Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΕΛΜΕ Αργολίδας: Όχι στην κατάργηση της διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.

 Το Υπουργείο Παιδείας με το σύνθημα «πρώτα ο μαθητής» και άλλα μυθολογήματα, κατ’ επιταγή της Κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΔΝΤ οδηγεί το δημόσιο σχολείο σε πλήρη εξαθλίωση . Το «Νέο Σχολείο» που εξαγγέλλει είναι το «Σχολείο της Αγοράς». Ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την τακτική του αιφνιδιασμού και της αυταρχικότητας, συγχώνευσε και κατάργησε εκατοντάδες σχολικές μονάδες, κατήργησε στην πράξη το Ολοήμερο Σχολείο , μείωσε τη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων , ανακοίνωσε αλλαγές στο Λύκειο (Γενικό και Τεχνολογικό) που οδηγούν στην ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και στην αύξηση της παραπαιδείας με οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις για το δοκιμαζόμενο λαό μας.
 Μετά την δραματική μείωση των ωρών των ξένων γλωσσών στο Λύκειο και λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, το ΥΠΔΒΜΘ με αιφνιδιαστικές Υπουργικές Αποφάσεις επιβάλλει την κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και της Γερμανικής Γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία και της παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής, Γερμανικής και Ιταλικής γλώσσας στα Γυμνάσια. Αποφάσισε ότι από το επόμενο σχολικό έτος, εκτός από τα Αγγλικά, θα διδάσκεται μόνο μία δεύτερη ξένη γλώσσα.

 Η απόφαση αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε σύγχρονη επιστημονική και παιδαγωγική προσέγγιση. Έχει πολλαπλές συνέπειες για τους μαθητές:
Από το επόμενο σχολικό έτος πάρα πολλοί μαθητές θα κληθούν, είτε να διδάσκονται μία ξένη γλώσσα την οποία δεν επέλεξαν, αλλά τους επιβλήθηκε με καταγραφή μιας συγκυριακής αριθμητικής πλειοψηφίας, είτε να μετακινηθούν σε άλλο σχολείο.
Θα οδηγήσει σε δημιουργία πολυπληθών τμημάτων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της διδασκαλίας
Θα οδηγήσει σταδιακά στην κατάργηση και άλλων γυμνασίων και δημοτικών σχολείων μέσω του χαρακτηρισμού τους ως «γαλλόφωνα» και «γερμανόφωνα»
Οι εξαγγελίες του υπουργείου για πιστοποίηση της γνώσης της ξένης γλώσσας από το σχολείο θα ακυρωθούν οριστικά.

Το πρόβλημα όμως αφορά και τους εκπαιδευτικούς:
Καταργούνται χιλιάδες οργανικές θέσεις, ελαστικοποιούνται ακόμη περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων αυτών, ανοίγει ακόμη και ο δρόμος για απολύσεις.
Κλείνουν οριστικά οι πόρτες του δημόσιου σχολείου για χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομισθίους που χρόνια τώρα έτρεχαν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη με μισθούς της πείνας

Ζητάμε την άμεση ανάκληση των αντιπαιδαγωγικών αυτών αποφάσεων και τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ελεύθερης επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Καλούμε τους γονείς να αρνηθούν να συναινέσουν στο να υποβληθούν τα παιδιά τους σε μια τέτοια απαράδεκτη διαδικασία εξαναγκασμού που υπονομεύει την ανάπτυξη της προσωπικότητα τους, την αντίληψη τους για το σχολείο και το ενδιαφέρον τους για τη γνώση. Τους καλούμε να αναπτύξουν και να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία για την αποτροπή μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Αργολίδας

Οι εκπαιδευτικοί γαλλικής, γερμανικής και ιταλικής γλώσσας.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατες Υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη θα διδάσκεται στα Δημοτικά και Γυμνάσια όλης της χώρας, εκτός από τα Αγγλικά μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων με δήλωσή της.

Κατά συνέπεια, το κάθε σχολείο θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο, ή ιταλόφωνο (για τα Γυμνάσια).

Πρώτα θύματα αυτών των υπουργικών αποφάσεων είναι οι μαθητές της φετινής Ε΄ Τάξης του Δημοτικού και οι μαθητές των Γυμνασίων που εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη δεύτερη ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν μια ή δύο ολόκληρες σχολικές χρονιές.

Συνέπειες αυτών των υπουργικών αποφάσεων είναι:

1. Η επιβολή της δεύτερης ξένης γλώσσας κι όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.

2. Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στη περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης.

3. Η εκμάθηση και η διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δε θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.

4. Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης 2ης ξένης γλώσσας δεν είναι εφικτή.

Ζητούμε την ενεργητική στήριξη σας για την ανάκληση αυτών των άδικων και αντιπαιδαγωγικών Υπουργικών Αποφάσεων που θα αποβούν εις βάρος των παιδιών μας και παιδιών σας.

Σας καλούμε την Τετάρτη 08/ 06/2011 στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Άργους (στη Δαλαμανάρα)προκειμένου να οργανώσουμε από κοινού τις κινητοποιήσεις μας, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Η ΕΛΜΕ Αργολίδας

Ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ναυπλίας και Ερμιονίδας
Ο Σύλλογος δασκάλων και Νηπιαγωγών Άργους
Οι εκπαιδευτικοί ξενόγλωσσων μαθημάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου