Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

kamp-milieΠρόοδος στην Νομισματική επιστήμη τα συμπεράσματα του διεθνούς συνεδρίου,Το Νόμισμα στην Πελοπόννησο.
Μια πόλη γεμάτη μουσεία με μέλλον στο πολιτιστικό τουρισμό ξεκίνησε τη διεθνή προβολή της.
Ολοκληρώθηκε η σημαντική διεθνής Επιστημονική Συνάντηση με διεθνή συμμετοχή και θέμα «Το νόμισμα στην Πελοπόννησο» που πραγματοποιήθηκε στο Άργος από 26 έως 29 Μαΐου 2011.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από τους «Φίλους του Νομισματικού Μουσείου» και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, την Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Πελοποννησιακών Σπουδών. Διετέλεσε υπό την Αιγίδα του ΥΠΠΟΤ του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Άργους-Μυκηνών, και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του πρωτοπόρου βέλγου αρχαιολόγου, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Louvain και μεγάλου φιλέλληνα, Tony Hackens.
Οι εργασίες του συνεδρίου, που αποτέλεσε την ΣΤ΄ Επιστημονική Συνάντηση στον κύκλο των επιστημονικών εκδηλώσεων που έχουν θεσπίσει «Οι Φίλοι του Νομισματικού Μουσείου», έλαβε χώρα στους Στρατώνες του Καποδίστρια, ιστορικό κτήριο του 19ου αιώνα, που αναστηλώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ, και σύντομα θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο του Άργους.
Την εναρκτήρια συνεδρίαση τίμησε με την παρουσία της η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία κήρυξε και την έναρξη των εργασιών. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Τάσος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτριος Καμπόσος, ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής κύριος Dominique Mulliez, και εκ μέρους των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου η νομισματολόγος κυρία Ηώς Τσούρτη.
Αναπτύχθηκαν πέντε γενικές εισηγήσεις για τους Αρχαϊκούς-ελληνιστικούς χρόνους, τους Ρωμαϊκούς χρόνους, την Κοινωνία-Οικονομία στην Πελοπόννησο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, τον Δυτικό Μεσαίωνα στην Πελοπόννησο και τους Νεότερους χρόνους.
Ανακοινώθηκαν 43 θέματα που διαπραγματεύθηκαν τα νομισματοκοπεία, την εικονογραφία, τη νομισματική κυκλοφορία στον πελοποννησιακό χώρο, τη διακίνηση και γεωγραφική εξάπλωση των πελοποννησιακών κοπών και την οικονομική ιστορία του τόπου. Αναρτήθηκαν επίσης 23 ανακοινώσεις τοίχου με τους ίδιους θεματικούς άξονες.
Συμμετείχαν ως ομιλητές 107 σύνεδροι έλληνες και ξένοι, πανεπιστημιακοί καθηγητές, ερευνητές, αρχαιολόγοι, ιστορικοί, φοιτητές, τοπικοί παράγοντες, ιστοριοδίφες και φιλάρχαιοι.
Η Επιστημονική Συνάντηση υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής με πολύ μεγάλη συμμετοχή και σημαντική απήχηση στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Οι στόχοι του Συνεδρίου εκπληρώθηκαν στο ακέραιο, αφού ανακοινώθηκαν πολλά πρωτότυπα θέματα, κοινοποιήθηκαν νέα ανασκαφικά ευρήματα, και συζητήθηκαν σοβαρά ζητήματα νομισματικής που απασχολούν τους νομισματολόγους, τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς. Το συνέδριο έδωσε σημαντική ώθηση στη νομισματική επιστήμη, και τα πρακτικά του, που θα δημοσιευθούν σύντομα, θα αποτελέσουν βιβλία αναφοράς για τους ερευνητές.
Η Επιστημονική αυτή Συνάντηση υπήρξε ακόμα ένα εξαιρετικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη του Άργους, το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της οποίας, καθώς και η εξέχουσα ιστορική της σημασία, ξετυλίχθηκαν γλαφυρά σε πολλές από τις ανακοινώσεις.
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου από όλο το νέο Δήμο Άργους Μυκηνών καθώς και επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.
Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε πως το Υπουργείο έχει δρομολογήσει μόνο για την περιοχή της Πελοποννήσου δράσεις που φτάνουν τα 50 εκατομμύρια Ευρώ σε προϋπολογισμό και τόνισε πως η πόλη του Άργους έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να μετατραπεί σε πρότυπο πολιτιστικού προορισμού τα επόμενα χρόνια.
Η διευθύντρια της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Άλκηστις Παπαδημητρίου, μίλησε για την σημαντικότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων και τις πολύ σπουδαίες επιγραφές που βρέθηκαν στην περιοχή και περιγράφουν αναλυτικά την καταγραφή οικονομικών θεμάτων της εποχής τους.
Ο διευθυντής της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Δημήτρης Αθανασούλης τόνισε την ολοκλήρωση της προσπάθειας για το κτίριο των Στρατώνων Καποδίστρια. Στο κτήριο θα λειτουργήσει το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας (ΒυΜΑ). Με το Γ ΚΠΣ ολοκληρώθηκαν οι μουσειακές υποδομές στην δυτική πτέρυγα. Στην νότια φιλοξενούνται οι αποθήκες. Με εγκεκριμένη την μουσειολογική μελέτη, η μόνιμη έκθεση θα υλοποιηθεί με το ΕΣΠΑ από την 25η ΕΒΑ. Ο εκθεσιακός χώρος άνοιξε πρώτη φορά στο κοινό με το διεθνές συνέδριο για το νόμισμα.
Ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος, κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου τόνισε την «ανάγκη που υπάρχει τις κρίσιμες ώρες που διανύει η Ελλάδα να κοιτάξουμε την ιστορία μας και να πάρουμε δύναμη για να συνεχίσουμε ενωμένοι και αισιόδοξοι το μέλλον της πατρίδας και του νέου Δήμου». Ανακοίνωσε επίσης ότι το μοναδικό Βυζαντινό Μουσείο της Πελοποννήσου θα στεγαστεί στο Άργος, σε ένα ιστορικό κτίσμα, τους «Στρατώνες Καποδίστρια». Ενώ τόνισε ότι θα ετοιμαστούν οι διαδικασίες για την δημιουργία στους υπόλοιπους χώρους Επιγραφικού και Λαογραφικού Μουσείου. Στο κλείσιμο του συνεδρίου δήλωσε, ότι ο νέος Καλλικρατικός Δήμος με ανανεωμένο προφίλ επιδιώκει να τοποθετήσει το νέο Δήμο στην καρδιά των γεγονότων τόσο στα καθημερινά θέματα όσο και τα επιστημονικά. Η προσπάθεια που έχει αρχίσει να παίρνει μορφή αποδίδει και δημιουργεί τη βάση για νέα προοπτική, ειδικά στην κατηγορία του πολιτιστικού τουρισμού που ο Δήμος έχει τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ο Βέλγος ακαδημαϊκός Πατρίκ Μαρκέτι τόνισε ότι: «τα αποτελέσματα του συνεδρίου τα οποία θα βγουν σε τόμους και θα περιλαμβάνουν τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις θα χρειασθούν περισσότερες από 1500 σελίδες για να καταγραφούν. Η πρόοδος που συντελέστηκε στο Νομισματικό συνέδριο στο Άργος θα συζητείται για χρόνια καθώς παρουσιάστηκαν πρώτη φορά άγνωστα θέματα στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό». Τόνισε επίσης ως φιλέλληνας, ότι «όσοι έχουν κλασικές σπουδές υπεραγαπούν την Ελλάδα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει όποια και εάν είναι η έκβαση των πραγμάτων. Η Ελληνική ιστορία είναι η μεγαλύτερη διεθνώς και οι Έλληνες «στρώσανε» την κοινωνική ιστορία. Ο Αριστοτέλης ως ο πρώτος οικονομολόγος παγκοσμίως έβαλε τις βάσεις για την δημιουργία της οικονομικής ιστορίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου