Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

To καλοκαίρι μιας ομάδας νεαρών Γάλλων στην Αργολίδα

http://argolika.gr/
fo1
του Γεωργίου Κόνδη Όταν το 1976 κυκλοφορεί το «Ελληνικό καλοκαίρι» του αείμνηστου μεγάλου ελληνιστή και φιλέλληνα Ζακ Λακαριέρ (Jacques Lacarriere), η χώρα έχει μόλις αφήσει πίσω της
μια μεγάλη περιπέτεια με τη χούντα των συνταγματαρχών και ζούσε τη μεγάλη εθνική τραγωδία της Κύπρου. Ο Ζακ Λακαριέρ, φίλος παντοτινός της χώρας μας, ερχόταν με το έργο του να αναδείξει μια Ελλάδα αιώνια μέσα στην ιστορία και πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το «Ελληνικό Καλοκαίρι» ήταν το βιβλίο που θα τον αναδείκνυε παγκοσμίως και θα τον βοηθούσε να συσφίξει ακόμα περισσότερο τη σχέση του με την Ελλάδα και να μεταφέρει τα πρόσωπά της σε χιλιάδες αναγνώστες. «Ακόμα και σήμερα»γράφει ο Olivier Delcroix, «το σημαντικό αυτό έργο παραμένει σίγουρα το πιο αληθινό και το πιο εκπληκτικό πορτρέτο που μπορεί να δοθεί για την Ελλάδα μιας καθημερινότητας τεσσάρων χιλιάδων χρόνων». Από την έκδοση εκείνη μέχρι σήμερα έχουν συμβεί πολλά που έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της και την οδήγησαν στο να ζήσει και πάλι μια μεγάλη απογοήτευση, μια βαθύτατη κρίση. Είναι ίσως γι' αυτό μεγαλύτερη ακόμη η ανάγκη να αισθανόμαστε ανάμεσα σε φίλους, ανάμεσα σε ανθρώπους που κατανοούν, ή προσπαθούν να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει σήμερα στη χώρα και ταυτόχρονα, παραμένουν ερωτευμένοι με την εκθαμβωτική ομορφιά της, το μοναδικό γαλάζιο της θάλασσας και τ' ουρανού της, τη φιλόξενη αγκαλιά της γης της και τη γλυκιά ανθρώπινη ματιά με το λόγο των ανθρώπων της.
Με την ίδια αγάπη έφτασε το καλοκαίρι του 2013 μια πολυπληθής ομάδα νέων από τη Γαλλία, για να ζήσει το δικό της Ελληνικό καλοκαίρι και σήμερα, σε ανάμνηση αυτού του ταξιδιού που κράτησε περίπου ένα μήνα, κυκλοφόρησαν το «Ημερολόγιο του Ελληνικού Καλοκαιριού 2013», όπου ένα μέρος του αφιερώνεται στις ημέρες που πέρασαν στην Αργολίδα.
«Να 'μαστε λοιπόν στην πρώτη ελληνική παραλία, τα πόδια μέσα στο νερό και το μυαλό γεμάτο όνειρα...». Με τα λόγια αυτά αρχίζει το ημερολόγιο των νέων που συνέταξε κυρίως η επικεφαλής εμψυχώτρια της ομάδας Pauline Bories, φοιτήτρια της Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού, η οποία καταγράφει τις όμορφες στιγμές του ταξιδιού, τα σημεία που είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τα απλά πράγματα που έμειναν αξέχαστα στους νέους: «το τζατζίκι είναι εξαιρετικό» (Les tzatzikis sont super bons!), γράφουν με χάρη στις καλοκαιρινές τους εντυπώσεις από την Ελλάδα που είναι πολλές και πλούσιες.
Οι νέοι, εκτός από τις ξεναγήσεις στην Αργολίδα είχαν μια μεγάλη συζήτηση στο Ναύπλιο για τη σημερινή κρίση που μαστίζει τη χώρα και πάρα πολλά θέματα που είτε προέρχονταν από «δημοσιογραφικές» παρουσιάσεις, είτε από λάθος πληροφόρηση συζητήθηκαν με ουσιαστική θέληση κατανόησης. Όμως σημαντική θα πρέπει να θεωρηθεί και η εθελοντική τους προσφορά στον καθαρισμό δυο αρχαιολογικών χώρων: του Νυμφαίου και του αρχαίου θεάτρου Άργους. Εργασία που δέσμευσε ολόκληρο το πρωινό τους και το έκαναν με αγάπη για τον τόπο που τους φιλοξενούσε. Μαζί τους και η οδηγός του λεωφορείου, η Sylvie, που τους μετέφερε από τη Γαλλία στην Ελλάδα και η οποία ζούσε μαζί τους όλες αυτές τις ωραίες στιγμές. Άνετη στην οδήγηση και στη συζήτηση, περιγράφει η ίδια πως το επάγγελμα δεν είναι συνηθισμένο για μια γυναίκα, αλλά δεν υπάρχει και κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα γι' αυτήν. Φεύγοντας πήρε μαζί της ένα από τα ωραιότερα δώρα της ελληνικής φύσης, όπως έλεγε, λίγα κιλά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Το Ελληνικό Καλοκαίρι συνεχίζεται με πολλούς ξένους λάτρεις της χώρας μας. Για τους νέους του Camp MEJ, οι όμορφες στιγμές αυτού του ταξιδιού καταχωρούνται σε ιδιαίτερη ιστοσελίδα της ομάδας. Ίσως να είναι και ο τρόπος που διάλεξαν για να υποσχεθούν στην Ελλάδα πως θα έρθουν ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου