τοπικά προϊόντα της  Επιδαύριας Γης, όπως εσπεριδοειδή, προϊόντα ελιάς, σαπούνι-cosmetics, γλυκά, μέλι, γαλακτοκομικά, αγροτουρισμός».

Συγκεφαλαιώνοντας, πρότεινε τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας νέων με κοινό ενδιαφέρον και τη δημιουργία μουσείου λαδιού με παράλληλη εκμετάλλευση αρχειακού υλικού, όπως πρέσες, εργαλεία κ.α.).


Read more: http://anagnostispe.blogspot.com/#ixzz2NgE5d9fz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου