Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Αναβάθμιση και επέκταση του μουσείου στο ιερό του Ασκληπιού με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ζητά ο Γ.Ανδριανός

 Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη με θέμα την ανάγκη αναβάθμισης και επέκτασης του αρχαιολογικού μουσείου στο ιερό του Ασκληπιού στην Αργολίδα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκεται στο ιερό του Ασκληπιού κατασκευάστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα από τον πρώτο ανασκαφέα του ιερού Π. Καββαδία. Για την εποχή του υπήρξε πρωτοποριακό, αφού εκτός των γλυπτών και των λοιπών ευρημάτων, στέγασε τμήματα σημαντικών μνημείων του ιερού σε διδακτικές αποκαταστάσεις, προστατεύοντάς τα παράλληλα από τις φθορές που θα επέφερε η εγκατάλειψη και η υπαίθρια έκθεση τους.

Σήμερα όμως το μουσείο αυτό δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες προστασίας και έκθεσης των ευρημάτων - καθώς ο χώρος του δεν επαρκεί για να φιλοξενήσει τα σημαντικά ευρήματα των μεταγενέστερων ανασκαφών που φυλάσσονται σε αποθήκες και δεν επιτρέπει την θεματική διάταξη των ευρημάτων, ώστε ο επισκέπτης να κατανοεί την διαχρονική λειτουργία και εξέλιξη του ιερού του Ασκληπιού – αλλά και της προσβασιμότητας σ’ αυτά από άτομα με αναπηρία.

Η αναβάθμιση και επέκταση του μουσείου, παράλληλα με τα έργα αναστήλωσης και ανάδειξης των μνημείων του Ασκληπιείου Επιδαύρου που πραγματοποιούνται με κοινοτικά κυρίως κονδύλια, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και θα προσφέρει στους επισκέπτες την πληρέστερη δυνατή εικόνα της ιστορίας του χώρου.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ: Ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης ως προς τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της αναβάθμισης και επέκτασης του αρχαιολογικού μουσείου στο ιερό του Ασκληπιού στην Αργολίδα, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και προσβασιμότητας στα τεκμήριά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου