Αφιερωμα στις δρασεις του Φιλοζωικου Συλλογου Ναυπλιου
Αποφασίσαμε σήμερα να κάνουμε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον Φιλοζωικό Σύλλογο Ναυπλίου “Οι Αδέσποτοι”, μιας και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να
προβάλουμε δράσεις από συλλόγους που χωρίς να έχουν να κερδίσουν ούτε χρήματα αλλά ούτε και δόξα, πράττουν το σωστό αναδεικνύοντας σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας και προσπαθώντας να δώσουν κάποιες λύσεις.
Στην Αργολίδα υπάρχουν σύλλογοι που κάνουν κοινωνικές δράσεις και δυστυχώς δεν έχουν την προβολή που τους αξίζει, ίσως επειδή και οι ίδιοι θέλουν απλά να προσφέρουν και δεν αποζητούν από αυτές τις προσπάθειες να γίνουν γνωστοί.
Έτσι λειτουργεί και ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ναυπλίου “Οι Αδέσποτοι”, με τον οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα. Χρήσιμες πληροφορίες βρήκαμε στην ιστοσελίδα του συλλόγου και αντιγράφουμε ορισμένα αποσπάσματα.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ναυπλίου “Οι αδέσποτοι” και οι δράσεις του.
Οι ‘Αδέσποτοι’, είναι μια μικρή ομάδα εθελοντών που λατρεύουν τα ζώα και προσπαθούν να βοηθήσουν τα αδέσποτα ζώα του Ναυπλίου. Να σημειώσουμε ότι είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο (Αρ. Αποφ Πρωτ. 569/10) με έδρα το Ναύπλιο.
Αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές και αιρετό 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο και τα περισσότερα έξοδα καλύπτουν τροφές, αντιπαρασιτικά και επείγοντα ιατρικά περιστατικά.
Ο Σύλλογος εργάζεται σε τοπικό επίπεδο, συνεργάζεται με τις αρχές και άλλα σωματεία αλλά και με κατοίκους με κοινό στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων και ενθάρρυνση της υπεύθυνης κηδεμονίας κατοικιδίων.
Εκδίδει αποδείξεις για τις εισφορές των πολιτών από την Ελλάδα ή το εξωτερικό.
Ο σκοπός της εισφοράς είναι για την δημιουργία προωθητικού υλικού, στείρωση αδέσποτων, νοσηλεία και εμβόλια, αποπαρασιτικά και φάρμακα, φαγητό για τα αδέσποτα.
Τα έσοδα του Φιλοζωικού Συλλόγου Ναυπλίου προέρχονται από εγγραφές, συνδρομές, δωρεές, κουμπαράδες σε τοπικά καταστήματα, Παζάρια Μεταχειρισμένων Ειδών και άλλες εκδηλώσεις.
Δεν παίρνει χρήματα από το κράτος.
Όπως λένε τα μέλη του συλλόγου, “Εργαζόμαστε στο δρόμο. Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να προσφέρουμε περισσότερα στα αδέσποτα ζώα επικεντρώνοντας τις ενέργειές μας σε αυτά. Δεν έχουμε γραφεία ούτε κλινική. Εστιάζουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους που βοηθούν τα ζώα της περιοχής τους με τη βοήθεια ιδιωτών κτηνιάτρων. 
Λειτουργούμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και στηριζόμαστε στις συνδρομές των μελών, στη συμβολή των Δήμων και της Νομαρχίας, σε δωρεές, χορηγίες και εκδηλώσεις για την εκπλήρωση των στόχων μας.”
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι πως “Οι αδέσποτοι” ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καταφύγιο ζώων, ούτε κτηνιατρείο ούτε και ασθενοφόρο ζώων. Επίσης δεν είναι και μπόγιες!
Είναι σίγουρο ότι ο σύλλογος θα συνεχίσει τις δράσεις του, ενώ πρόσφατα ήρθε σε συνεννόηση με τον Δήμο Ναυπλιέων και αποφάσισαν από κοινού να βάλει χρήματα ο Δήμος και τα μέλη του συλλόγου να στειρώσουν αδέσποτα της πόλης, ώστε να μην πολλαπλασιάζονται και γεμίσουν οι δρόμοι με αδέσποτα ζωντανά ή νεκρά από φόλες. Δυστυχώς υπάρχει και αυτό το φαινόμενο…
Με τη συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων στειρώσανε 30 αδέσποτα ζώα και όπως λένε και οι ίδιοι συνεχίζουν!
Είναι λογικό να ασχολούμαστε με τα προβλήματα που έχουμε στην καθημερινότητά μας, όμως είναι καλό να σκεφτόμαστε και τα ζώα που ζουν ανάμεσά μας και ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν φταίξει πουθενά. Εφόσον δεν μπορούμε ή δεν έχουμε την όρεξη να τρέξουμε στους δρόμους, ας ευχαριστήσουμε κάποιους ανθρώπους που βρίσκουν τον χρόνο και το κάνουν. Εφόσον δε κάποιοι έχουν και την οικονομική δυνατότητα θα ήταν πολύ σημαντικό να τους στηρίξουν.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Ναυπλίου “Οι αδέσποτοι” έχουν τη δικιά τους ιστοσελίδα στο διαδίκτυο στη διεύθυνση fsnoiadespotoi.blogspot.gr και η σελίδα τους στο Facebook είναι F.S.N.OiAdespotoi.official
Μέσα από τον ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ θα συνεχίσουμε να προβάλουμε συλλόγους που προσφέρουν στον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της Αργολίδας.
Ιάσονας Μουσταΐρας
http://www.paratiritis-news.com/