Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ - 16/06/2011
Αθήνα 16 Ιουνίου 2011





Ποιος δεν θυμάται τον Τζίμυ από την τηλεοπτική σειρά «10 Μικροί Μήτσοι» να συνομιλεί με τον φίλο του Χριστόφορο και μέσα από τους διαλόγους να αναδεικνύονται και να ξεχωρίζουν (2) δύο λέξεις, που μετέπειτα έγιναν σλόγκαν στα χείλη της νεολαίας, το γνωστό σε όλους «ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ».
 Σημείο αναφοράς η Πλατεία Κολωνακίου, τόπος πασών των Ελλήνων, το λίκνο της Μεταπολίτευσης, το κέντρο της ψευτοκουλτούρας και του δήθεν, που δέχεται καθημερινά πλήθη επισκεπτών.
 Η πλατεία κατακλύζεται από ανθρώπους που ανήκουν σε κάθε κοινωνικό και οικονομικό status (ελληνιστί) ξεχωρίζουν όμως οι γνωστές παρέες, τα «νέα τζάκια» της Μεταπολίτευσης, πολιτικών, μεγαλοδημοσιογράφων και επιχειρηματικοαρπακτικών, οι οποίοι γίνονται αμέσως αντιληπτοί από το ύφος, τον αέρα, το σταριλίκι «που πουλάνε» στο διάβα τους, διανθισμένο με σωματοφύλακες και παρατρεχάμενους.
 Είναι οι υπεύθυνοι του σημερινού κοινωνικού ευτελισμού, οι εκπρόσωποι του άρπα κόλλα, γιατί πάει με όλα.
 Είναι αυτοί που στην πορεία έχασαν το δρόμο και το λειτούργημα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν, το έκαναν μέρος ενός χρεοκοπημένου κατεστημένου.
 Σε μια άλλη πλατεία που βρίσκεται αρκετά μακρύτερα στην Μαδρίτη, την πλατεία
Del Sol, εδώ και μερικούς μήνες ξεκίνησε δειλά – δειλά μια διαμαρτυρία από νέους ανθρώπους, ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας και στην τεράστια αύξηση της ανεργίας που σαρώνει τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.
 Μια ειρηνική διαμαρτυρία που με την πάροδο του χρόνου, απόκτησε μαζικό και μόνιμο χαρακτήρα, γιατί έχει νόημα, σκοπό, ουσία και είναι η απάντηση κατά βάση νέων ανθρώπων που θέλουν να υπερασπίσουν το μέλλον τους.
 Είναι ξέσπασμα λαϊκής οργής απέναντι σε ανεύθυνους και ανίκανους πολιτικούς, που με τις επιλογές και τις πράξεις τους οδήγησαν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στο περιθώριο και στην ανέχεια.
 Μια διαμαρτυρία που με το πέρασμα του χρόνου γίνεται :
κίνημα ελπίδας,
κίνημα ιδεών,
κίνημα προβληματισμού,
κίνημα αφύπνισης,
κίνημα δύναμης,
κίνημα ύπαρξης,
κίνημα λαού,
κίνημα νίκης !!!
 Αυτή η πλατεία, αυτός ο κόσμος, έγιναν η αιτία ξαφνικά η χειμάζουσα ελληνική κοινωνία, να ανοίξει τα μάτια, να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να βρεθεί κι αυτή σιγά – σιγά σε μια πλατεία σύμβολο για την χώρα μας, την πλατεία Συντάγματος.
 Με το πέρασμα των ημερών το κύμα των διαμαρτυρόμενων μεγάλωσε, πλάτυνε, ψήλωσε, έγινε τσουνάμι και κατέκλυσε τη πλατεία Συντάγματος καθώς και άλλες πλατείες ανά την χώρα.
 Είναι χωρίς αμφιβολία το μόνο τσουνάμι που σε παγκόσμια κλίμακα εύχεσαι ολόψυχα και ελπίζεις, ώρα με την ώρα, μέρα με την μέρα να μεγαλώνει, να θεριεύει, να κατακυριεύει με την συμμετοχή, τον παλμό, την ζωντάνια, τα μηνύματα του, την ψυχή και το μυαλό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.
 Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες έχουν σαν αποτέλεσμα, μετά από πολύ καιρό να αφυπνιστεί το πνεύμα και τα αισθήματα μεγάλων κοινωνικών ομάδων, βασικά στοιχεία για την υγιή επανεκκίνηση της χειμάζουσας κοινωνίας μας
 Είναι η αρχή για μια νέα συλλογική συνεργασία μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και τάξεων, μετά την μακρόχρονη αποξένωση και την επικράτηση του ατομικού συμφέροντος.
 Είναι η αρχή για να επαναλειτουργήσει η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, η συλλογική προσπάθεια, βασικά συστατικά επιτυχίας για κάθε σχέδιο.
 Μπορεί να λέγονται και να γράφονται πολλά θετικά και αρνητικά σχόλια γι’ αυτό που γίνεται στις πλατείες, ένα όμως είναι βέβαιο, ότι οι διαμαρτυρίες αυτές δεν είναι μόδα, γιατί μέσα τους περιέχουν πόνο, οργή, θλίψη, αδικία, αγανάκτηση πολλών ετών αλλά και πίστη, δύναμη, ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.
 Ήδη το σύστημα βρίσκεται σε αμηχανία για να μην πούμε σε πανικό. Μερικοί δημοσιογράφοι στα Μ.Μ.Ε. αρχίζουν να λένε τα πράγματα με το όνομα τους, άλλοι περιμένουν στην γωνία, ένα απλό στραβοπάτημα, για να το αναδείξουν σε μείζον πρόβλημα και ακραία συμπεριφορά όχλου, όπως γνωστός «τηλεστάρ» του μεγάλου καναλιού ενημερώνει με έκδηλη αγανάκτηση ότι πλήθος αγανακτισμένων, αποδοκίμασαν έντονα τους βουλευτές στην Βουλή την ώρα που αποχωρούσαν και η Αστυνομία αναγκάστηκε να τους προστατεύσει και να τους φυγαδεύσει από την πίσω πόρτα.
 Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνει ο κόσμος ρε μεγάλε όταν επί σειρά ετών αυτοί οι……μπιπ…. μας έχουν ………μπιπ …….χωρίς σάλιο, που λέει ο λαός.
 Ως πότε θα τρώνε όλα αυτά τα ……μπιπ …….και ο απλός κόσμος θα πληρώνει σαν κορόιδο τον λογαριασμό ;
 Πάρτε το χαμπάρι, η περίοδος χάριτος έληξε, ανοχή τέλος.
Σε βουλευτές που παίρνουν σύνταξη με 2 βουλευτικές θητείες και τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι
Σε βουλευτές που αμείβονται με μισθούς 5.000 και άνω και τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι
Σε βουλευτές που έχουν δωρεάν αυτοκίνητα – κινητά και τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι
Σε βουλευτές που έχουν αποσπασμένους 2 υπαλλήλους στα γραφεία τους και τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι
Σε βουλευτές που τους φυλάνε τουλάχιστον δύο (2) αστυνομικοί και τους πληρώνουν οι φορολογούμενοι
Σε βουλευτές που έχουν μια σειρά από προνόμια, σε σχέση με τους άλλους πολίτες.
Σε βουλευτές που μερίμνησαν με την ψήφιση Νόμων να απαλλάξουν εαυτούς και αλλήλους από κάθε σκάνδαλο.

 Σήμερα διαδηλώνουν ειρηνικά αυτοί που τους πληρώνουν ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή ο Ελληνικός λαός.
 Εάν διαφωνούν, ας παραιτηθούν, άλλωστε δεν τους υποχρέωσε κανένας να ακολουθήσουν το βουλευτικό επάγγελμα, γιατί έτσι δυστυχώς το κατάντησαν, από λειτούργημα σε επάγγελμα.
 Μετά την επιτυχία των συγκεντρώσεων υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις και προτάσεις από την πλευρά τους, έστω και θεωρητικής μορφής.
 Χθες το πρωί τα 2 μεγάλα κόμματα ξεκίνησαν για Κυβέρνηση Ενότητας και το βράδυ κατέληξαν σε φιάσκο. Ακολουθεί άμεσα σαρωτικός Ανασχηματισμός της Κυβέρνησης.
 Κάποιος πρότεινε να καταργηθούν τα αυτοκίνητα (Δρούτσας Υπ. Εξ.)
 Κάποιος πρότεινε μείωση βουλευτικών εδρών, μισθών, κατάργηση αυτοκινήτων
(Κυρ. Μητσοτάκης)
Βέβαια το σύστημα κρατάει γερά και αντέδρασε άμεσα, καταδικάζοντας τέτοιες προτάσεις, γιατί όπως αναφέρουν έτσι ευτελίζεται το έργο και η αποστολή του Βουλευτή.
Ενδεχομένως το παιχνίδι να είναι σικέ, ίσως έπιασαν τον παλμό των εξελίξεων και ψάχνουν σανίδα σωτηρίας, ένα όμως είναι βέβαιο, ότι ο κόσμος είναι πλέον ψυλλιασμένος, η περίοδος χάριτος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για όλους.
 Σήμερα έφθασε η ώρα να κάνουμε πράξη το παλιό σλόγκαν και να ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ, γιατί έχει ουσία και αξία,
για να πυκνώσουμε τις συγκεντρώσεις,
για να πάρουμε δύναμη από τον διπλανό μας,
για να δυναμώσουμε την φωνή της διαμαρτυρίας,
για να καταλάβουν ότι είμαστε πολλοί και αποφασισμένοι,
γιατί και μόνο η παρουσία μας τους προβληματίζει, τους ανησυχεί και ίσως κατά βάθος τους φοβίζει και τους αναγκάζει εντός και εκτός συνόρων να παίρνουν πιο λάϊτ μέτρα.
 Όπως βρήκαμε τον τρόπο να αφυπνίσουμε συνειδήσεις και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας με το κίνημα της πλατείας, είναι βέβαιο ότι μέσα από αυτή την ειρηνική διαδικασία θα βρούμε τις λύσεις με στόχο ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Ίσως αυτή η γενιά που σήμερα γράφει Ιστορία στις πλατείες, να δημιουργεί κάτι ανάλογο με την γενιά του Πολυτεχνείου, η οποία αν και ξεκίνησε δυναμικά στην πορεία χάθηκε και αφομοιώθηκε πλήρως από το σύστημα. Λάθος που η σημερινή γενιά έχει την δυνατότητα και μπορεί να αποφύγει.

Συνάδελφοι,
Ελάτε στις πλατείες ειρηνικά να ενώσουμε τις φωνές μας,
Ελάτε να αναδείξουμε τη δύναμη μας
Ελάτε να σταματήσουμε τους ανίκανους να μας κυβερνούν,
Έχουμε υποχρέωση να επιλέξουμε νέους άφθαρτους ανθρώπους,
γιατί αυτοί θα φέρουν τις λύσεις στα προβλήματα μας και όχι το σημερινό φθαρμένο κατεστημένο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ EFG EUROBANK ERGASIAS

Ο Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος

Ι. Κουτσογιάννης Χ. Ακριτίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου