Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πανελλήνιο βραβείο στο 1ο Γυμνασίο Άργους


Πανελλήνιο βραβείο στο 1ο Γυμνασίο Άργους


Γράφει ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Άργους, κ. Γεώργιος Ρέμπελος
Μια πολύ σημαντική διάκριση δόθηκε στους μαθητές/τριες μιας από τις δύο Ομάδες του 1ου Γυμνασίου Άργους, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Ecomobility-Οικολογική Μετακίνηση στην πόλη, του εθελοντικού οργανισμού Ecocity.
Συγκεκριμένα, στη Β΄ Ομάδα του 1ου Γυμνασίου Άργους απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Ηλεκτρονικής Έκφρασης. Η διάκριση αυτή μεταξύ των 27 σχολείων από όλη την Ελλάδα, που πήραν μέρος στο πρόγραμμα για την Οικολογική μετακίνηση στην πόλη είναι ιδιαίτερα σημαντική...

Συνοδεύεται από μια εβδομάδα δωρεάν φιλοξενία στο ECOCAMP, που διοργανώνει κάθε χρόνο το ECOCITY, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στα Καλάβρυτα.
Η διοργάνωση της Εκστρατείας πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά από το ECOCITY και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το πρόγραμμα Εcomobility απευθύνεται σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και μπορεί να συμμετέχει όποιο Γυμνάσιο επιθυμεί. Η ομάδα πρέπει να αποτελείται το ανώτερο από οκτώ μαθητές και το λιγότερο από έξι. Από την Αργολίδα, φέτος, έδειξαν ενδιαφέρον για το Πρόγραμμα αυτό μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Άργους. Δημιουργήθηκαν δύο Ομάδες των έξι - επτά μαθητών/τριών με Υπεύθυνες καθηγήτριες την κ. Μαρίκα Νάσση, Οικ. Οικονομίας και κ. Μαρία Δοντά, Φιλόλογο και ξεκίνησαν με ενθουσιασμό την προσπάθειά τους.
ΟΜΑΔΑ Α΄
Πολίτη Αγγελική Πετσέλη Αικατερίνη Νικητοπούλου Μαρίνα Μπούτση Φραντζέσκα Παναγιώτη Άντζελα Παλατίδης Γαβρίλης Μπούνος Ιωάννης
ΟΜΑΔΑ Β΄
Παπαδοπούλου Γεωργία Πλακογιάννη Μαριέλενα Πηλιαφά Σοφία Ξιξή Παρασκευή Μιχαλοπούλου Γεωργία - Αλεξάνδρα Παυλίδης Νικόλαος
Το Άργος, μια πόλη με πολλά συγκοινωνιακά, και όχι μόνο, προβλήματα στο κέντρο του, ερέθισε την εφηβική φαντασία και δημιουργικότητα. Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης πρέπει να αναζητήσει οικολογικές εναλλακτικές λύσεις για να γίνει πιο ανθρώπινη.

Η επί δεκαετίες άναρχη δόμηση και η έλλειψη στοιχειώδους πολεοδομικού σχεδιασμού συσσώρευσαν προβλήματα και υπονόμευσαν το μέλλον της πόλης. Μια πόλη με τέτοια ιστορία δεν μπορεί να αξιοποιήσει τους θησαυρούς της και να αφήσει να συνυπάρξουν λειτουργικά τα ιστορικά μνημεία με τα κέντρα της σύγχρονης ζωής.
Η νέα γενιά, αθώα για την κατάσταση που επικρατεί, μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς προκαταλήψεις την κατάσταση που επικρατεί και να προτείνει λύσεις.
Οι εργασίες των ομάδων Περιβαλλοντικής του 1ου Γυμνασίου Άργους αξιολογήθηκαν από την επιτροπή του Ecomobility και απονεμήθηκε το 1ο Βραβείο Ηλεκτρονικής Έκφρασης στην Β΄Ομάδα.

Το ECOMOBILITY ζητούσε από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο που δημιουργούνται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Να εντοπίσουν ελλείψεις, κακοτεχνίες, να κάνουν έρευνα στο σχολείο, στο σπίτι για τα προβλήματα που παρατηρούν γύρω τους, να σκεφτούν λύσεις/προτάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την περιοχή που ζούνε και πηγαίνουν σχολείο.

Οι μαθητές έπρεπε μόνοι τους και χωρίς επέμβαση ενηλίκων, να παρουσιάσουν το έργο τους. Μόνοι τους οι μαθητές/τριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας διερεύνησαν τα προβλήματα που δημιουργεί το σύνηθες κυκλοφοριακό χάος στο Άργος και πρόβαλλαν με ηλεκτρονικό τρόπο λύσεις. Η εργασία τους επιβραβεύτηκε από την επιτροπή του Ecomobility. Πιστεύουμε πως θα τύχει του ανάλογου ενδιαφέροντος και από τους ιθύνοντες της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου