Κυριακή 24 Μαρτίου 2013


Τι σημαίνουν οι λέξεις: Τσολιάς, Εύζωνος, Φέσι, Γιαταγάνι και Καριοφίλι;

Ετοιμαζόμαστε για την Εθνική Γιορτή και καλό είναι να φρεσκάρουμε στη μνήμη μας ορισμένες λέξεις των ημερών που έχουν συνδυαστεί με τον πολιτισμό των Ελλήνων, αλλά δεν είναι ελληνικές.

24 Απριλίου 1821- Μαχη στο Άργος

 Στις 24 Απριλίου 1821 ο Κεχαγιάμπεης προχωρεί προς το Άργος και στρατοπεδεύει στο Κουτσοπόδι. Στο μεταξύ κατά την αναχώρηση του από την Κόρινθο με κατεύθυνση το Αργός, μαζεύτηκαν πάλι οι κάτοικοι της Επαρχίας Κορίνθου με τους οπλαρχηγούς, Καπετάν Γεωργάκη Χελιώτη, Χατζηγιάννη Σοφικίτη, Γιαννάκη Πουρούκο, Παπανίκα,. Παπά Πιτζούνη, Κώστα Τσολακόπουλο, Γεώργιο Ντανόπουλο και σύστησαν πάλι την πολιορκία του Ακροκορίνθου με 1.200 ενόπλους στρατιώτες.

Ο Αχλαδόκαμπος στα χρόνια της Τουρκοκρατίας

Ο Αχλαδόκαμπος, σαν χωριό, συγκροτήθηκε, κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας, από διάφορους γεωργικούς και κτηνοτροφικούς μικροσυνοικισμούς της περιοχής, οι οποίοι υπήρχαν ανέκαθεν στην περιοχή, όπως μαρτυρούν τα μέχρι σήμερα τοπωνύμια: « Καλύβια», «Παλιόμαντρα», «Παλιόχωρα», «Παλιοχώρια», «Νερά» κλπ., πιθανόν από κατοίκους του Μουχλίου, καθώς και από κατοίκους άλλων περιοχών, οι οποίοι σαν φυγόδικοι βρήκαν καταφύγιο και εργασία στον Αχλαδόκαμπο ή ήρθαν σιόγαμπροι.

Ο Δράμαλης στο Άργος

 1822. Ο Δράμαλης εισβάλει ορμητικά στο Άργος. Οι μάχες μαίνονται. Κάποιοι Αργείτες βρίσκουν καταφύγιο στο κάστρο της Λάρισας και άλλοι στο μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης. Της Πορτοκαλούσας. 

Με Λουκίσια ο Πανναυπλιακός

 Το τελευταίο παιχνίδι εντός έδρας στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής θα δώσουν τα Λουκίσια με τεράστια βαθμολογική σημασία, αφού ο Παναυπλιακός είναι και αυτός με το ένα πόδι στα τοπικά Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και ψάχνει με κάθε τρόπο το θετικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου