Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Απάντηση Υπουργού Για Την Πυρκαγιά Στον Ιερό Ναό Του Τιμίου Προδρόμου

Απάντηση Υπουργού Για Την Πυρκαγιά Στον Ιερό Ναό Του Τιμίου Προδρόμου
Δευτέρα, 18 Απρίλιος 2011 10:22
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έλαβε γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη στην από 28/2/2011 Ερώτησή του με θέμα την πυρκαγιά που έπληξε τον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο Άργος. Στην απάντησή του ο Υφυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Το επιστημονικό προσωπικό της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά την πυρκαγιά που έπληξε τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στο Άργος, την 24η Φεβρουαρίου 2011, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν.
Η φωτιά έπληξε κυρίως το δυτικό τμήμα του ναού  και ιδιαίτερα τον όροφο του δυτικού προστώου, όπου και κατέρρευσε η στέγη, ενώ η αιθάλη επικάλυψε τις τοιχογραφίες του κυρίως ναού και του τρούλου χωρίς να θίξει ιδιαίτερα το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Δεδομένου ότι ο ναός από το παρελθόν παρουσίαζε προβλήματα (υγρασίες, μικρές ρηγματώσεις κλπ), τα οποία είναι πιθανό να επιτάθηκαν μετά το συμβάν, κρίνεται αναγκαίο να γίνει μια μελέτη συνολικής αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων του μνημείου.
Η υπηρεσία βρίσκεται σε συνεργασία με ανεξάρτητους μελετητές, στους οποίους προτίθεται το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να αναθέσει τη μελέτη, παρέχοντας οποιαδήποτε βοήθεια, διευκόλυνση και επιστημονική υποστήριξη χρειαστεί».
Ο κ. Ανδριανός σε σχετική του δήλωση επεσήμανε:
«Η τάχιστη και πλήρης αποκατάσταση των ζημιών στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου του Άργους είναι χρέος όλων μας. Πρόκειται για έναν ιερό χώρο για την ορθόδοξη πίστη και ταυτόχρονα για ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας. Η πολιτεία οφείλει να παράσχει κάθε υποστήριξη. Όπως είναι αυτονόητο θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά το ζήτημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου