Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

 Σε Δημόσια διαβούλευση τέθηκε στο τέλος Νοεμβρίου 2011 το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της Ανατολικής Πελοποννήσου, όπου περιλαμβάνεται και ο Νομός Αργολίδας. Τα περιεχόμενα του Σχεδίου αφορούν στα βασικά ζητήματα διαχείρισης, το Προσχέδιο Διαχείρισης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Με την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης, η Ελλάδα ολοκληρώνει την εφαρμογή των απαιτήσεων της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (Οδηγία – Πλαίσιο για τα Νερά).

Τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής έχουν ζωτική σημασία για την ποιότητα και την ποσότητα των υδατικών πόρων στο Υδατικό Διαμέρισμα και θα συμβάλλουν στον προγραμματισμό των χρήσεων νερού και στην αειφόρο ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Παράλληλα με τις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος μέσω των σχεδίων διαχείρισης προγραμματίζονται οι χρήσεις νερού για την άρδευση, την ύδρευση, την ενέργεια και την επαγγελματική χρήση (βιοτεχνία, βιομηχανία).

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης ιδιαίτερη σημασία πρέπει να αποδοθεί στις θέσεις των Φορέων λήψης αποφάσεων (Δήμοι, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση), στις εκτιμήσεις και προσεγγίσεις των εμπειρογνωμόνων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και ασφαλώς στον πολίτη – χρήστη – καταναλωτή νερού.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται από το ΥΠΕΚΑ η προσέγγιση των ακόλουθων θεμάτων:
Η ποιότητα και η ποσότητα των υδατικών πόρων (ποτάμια – λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα), σήμερα και στο μέλλον, και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς
Τα οικοσυστήματα και οι ανάγκες του σε νερό
Η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής
Ο προγραμματισμός καταναλώσεων και χρήσεων νερού και τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων
Η υδατική πολιτική και η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος

Αναφορικά με το θέμα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Αργολίδα, όπου το νερό αποτελεί τον πιο σπάνιο φυσικό πόρο τον οποίον κατά το παρελθόν οι κοινωνίες μας κατασπατάλησαν ανεύθυνα, να ξεκινούμε ένα δημόσιο διάλογο αναφορικά με μια πλήρη, ολιστικού χαρακτήρα και με αειφόρο προσέγγιση εκτίμηση των σχεδίων παρεμβάσεων και μέτρων που πρέπει να παρθούν, ώστε να αναστρέψουμε την καταστροφική πορεία που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, αποτελεί ένα σαφές πλαίσιο με βάση το οποίο πρέπει να καταθέσουμε όλοι τις απόψεις μας. Η ταυτόχρονη προώθηση του ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη της Αργολίδας αρδευτικού έργου του Αναβάλου, που έχει ήδη ξεκινήσει, αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα που συνεισφέρει θετικά στα παραπάνω. Τα μέτρα και οι δράσεις για την επέκταση του Αναβάλου σε όλη την Αργολίδα, περιλαμβανομένης της Ερμιονίδας και της Επιδαύρου, όπως επίσης οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μείωση της σπατάλης στον αγροτικό τομέα, καθώς και για τη δραστική μείωση των απωλειών του πόσιμου νερού από τις δημοτικές Επιχειρήσεις, αποτελούν άμεσες προτεραιότητες για όλους μας.

Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου επέκτασης του δικτύου στον Αργολικό κάμπο. Γνωρίζω καλά ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Χειβιδόπουλος, καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες, προκειμένου να επισπεύσουν τη σχετική διαδικασία. Όμως, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να καθυστερούμε περισσότερο. Ο ανάδοχος οφείλει να εγκατασταθεί άμεσα και οι εργασίες να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες. Θεωρώ σκόπιμο για την ταχύτερη προώθηση του έργου, εκτός του σχεδιαζόμενου μετώπου της ευρύτερης περιοχής Κιβερίου, να υπάρξει και δεύτερο μέτωπο στην περιοχή του Κουτσοποδίου. Όλες οι ελλείψεις και επικαιροποιήσεις μπορούν να συμπληρώνονται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών κατασκευής του δικτύου.

Προσκαλώ όλους τους πολίτες και Φορείς της Αργολίδας να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για το Σχέδιο Διαχείρισης, ενώ ταυτόχρονα με την ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων θα οργανωθεί στην Αργολίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ημερίδα για την αναλυτικότερη εξέταση των θεμάτων».

Τα στοιχεία βρίσκονται διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://wfd.ypeka.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου