Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011 Ομιλία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στο Ναύπλιο

Μίλησε στην αίθουσα του Βουλευτικού ο κ. Σφακιανάκης

Στο Ναύπλιο βρέθηκε την Παρασκευή
8 Απριλίου 2011 ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, αστυνομικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος της Ελληνιλής Αστυνομίας, προσκεκλημένος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων και της ΕΛΜΕ Αργολίδας. Μίλησε στην αίθουσα του Βουλευτικού με θέμα: «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Γλαφυρός και παραστατικός ομιλητής, καθήλωσε το κοινό που αποτελούνταν από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές...

Βασικά σημεία στην ομιλία του αποτέλεσαν:

1. Ότι το Διαδίκτυο είναι μονόδρομος στη σύγχρονη εποχή καθώς αναλαμβάνει τη διαμεσολάβηση σε ένα πλήθος κοινωνικών λειτουργιών (ενημέρωση, ψυχαγωγία, εκπαίδευση…), θέση που συμπύκνωσε στο σύνθημα «Ναι στο Διαδίκτυο».

2. Ότι ,παράλληλα, υπάρχουν κίνδυνοι καθώς νέες μορφές εγκληματικότητας ανακύπτουν ιδιαίτερα στις λειτουργίες της κοινωνικής δικτύωσης. Οι κίνδυνοι ελλοχεύουν ιδιαίτερα για τους έφηβους χρήστες του διαδικτύου. Συνεπώς καθίσταται αναγκαία η προστασία.

3. Ότι η προστασία από τους κινδύνους σημαίνει πρώτα αυτοπροστασία. Κλειδί στην προστασία των νέων αποτελεί η καλή σχέση τους με τους γονείς και η εποπτεία από τους δεύτερους της ενασχόλησης των παιδιών τους με το διαδίκτυο. Σημαντικό είναι οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους και με αμοιβαία συνεννόηση να τίθενται τα όρια στη χρήση. Όρια που σχετίζονται με το χρόνο απασχόλησης, την ηλικία και τις διαδικτυακές πηγές πληροφόρησης. Ιδιαίτερα τονίστηκε για το τελευταίο πως η ελευθερία που υ πάρχει στη διακίνηση των πληροφοριών πρέπει να μας κάνει πιο προσεκτικούς και να επιλέγουμε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης για να αποφύγουμε την παραπληροφόρηση.

4. Ότι ο ρόλος, τέλος, της Αστυνομίας είναι επίσης σημαντικός. Ο ομιλητής θέλησε με παραδείγματα να εμπεδώσει το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη, καθώς η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την οποία ο ίδιος εγκαινίασε, έχει πλέον αναβαθμιστεί, διαθέτει έμπειρο, εξειδικευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο προσωπικό και η πρόσβαση σε αυτήν είναι πλέον εύκολη. Η επάρκειά της καταδεικνύεται μέσα από τις χιλιάδες υποθέσεις που διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά. Οι πολλές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις του ίδιου και της υπηρεσίας του πείθουν για την αλήθεια των λόγων.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός αισθάνεται την υποχρέωση να τον ευχαριστήσει δημόσια για την αποδοχή της πρόσκλησης. Ευχαριστίες οφείλονται, επίσης, στο Δήμο Ναυπλιέων ο οποίος παρείχε πρόθυμα τη στήριξή του, στον Διευθυντή Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Αργολίδας κ. Ιωάννη Γαληνό που αποτελεί διαρκή πηγή ηθικής υποστήριξης και στα Μέσα της Ενημέρωσης Έντυπα και Ηλεκτρονικά τα οποία πάντα συνεργούν στην προσπάθειά μας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε κρίσιμα ζητήματα υπηρετώντας με αυτό τον τρόπο την κοινωνική τους λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου