Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

O Δήμος - δάσκαλος με τις …σωτήριες συμβουλές του

plimmures-stin-perioxi-argous-kuparissias
του Γιώργου Νικολόπουλου
Οι ανακοινώσεις τύπου του Γραφείου του Δημάρχου Άργους φημίζονται για τις υπερβολές τους, τις ελλιπείς πληροφορίες τους, τον κακόγουστο σχολιασμό τους...
Η τελευταία ωστόσο, περί προφύλαξης από την αναμενόμενη κακοκαιρία, αποτελεί το αποκορύφωμα της προκλητικότητας και της θρασύτητας. Διαβάζοντάς τη, μου άφησε την εντύπωση πως ουσιαστικά λέει: Αν πνιγείτε, εμείς σας προειδοποιήσαμε!
Στο δελτίο τύπου, αφού αρχικά δίνεται αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (μην τυχόν κάποιος είχε κανονίσει σέρφινγκ ή μπιτς πάρτι το τριήμερο) στη συνέχεια καταγράφεται η ετοιμότητα της δημοτικής αρχής: «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες να καθαρίσει τα ρέματα από φερτά υλικά»... (κάλλιο αργά παρά ποτέ).
Και ακόμη: «Τα φρεάτια είναι πάντα καθαρά», παρόλο που το ίδιο βράδυ ο κ. Καμπόσος, τηλεοπτικά, παρότρυνε τους δημότες να ...υιοθετήσουν το φρεάτιο της γειτονιάς τους και να το φροντίζουν γιατί ...έτσι γίνεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις!
Το πιο εντυπωσιακό της ανακοίνωσης είναι οι νουθεσίες που ακολουθούν ώστε να μην πνιγούμε. Έχουν αντιγραφεί μάλλον από τo «Eμείς και ο Κόσμος» της Δ' Δημοτικού: Να αλλάξετε το πρόγραμμα των μετακινήσεών σας, να αποφεύγετε να διασχίζετε χείμαρρους και ρέματα, να ακούτε τους τροχονόμους, να ντύνεστε κατάλληλα (και στοργική μητέρα ο Δήμος)... Μόνο την παρότρυνση «κάντε το σταυρό σας για να γλιτώσετε» ξέχασαν!
Ασφαλώς, αν δεν είχαν προηγηθεί οι προ εβδομάδων πλημμύρες δεν θα είχε εκδοθεί η ανακοίνωση, όμως όποιος καεί στο χυλό φυσάει και το γιαούρτι.
Όλες αυτές τις ημέρες δεν περιμέναμε από τη Δημοτική Αρχή αυτοκριτική για τις ευθύνες που τις αναλογούν στις πλημμύρες. Περιμέναμε όμως, έστω να μας ...παραμυθιάσει με αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Ούτε αυτό έκανε.
Μετά τις καταστροφές περιουσιών, μετά το χάσιμο μιας ζωής, επιστρέψαμε στα σχέδια για λιμνούλες στην πλατεία και στα μπλε λαμπάκια που μετέτρεψαν την πόλη σε ...«Λας Βέγκας». Όσο για την αντιπλημμυρική προστασία; Aς είναι καλά ο Δήμος - δάσκαλος με τις ...σωτήριες συμβουλές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου