Παρασκευή 27 Μαΐου 2011


ΑΝΑΣΑ ΣΤΗ Ζ.Ο.Ε. ΓΙΑ 3,5 ΧΡΟΝΙΑ



Παρατείνεται κατά 3,5 χρόνια (έως την 31.12.2014) η υποχρέωση μετεγκατάστασης των 200 περίπου μεταποιητικών επιχειρήσεων της Αργολίδας που βρίσκονται στη Ζ.Ο.Ε. και που με βάση την μέχρι σήμερα υφιστάμενη νομοθεσία πρέπει να έχουν ανανεώσει τις άδειες λειτουργίας τους μέχρι την 08.06.2011,  δηλαδή σε λίγες ημέρες.  
Με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» και την οποία συνυπογράφουν οι Υπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, δίνεται η δυνατότητα να παραταθεί μέχρι τις 31.12.2014 η υποχρέωση μετεγκατάστασης, αφού έως την 31.12.2013 οφείλουν να έχουν εφοδιαστεί με άδεια μετεγκατάστασης σε νέα θέση.  
Το ακριβές κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:
Η προθεσμία απομάκρυνσης των νομίμως υφισταμένων μεταποιητικών δραστηριοτήτων, που εμπίπτουν στο άρθρο 7 παρ.1 του ν.3325/2005, η οποία έληξε ή πρόκειται να λήξει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014, παρατείνεται μέχρι την ημερομηνία αυτή. Προκειμένου να ισχύσει το προηγούμενο εδάφιο, οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέχρι τότε με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 να έχουν εφοδιαστεί με άδεια μετεγκατάστασης σε νέα θέση. Σε κάθε περίπτωση η μετεγκατάστασή τους είναι υποχρεωτική και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την 31η Δεκεμβρίου 2014. Μετά την ημερομηνία αυτή με ευθύνη της Αδειοδοτούσας Αρχής διακόπτεται η λειτουργία των δραστηριοτήτων και σφραγίζονται τα μηχανήματα που θα εξακολουθούν να υπάρχουν στους χώρους. Για τις επιχειρήσεις που δεν θα έχουν εφοδιαστεί με άδεια μετεγκατάστασης σε νέα θέση έως την 31η Δεκεμβρίου 2013 επιβάλλεται διακοπή της λειτουργίας και σφράγιση των μηχανημάτων σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο από 1η Ιανουαρίου 2014. Τα προηγούμενα εδάφια δεν εφαρμόζονται σε επιχειρήσεις που είναι εγκαταστημένες σε περιοχή, η οποία καθορίζεται σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 12 του ν.3481/2006 (ΦΕΚ 162 Α')."
Σχετικά με το θέμα, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης,  έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
“Με την έγκριση και υπογραφή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Άργους πριν ένα χρόνο, έχει προβλεφθεί χώρος ανάπτυξης ΒΙ.ΠΑ. στο Άργος όπου μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αργολίδας, προωθείται η διαδικασία Σύστασης Φορέα Ανάπτυξής του.  Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την κατάθεση της παραπάνω τροπολογίας, δημιουργεί ασφαλές χρονικό περιθώριο, προκειμένου με ταχείς ρυθμούς να προωθηθούν οι σχετικές διαδικασίες.  Έτσι, δίνεται διέξοδος σε ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.  Ελπίζω ότι όλοι οι φορείς του τόπου θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή, προκειμένου να επιλυθεί το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της Αργολίδας.”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου