Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Εξετάζει «φόρμουλα» για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών η ΕΚΤ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011
Τελευταία ενημέρωση: 08/06/2011 19:16
Web-Only

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (αριστερά) και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ (όρθιος-δεξιά)
Τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ), ανοίγοντας δυνητικά το δρόμο για την ανταλλαγή των ομολόγων τους με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters, αν και η ΕΚΤ θέλει να αποφευχθεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή ιδιωτών ως χρεοκοπία της Ελλάδας, και να προκληθεί η πληρωμή ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps, cds), που έχουν εκδώσει οι τράπεζες.

Ο τίτλος της ανάλυσης του Reuters είναι χαρακτηριστικός: «Περιορισμένη χρεοκοπία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων». Σύμφωνα με το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η ΕΚΤ, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα κήρυσσαν την Ελλάδα σε μερική ή «επιλεκτική» χρεοκοπία, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στον ίδιο τον ισολογισμό της(σ.σ.: η ΕΚΤ υπολογίζεται ότι έχει ελληνικά ομόλογα ύψους 45 δισ.ευρώ).

Αν η ΕΚΤ υποστηρίξει το σενάριο αυτό, θα άρει ένα μείζον εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των διεθνών πιστωτών για τη χορήγηση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζήτησε με επιστολή του - εστάλη στις 6 Ιουνίου στους ομολόγους του της ευρωζώνης, στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ και στην ηγεσία του ΔΝΤ- να υπάρξει ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες με νέα ομόλογα που θα έχουν μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια, περίοδο λήξης.

Η ΕΚΤ, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν έχει δώσει ακόμη ρητή δημόσια απάντηση στην πρόταση αυτή, αλλά ο κ. Τρισέ δήλωσε την ίδια ημέρα (σ.σ.: στις 6 Ιουνίου) ότι είναι έτοιμος να δεχθεί ένα σχέδιο, με το οποίο θα καλούνται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης να διατηρήσουν τις θέσεις που έχουν στην
Ελλάδα. «Αυτό δεν είναι χρεοκοπία», είπε. Η κήρυξη της Ελλάδας σε μερική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης θα μπορούσε, αναφέρει το δημοσίευμα, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης των αγορών και υποβάθμισης του αξιόχρεου άλλων αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, τον οποίο επικαλείτο η ΕΚΤ για να εξηγήσει την αντίθεσή της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και αυτό, επειδή θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο που χρειάζεται να παραμείνει η Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας και διασφαλίζοντας τις αγορές ότι η Αθήνα δεν διατρέχει κίνδυνο να προχωρήσει σε αθέτηση όλων των υποχρεώσεων της.

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, οι οίκοι αξιολόγησης θα προχωρούσαν μετά σε άρση του χαρακτηρισμού περιορισμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα σε ορισμένες εβδομάδες, αφού θα είχαν ελέγξει τις συμφωνίες ανταλλαγής ομολόγων των ιδιωτών και θα είχαν αποφασίσει ότι πρόκειται για εθελοντικές συναλλαγές.

Μία τέτοια λύση, εφόσον οι οίκοι συνεργάζονταν, θα βοηθούσε να ξεπερασθεί ένα φάσμα δυσκολιών, λέει το Ρόιτερ. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει ένα «πιστωτικό γεγονός», το οποίο θα προκαλούσε την πληρωμή των ασφαλιστήριων συμβολαίων.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ανταλλαγών και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association), ο οποίος ορίζει αν λαμβάνουν χώρα πιστωτικά γεγονότα, δεν θεωρεί πιστωτικό γεγονός την ανταλλαγή ομολόγων με νέα ομόλογα και νέους όρους.

Αν γίνει η ανταλλαγή ομολόγων, η ΕΚΤ πιθανόν θα απαγόρευε τη χρήση των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρων για τη δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με κεφάλαια της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance), τα οποία χρησιμοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας για να
στηρίξει τις ιρλανδικές τράπεζες, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Σε διαφορετικό μήκος Σόιμπλε-ΕΚΤ»

Νωρίτερα, η οικονομική υπηρεσία Bloomberg, στη δική της ανάλυση, έγραφε ότι η πρόταση Σόιμπλε, για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας, κινείτο σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση της ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει - σε εθελοντική βάση - με την επαναγορά των ομολόγων στη λήξη τους (rollover).

Όπως επισήμανε το Bloomberg, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, πέραν του rollover, γιατί θέλει να αποφευχθεί να χαρακτηρισθεί η συμμετοχή των επενδυτών ως χρεοκοπία της Ελλάδας και να προκληθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου που έχουν εκδώσει οι τράπεζες.

Στελέχη της ΕΚΤ είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι δεν θα κάνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρήσουν την εμπλοκή των ιδιωτών ως χρεοκοπία.

Ήδη, οι μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι θα χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία οποιαδήποτε επιμήκυνση των ομολόγων που έχουν ιδιώτες, εφόσον δεν προκύπτει ότι αυτή έγινε πράγματι εθελοντικά.

Αυτό που πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, με την επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κι τις ηγεσίες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, πηγαίνει πολύ πέραν αυτού που ζήτησε η Κεντρική Τράπεζα, καθώς αναφέρεται σε ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν, ενώ δεν γίνεται λόγος για εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών.

«Οποιαδήποτε συμφωνία στις 20 Ιουνίου (σ.σ.: στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου θα συζητηθεί το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα) πρέπει να περιλαμβάνει μία καθαρή εντολή - που θα δοθεί στην Ελλάδα ενδεχομένως μαζί με το ΔΝΤ - για να αρχίσει η διαδικασία της εμπλοκής των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Αυτή η διαδικασία πρέπει να οδηγήσει σε μία ποσοτικοποιημένη και
σημαντική συμμετοχή των ομολογιούχων στην προσπάθεια ενίσχυσης, πέρα από μία διαδικασία καθαρά στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός, μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

«Είτε ο κ. Σόιμπλε θα χαλαρώσει το αίτημά του ή η ΕΚΤ θα κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις», δήλωσε στο πρακτορείο ο κ. Κρίστοφερ Ρίγκερ, επικεφαλής στρατηγικής για τίτλους σταθερού εισοδήματος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου