Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Γερμανία: Έδωσε το ΟΚ η Βουλή για ελληνική βοήθεια Πηγή:www.capital.gr


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:16

Με προϋποθέσεις τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων αλλά και του ΔΝΤ, η γερμανική βουλή έδωσε την έγκρισή της σε ενδεχόμενη μελλοντική βοήθεια προς την Ελλάδα, ασκώντας έτσι περαιτέρω πιέσεις στην Καγκελάριο Angela Merkel να προωθήσει μέτρα στα οποία αντιτίθεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfang Schaeuble δήλωσε στους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία του κεντρο-δεξιού συνασπισμού, να ψηφίσουν και να στηρίξουν την πρόταση οι ιδιώτες ομολογιούχοι  να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στην περίπτωση που μια ελληνική χρεοκοπία ή μια αναδιάρθρωση ήταν αναπόφευκτη, και ότι ήταν δύσκολο να γνωρίζει πόσο περισσότερη ακόμη βοήθεια θα χρειαζόταν η Ελλάδα.

Ο υπουργός αναγνωρίζει ότι η ΕΚΤ έχει αποθαρρύνει τις εκκλήσεις της Γερμανίας για το ενδεχόμενο οι ιδιώτες επενδυτές να έλθουν αντιμέτωποι με ζημιές από μια ελληνική αναδιάρθρωση. Την Πέμπτη αναγνώρισε πως και η Γαλλία έχει αυτές τις ανησυχίες.

Ωστόσο η Γερμανία εργάζεται με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να βρουν μια συμβιβαστική λύση που θα περιλαμβάνει και ένα αντικειμενικό ρίσκο συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων.

«Εάν υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα της Ελλάδας να πληρώσει τα χρέη της, τότε η συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου σε αυτή τη λύση του προβλήματος είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Schaeuble.

Το κείμενο για το σχέδιο της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα εγκρίθηκε από την Bundestag σήμερα, συμπεριλαμβάνοντας και το αίτημα το ΔΝΤ και οι ιδιώτες να συμμετέχουν σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

Ο Schaeuble δήλωσε ακόμη ότι ήταν δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσο περισσότερη ακόμη βοήθεια θα χρειαζόταν η Ελλάδα, καθώς και ότι είναι απίθανο να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Rompuy: Τέλη Ιουνίου η συμφωνία για το νέο πακέτο στην Ελλάδα

Τη βεβαιότητά του πως το νέο πακέτο προς την Ελλάδα θα συμφωνηθεί τέλη Ιουνίου, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy.

«Επεξεργαζόμαστε τα διάφορα σημεία του πακέτου. Επίσης, επεξεργάζεται κάποια μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι η τελική συμφωνία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουνίου.

E.E.: Καμία συμφωνία, ούτε επί της αρχής, για την ελληνική βοήθεια

Δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε «επί της αρχής», για μία νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εργάζονται για ένα σχέδιο «τύπου Βιέννης» που θα περιλαμβάνει πρόβλεψη οι ιδιώτες επενδυτές της Ελλάδας να διατηρήσουν την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος, ανέφερε ο εκπρόσωπος Amadeu Altafaj Tardio.
 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου