Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Η Πατριαρχική χείρα βοηθείας, το Παπικό χειροφίλημα και το κοινό προσκύνημα στον Τάφο του Χριστού (ΦΩΤΟ)

Ιεροσόλυμα, των Νίκου Παπαχρήστου και Νίκου Μαγγίνα
26 Μαΐου 2014, 14:35
11398 αναγνώσεις
Το κοινό προσκύνημα του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως και στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού αναμφισβήτητα ήταν μια ιστορική στιγμή στις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Άλλωστε πολλές φορές τα ανθρώπινα προκαλούν κρίσεις αλλά και επουλώνουν πληγές και τραύματα, θεραπεύουν και γεφυρώνουν διαφορές, ανοίγουν νέους δρόμους διαλόγου και δημιουργούν ελπίδες και προοπτικές για το μέλλον.
Ξεχωριστές στιγμές σε αυτή την ιστορικής σημασίας συνάντηση ήταν όταν κατά την άφιξη των δύο Προκαθημένων, μετά των θερμό εναγκαλισμό και ασπασμό της αγάπης που έδωσαν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδωσε το χέρι του να στηριχθεί ο Πάπας Φραγκίσκος για να κατέβει τα σκαλοπάτια που οδηγούν στην Αγία Αυλή του Ναού της Αναστάσεως.
Λίγο αργότερα ο Πάπας Φραγκίσκος αιφνιδίασε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που μόλις είχε ολοκληρώσει την ομιλία του, όταν του έπιασε το δεξί χέρι και το ασπάσθηκε. Ο Πατριάρχης έσπευσε να αγκαλιάσει και ασπασθεί τον Πάπα σταυρωτά ενώ έκπληκτοι οι παριστάμενοι έσπευσαν σε χειροκροτήματα.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε όταν οι δύο Προκαθήμενοι, εμφανώς συναισθηματικά φορτισμένοι, εισήλθαν στον Πανάγιο Τάφο και προσευχήθηκαν επί της μαρμάρινης πλάκας που καλύπτει το κενό μνήμα του Αναστηθέντος Ιησού Χριστού.
Λίγο πριν ολοκληρωθεί το προσκύνημά τους στον Πανίερο Ναό Αναστάσεως ανήλθαν στον φρικτό Γολγοθά όπου προσευχήθηκαν στο σημείο της Σταυρώσεως του Κυρίου, εκεί όπου εσχισθη του καταπέτασμα του Ναού και είναι ορατή μέχρι σήμερα η ρωγμή στον βράχο του μαρτυρίου.
- See more at: http://www.amen.gr/article18175#sthash.6cDpxgjM.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου