Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Το παράδειγμα «της πινακίδας»

tsilimigkras
του Βασίλη Τσιλιμίγκρα           Σε μια ευνομούμενη πολιτεία με υπεύθυνους πολίτες και άρχοντες πρώτιστη φροντίδα και υποχρέωση είναι η τήρηση της νομιμότητας και η υπεύθυνη στάση απέναντι σε κάθε ζήτημα.
Αν χρειάζεται να αλλάξει κάτι, αυτό πρέπει να είναι προϊόν διαβούλευσης και συλλογικής, δημοκρατικής απόφασης. Έτσι επιτυγχάνεται η αποδοχή των αλλαγών και η υιοθέτηση τους από τους άρχοντες και τους πολίτες. Επίσης, χαρακτηριστικό της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι η άμεση παρέμβαση σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες αλλά και η υπεύθυνη στάση της σε κάθε περίπτωση. Έτσι η δημοτική και κάθε άλλη αρχή πρέπει να λειτουργεί παιδευτικά και παραδειγματικά για τον πολίτη, ώστε να τον πείθει για την ορθότητα των παρεμβάσεών της και την ανάγκη συλλογική δράσης που θα έχει ως αρχή της το συλλογικό συμφέρον.
Αν αυτές οι ενδεικτικές αρχές πρέπει να ισχύουν και στη δημοτική αρχή για τα μείζονα και σοβαρά θέματα που απασχολούν την πόλη , πολύ ευκολότερα μπορούν να ισχύουν για τα μικρότερης αλλά πολλές φορές δραστικής επίδρασης ζητήματα.
Για παράδειγμα όλοι συμφωνούμε και οι πινακίδες της τροχαίας το βεβαιώνουν ότι ο χώρος γύρω από την πλατεία του Άργους πρέπει να είναι ελεύθερος και να διευκολύνει την κίνηση πεζών και οχημάτων. Όμως κάποιοι φαίνεται ότι δε δέχονται το ρόλο των πινακίδων και με την ανοχή της δημοτικής αρχής και της τροχαίας καταπατούν ανενδοίαστα τις απαγορεύσεις. Και για του λόγου το αληθές: Εφόσον το Δημαρχικό κατάστημα έκλεισε, γιατί παραμένει η πινακίδα για τη στάθμευση των δημοτικών αυτοκίνητων; Γιατί παρατάσσονται και σε διπλές σειρές παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα; Γιατί δεν ελέγχονται οι παραβάτες συνεχώς, ώστε να σταματήσει το φαινόμενο αυτό;
Και προχωράμε στην αποθέωση της αυθαιρεσίας. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας, όπου άλλοτε στάθμευαν ταξί, εδώ και πολύ καιρό υπήρχε απαγορευτική πινακίδα για τα ΙΧ και επιτρεπόταν μόνο η ολιγόλεπτη στάση για την εκφόρτωση εμπορευμάτων. Παρά την απαγόρευση εδώ και πολύ καιρό, ίσως και λόγω των επερχομένων δημοτικών εκλογών, σταθμεύουν ανεύθυνα σε διπλή σειρά ΙΧ αυτοκίνητα χωρίς κανείς να τους ενοχλεί. Ταυτόχρονα η παράνομη αυτή στάθμευση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα αυτοκίνητα που έρχονται από τη Δαναού και κατευθύνονται προς την Κορίνθου ή προς την αγορά. Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, πριν λίγες μέρες, δόθηκε η δραστική και ευφυής λύση: ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΘΗΚΕ Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ. Έτσι λύθηκε το πρόβλημα που υπήρχε, δηλαδή αυτοί που παρανομούσαν είναι πλέον ελεύθεροι να σταθμεύουν, όποτε θέλουν. Και όλα αυτά για το λαό! Για την αναβάθμιση της ζωής, ώστε ο κάθε πολίτης να σταθμεύει όπου και όπως θέλει! Έτσι μαθαίνουμε τον πολίτη, επιβεβαιώνοντας την παιδευτική και παραδειγματική λειτουργία του δήμου, ότι, όταν κάτι τον ενοχλεί, το εξαλείφουμε ανεξάρτητα από τις συνέπειες που έχει για τους πολλούς. Ταυτόχρονα, δίνουμε το παράδειγμα εκ μέρους της αρχής ότι όλα μπορούν να γίνουν. Αυτή ήταν, λοιπόν, η λύση της υπεύθυνης αρχής σε μια πόλη που υποφέρει καθημερινά από το συγκοινωνιακό πρόβλημα, που πολλοί οδηγοί δε σέβονται τη διαγράμμιση για τους πεζούς στους δρόμους γύρω από την πλατεία και οι οποίοι σε λίγο θα σταθμεύουν και πάνω στην πλατεία, πράγμα που συμβαίνει συχνά πυκνά, για να μην παραλείψω τους δικυκλιστές που διασχίζουν καθημερινά την πλατεία, όπου απαγορεύεται η διέλευση και στάθμευση κάθε τροχοφόρου.
Ένα ακόμη δείγμα της υπευθυνότητας και της ορθής λειτουργίας της δημοτικής αστυνομίας: Κανείς δε γνωρίζει αν λειτουργεί αυτή η υπηρεσία με ωράριο και σύστημα. Τα περισσότερα των αυτοκινήτων σταθμεύουν στους χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης χωρίς την προβλεπόμενη κάρτα και για αρκετές ώρες. Ο υπεύθυνος πολίτης βρίσκεται σε δίλημμα: Να βάλλει την κάρτα και να θεωρείται ο ανόητος της πόλης ή όχι και να υποστεί τον ξαφνικό ζήλο των εντεταλμένων οργάνων της δημοτικής αστυνομίας που, επίσης, δε βλέπουν παράνομες σταθμεύσεις κάθε είδους. Το επιχείρημα του ολιγάριθμου των εργαζομένων δεν ευσταθεί για το σχετικά μικρό χώρο που έχουν να εποπτεύσουν. Και ο ξένος επισκέπτης τι να κάνει;
Το παράδειγμα της πινακίδας, λοιπόν, μπορεί να επεκταθεί σε τόσα άλλα παραδείγματα της καθημερινής ζωής που επιβεβαιώνουν την έλλειψη ευθύνης και ευαισθησίας και εξηγούν την υποβαθμισμένη ατομική, κοινωνική και πολιτική ζωή. Ας αρχίσουμε να είμαστε υπεύθυνοι στην καθημερινότητα και από τα απλά και μικρά της ζωής να προχωρήσουμε στα σπουδαία, στα σοβαρά και στα δύσκολα, αν θέλουμε να αλλάξει η ζωή μας.
Τρίτη 18-3-2014
ΑΡΓΟΣ
http://argolika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου