Σάββατο 21 Μαΐου 2011


ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ Χώρα Στρος-Καν

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Είναι η ατάκα τηςεβδοµάδας: «Θα πεινάσουµε». Το είπε κάποιος που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πεινάσει. ο πρόεδρος των βιοµηχάνων!

ακούγεται ως τερατολόγηµα, αλλά δεν είναι. Η ενδεχόµενη χρεοκοπία θα µας οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, εκτός ευρωζώνης. οι πολιτικοί ταγοί αρνούνται να το δεχθούν. Πλην της Ντόρας Μπακογιάννη ουδείς άλλος επισηµαίνει δηµοσίως αυτόν τον κίνδυνο. Και πλην του Γιώργου Καµίνη κανείς δεν µίλησε για ενδεχόµενο επιστροφής στη δραχµή.

«Θαπεινάσουµε»! ∆εντο λέει µόνο ο αρχηγός των πλουσίων. ο πολύπειρος καθηγητής ∆ιαµαντής Πεπελάσης, οµότεχνος και συνοδοιπόρος του ανδρέα Παπανδρέου, προειδοποιούσε πρόσφατα ότι η κατάρρευση της οικονοµίας θα είναι ισοδύναµη της Μικρασιατικής Καταστροφής. ∆ίκην ευπατρίδη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στέλνει συνέχεια µηνύµατα καπνού στις πολιτικές ηγεσίες, όπως τον αύγουστο του 2009. ο Γιούνκερ, ο Τρισέ, οι βόρειοι υπουργοί οικονοµικών, ο ηµέτερος Λουκάς Παπαδήµος, λένε τα ίδια µε άλλα λόγια. Η χώρα τείνει να µοιάσει στον Ντοµινίκ Στρος-Καν: σε µια στιγµή να τα χάσει όλα.

Ωστόσο οι πολιτικοί ταγοί πολιτεύονται µε νοοτροπίες προ κρίσης. Η κυβέρνηση θυµίζει τον Βάρναλη: δειλή, µοιραία κι άβουλη αντάµα προσµένει κάποιο θάµα. Η αξιωµατική αντιπολίτευση βλέπει το τυρί, αλλά δεν βλέπει τη φάκα. Η αριστερά είναι χαµένη στο διάστηµα των αστερισµών της. από κοντά και οι πολίτες. αλλοι κρατούν ακόµη το κεφάλι στην άµµο σαν στρουθοκάµηλοι. Και άλλοι έχουν το «σύνδροµο της Μιλήτου» και δεν θέλουν σαν τους αθηναίους να ακούνε για «οικεία κακά». Βρισκόµαστε σε πόλεµο. αλλά τον αντιλαµβανόµαστε όπως έλεγε ο οργουελ: «ο ταχύτερος τρόπος να τον τελειώσεις είναι να τον χάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου