Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η πολιτιστική μας κληρονομιά

karargyris xrhstos
του Χρήστου Καραργύρη        Η καλλιέργεια του πολιτισμού στην πράξη, οφείλει να απορρέει από τη συνείδηση και την έμπρακτη απόφαση των πολιτών. Οι μεγαλοστομίες δεν αρκούν και ανήκουν σε άλλες εποχές.
Αν πριν τη κρίση ήταν απαραίτητη η συστηματική αντιμετώπιση των πόρων, τώρα καθίσταται αναγκαία.
Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο υποχρέωση και υπόθεση του κράτους ή ακόμη κάποιων χορηγών. Η διάχυση και η διεύρυνση της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και η στήριξη κάθε πολιτιστικής προσπάθειας, είναι υπόθεση και καθήκον όλων εμάς των πολιτών. Γιατί η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι πλέον μια θεωρητική αναφορά, αλλά αποτελεί μια νέα αξία στη σύγχρονη ζωή. Η σημασία της για το παρόν και ο καθοριστικός της ρόλος για την διαμόρφωση του μέλλοντος δεν αμφισβητούνται. Η κληρονομιά μας αυτή, είναι η έκφραση της πολιτιστικής ταυτότητας που επιβεβαιώνει τον δημιουργικό δυναμισμό της κοινωνίας που την παρήγαγε και καταγράφεται ως συλλογική μνήμη.
Για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όλοι τονίζουν την ανάγκη σεβασμού της και μια σχετική πρόοδο σημειώθηκε τα χρόνια πριν τη κρίση από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Όμως η πρόοδος αυτή έγινε με δυσανάλογο οικονομικό κόστος και πάντως με πλήρη απουσία των δημοτικών φορέων. Σε επίπεδο δήμων και ιδιαίτερα των περιφερειακών, όπως ο δικός μας η αντίληψη για τον πολιτισμό περιορίστηκε στον ¨εισαγόμενο¨, με μια σειρά περιπλανόμενων ανά την Ελλάδα θιάσων, ενώ καμία ενθάρρυνση δεν υπήρξε στα τοπικά σχήματα τα οποία θεωρώ ότι πράγματι παράγουν πολιτιστικά αγαθά.
Βεβαίως θεωρώ το σεβασμό απαραίτητο αλλά πλέον αυτός δεν είναι αρκετός. Η ανακάλυψη, η συντήρηση, η διαφύλαξη και η έκθεση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με οποιοδήποτε τρόπο, δεν αρκούν. Η διάχυση των πολιτιστικών αγαθών αποτελεί σήμερα το κύριο ζητούμενο. Γιατί μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από την παθητική ενασχόληση του παρελθόντος και θα καλλιεργήσουμε την εθνική μας μνήμη. Το αγαθό αυτό που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε σαν Έθνος επιβάλλεται να προβληθεί δυναμικά στη σύγχρονη ζωή. Αυτό απαιτεί μια τεράστια προσπάθεια καλά συντονισμένη την οποία ως πολίτες είναι καθήκον μας να στηρίξουμε. Στη προσπάθεια αυτή η νέα δημοτική αρχή, πέραν των άλλων, πρέπει να αναλάβει τη σφαιρική και πλήρη ενημέρωση των πολιτών.
Αυτοί λοιπόν που ηγούνται ή φιλοδοξούν να ηγηθούν σε δημοτικούς και περιφερειακούς φορείς είναι ανάγκη να δώσουν μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον στον ανθρώπινο παράγοντα. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας μπορεί να φέρει σε επαφή τα πολιτιστικά αγαθά με το κοινό και να προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά στη κοινωνία. Έτσι μόνο θα καταφέρουν να συνδέσουν οργανικά το παρελθόν και το παρόν. Δεν μπορεί να συνεχίσουν να περιμένουν το κόσμο στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και στις βιβλιοθήκες. Το παρελθόν μας πρέπει να πάψει να είναι μουσειακό αντικείμενο και να γίνει καθημερινό εργαλείο. Η εθνική μνήμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε λαό, για αυτό η γνώση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι παραπάνω από αναγκαία. Με τη γνώση αυτή θα εξασφαλίσουμε τη σωστή χρήση και θα διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη σε κάθε επίπεδο.


http://argolika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου