Η πολυέξοδη ανάπλαση από τον δήμαρχο Αργους
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2013
της Αντας Ψαρρά, από την "Εφημερίδα των Συντακτών" Ο Δ. Καμπόσος, αντί να λύσει προβλήματα όπως η απουσία αντιπλημμυρικών έργων ή η έλλειψη πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων,
ετοιμάζει την αλλαγή εικόνας στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Εντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και σοβαρές διαφωνίες από τους τοπικούς μηχανικούς
Το Aργος απασχόλησε πρόσφατα την επικαιρότητα με τις τραγικές συνέπειες που είχαν εκεί οι μεγάλες βροχοπτώσεις. Πέρα από την απώλεια μιας ζωής, οι καταστροφές σε σπίτια και περιουσίες ήταν τεράστιες. Τα γνωστά ελληνικά μπαζώματα και οι ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά και συναφή έργα υποδομής είχαν ως αποτέλεσμα την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η ευθύνη βαραίνει πρωτίστως τη δημοτική αρχή του Δήμου Αργους-Μυκηνών και τη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις καταγγελίες πολιτών και της αντιπολίτευσης του δήμου. Οπως υποστηρίζουν: «Στη διαχρονική αδιαφορία για εγγειοβελτιωτικά έργα ήρθε να προστεθεί η απουσία μέριμνας καθαρισμού του αποχετευτικού συστήματος και των δύο μεγάλων ποταμών που διασχίζουν τον διευρυμένο δήμο». Κι εκεί που όλοι περίμεναν να εξαγγελθούν μονιμότεροι τρόποι ανακούφισης των κατοίκων με έργα και υποδομές και όπου χρειάζεται διαμόρφωση ρεμάτων και σύγχρονες κατασκευές, εκεί που όλοι περιμένουν ακόμα να λυθεί το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, υπογράφεται από τον περιφερειάρχη η πολυέξοδη «ανάπλαση» του «ιστορικού» κέντρου του Αργους με ένταξη στο ΕΣΠΑ και με νέο προϋπολογισμό που ανέβηκε -άγνωστο πώς- από τα 4 στα 7,3 εκατ. ευρώ.
Και άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου
Ο δήμαρχος του Αργους, που υποστηρίχτηκε από τη Ν.Δ. και... δεξιότερα, Δ. Καμπόσος, είναι γνωστός και από την παρουσία του σε ΜΜΕ όταν εξηγούσε ότι το νέο πορτοκαλί μοντέλο της Lamborghini θα οφείλει το χρώμα και την ονομασία του στο Αργος και στα πορτοκάλια, κατόπιν δικών του ενεργειών. Επιπλέον ο Δ. Καμπόσος ασπάζεται την άποψη ότι το γενεαλογικό δέντρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου περιέχει και το Αργος, ενώ διοργάνωσε ημερίδα, με τη συμμετοχή γνωστών παραγόντων της ακροδεξιάς, τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με αυτό το θέμα αλλά και για την αδελφοποίηση με τον Δήμο Βέροιας. Στα σχέδιά του μάλιστα είναι και η τοποθέτηση στο Αργος αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου.
Ο δήμαρχος είναι ο ένθερμος εμπνευστής της συγκεκριμένης ανάπλασης που, αν κρίνουμε από τη μακέτα της ακριβοπληρωμένης μελέτης, μοιάζει περισσότερο με ένα σύνολο τραπεζοκαθισμάτων ανάμεσα σε σιντριβάνια και ποταμάκια και λιγότερο με ιστορικό κέντρο. Είναι εξάλλου γνωστό ότι τα πάμπολλα ιστορικά μνημεία της πόλης βρίσκονται εκτός του κέντρου, το οποίο είχε αναπλαστεί τη δεκαετία του 1980, ενώ με τις συνεχείς βελτιώσεις παραμένει πραγματικά πολύ όμορφο και τα όποια κυκλοφοριακά προβλήματα θα μπορούσαν να ρυθμιστούν με απλές παρεμβάσεις πολύ χαμηλότερου κόστους. Σπίτια και ιστορικά κτίρια, όπως αυτά των Σπ. Τρικούπη, Μακρυγιάννη, Τσώκρη, Περρούκα, Βλάσση κ.ά., ρημάζουν χωρίς φροντίδα και χωρίς να εντάσσονται σε ανάπλαση. Είναι παράξενο το ότι η αρχαιολογική υπηρεσία (Ε΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων) ήταν κάθετα αντίθετη στην πολυέξοδη και χωρίς κανένα ιστορικό περιεχόμενο ανάπλαση. Οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν όμως στην πορεία χωρίς σαφείς εξηγήσεις.
Η εξέλιξη της ανάπλασης
Η περίληψη της προκήρυξης της σύμβασης του έργου δημοσιεύτηκε στις 8/7/2011 «με προεκτιμώμενη αμοιβή άνω του ορίου της οδηγίας 2004/18», με το ποσό της μελέτης να ανέρχεται στις 499.970 ευρώ. Το 2011 η αστική αυτή ανάπλαση στο κέντρο του Αργους (ενταγμένη ήδη στο ΕΣΠΑ) είχε προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. και αφορούσε το κέντρο της πόλης, το πάρκο, το μουσείο με νέα προσθήκη, το υπαίθριο θεατράκι και την πλατεία Δικαστηρίων.
Στις 11/12/2012 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργους–Μυκηνών κ. Ιωάννης Μαλτέζος λέει στην εισήγησή του ότι: «Με την υπ' αριθ. 314/2012 απόφασή μας εγκρίναμε το πρακτικό αποσφράγισης των οικονομικών προσφορών και προχωρήσαμε στην ανάθεση εκπόνησης της μελέτης "Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Αργους και καταγραφή-βελτίωση αστικής κινητικότητας και ασφάλειας κίνησης πεζών" στη σύμπραξη γραφείων μελετών: "Ερασμος Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΠΕ κ.λπ.", με νόμιμο εκπρόσωπο τον κ. Παναγιώτη Παπαδάκο». Σημειώνουμε εδώ ότι το συγκεκριμένο γραφείο προκρίνεται για παρόμοιες αναπλάσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Από τότε και μέχρι σήμερα που ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε η μελέτη και υπογράφηκε πρόθυμα από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη (30/11/2013), αυξήθηκε το κόστος της ανάπλασης, με το ποσό να ανέρχεται πλέον στα 7,3 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξαν πολλές ενστάσεις, διαφωνίες και παρατηρήσεις για την αναγκαιότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα αυτού του έργου, όπως παρουσιάστηκε. Οι διαφωνούντες κρίθηκαν «εχθροί» της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η αντιπολίτευση από το δημοτικό συμβούλιο στις 19/11/2013, διαμαρτυρόμενη για κακόβουλα σχόλια και υπονοούμενα του δημάρχου μέσω των τοπικών ΜΜΕ ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο.
Παράλληλα, οι μηχανικοί του Αργους διατύπωσαν σειρά εύλογων αντιρρήσεων για τις ελλείψεις που παρουσίαζε η πανάκριβη μελέτη, όπως: η ανάπλαση δεν συμβάλλει στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σύμφωνα και με τις αρχαιολογικές μελέτες, θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα, θα μειώσει τον ωφέλιμο εμπορικό χώρο, θα αυξήσει (λόγω των προβλεπόμενων υγρών κατασκευών) την υγρασία. Εντοπίζουν ακόμα οι μηχανικοί του Αργους προβλήματα στην πρόσβαση στην πλατεία, ζητούν να παραμείνουν οι νεραντζιές, να αξιοποιηθούν τα 4 φωτιστικά της πλατείας και πλήθος άλλων παρατηρήσεων που η τελική μακέτα δεν φαίνεται να έχει ενσωματώσει.
Παρατηρήσεις για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων είχε καταθέσει και η αντιπολίτευση του δήμου. Οπως σημειώνει σε άρθρο του σε τοπικό ιστότοπο (argolika.gr) ο νομικός κ. Β. Δωροβίνης, έμπειρος περί τις «αναπλάσεις» και στενός συνεργάτης του Αντώνη Τρίτση: «Τολμώ να πω ότι δυστυχώς περάσαμε σε εποχή ασυνάρτητων ενεργειών, με πρώτη και χειρότερη τη λεγόμενη "ανάπλαση" του κέντρου του Aργους. Πρόκειται για επέμβαση σε... ήδη αναπλασμένο κέντρο, με σχέδια που έγιναν στο πόδι, λες και το κέντρο αυτό ήταν άγραφο χαρτί και έπρεπε να του αλλάξουν τα φώτα. Δυστυχώς οι λογισμένες αντιδράσεις υπήρξαν ελάχιστες, οι της αντιπολίτευσης στον δήμο αντέδρασαν χλιαρά, ένα τεράστιο, για τις μέρες μας, ποσό θα σπαταληθεί χωρίς αποχρώντα λόγο, τη στιγμή που το Αργος παραμένει αποκλειστικά μονοκεντρικό και η υπόλοιπη πόλη τελεί σε ανυπαρξία από πλευράς προβολής. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ θα μπορούσαν ευφυώς να κατευθυνθούν στο συγκρότημα του Αρχαίου Θεάτρου, ώστε αυτό να προβληθεί κατάλληλα, με δραστικές αναστηλώσεις και των ρωμαϊκών Θερμών, του Νυμφαίου και άλλων κτιρίων στην αρχαία Αγορά, την απομάκρυνση της κραυγαλέας δεξαμενής, την απαλλοτρίωση όλων των κτιρίων από τη Γούναρη μέχρι την παρυφή του ελληνορωμαϊκού ωδείου (που είναι και το πιο αρχαίο θέατρο της πόλης) και, φυσικά, την απομάκρυνση και του αντλιοστασίου».
«Χωρίς όραμα»
Ο κ. Δωροβίνης αναφέρεται στην επιτακτική ανάγκη αναμόρφωσης της πλατείας της λαϊκής αγοράς που σήμερα είναι μια «τσιμεντένια Σαχάρα» και ζητάει να γίνουν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις ώστε και να συνεχιστεί ο διάδρομος περιπάτου περί το Κριτήριον μέχρι τη «φυσική» του απόληξη και στο μεταξύ να υπάρχει φροντίδα ώστε να καθαρίζεται το ντροπιαστικό σκουπιδαριό που συσσωρεύεται σε αυτό σήμερα.
Και καταλήγει: «Το Αργος παραμένει δίχως συνολικό εμπνευστικό σχέδιο και, τολμώ να πω, όραμα. Και όπως έγραφα το 1981: Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ανάμιξη στα κοινά δεν σημαίνει "γέφυρα της ομορφιάς" ή προθάλαμο για λύση ανεπίλυτων προσωπικών προβλημάτων, αλλ' ούτε και ρινγκ για αγώνες λεκτικού κατς. Είναι καιρός να σοβαρευτούν όλοι και να σταματήσει η "δημόσια σκηνή" της πόλης να "κατοικείται" από άτομα που, αν είχαν ίχνος αυτογνωσίας, θα έπρεπε να ιδιωτεύουν σεμνά σε ασχολίες που βρίσκονται στα πραγματικά μέτρα τους, αντί να αναμιγνύονται υστερικά σε θέματα που τους ξεπερνούν». Σήμερα, άλλη μια αμφιλεγόμενη και πανάκριβη μακέτα «ανάπλασης», που θυμίζει την ανάπλαση στο πάρκο Αγρινίου με τις μεταμοντέρνες κοπές δέντρων και τις ασφαλτοστρώσεις, ετοιμάζεται να στοιχίσει 7,3 εκατ. ευρώ, την ώρα που το Αργος περιμένει την επόμενη νεροποντή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου