Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Τα Προβλήματα Που Ανακύπτουν Από Την Ενδεχόμενη Χωροθέτηση Μονάδων Υδατοκαλλιέργειας Στην Επίδαυρο
Τετάρτη, 11 Μάιος 2011 05:00
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τ. Μπιρμπίλη με θέμα τα προβλήματα που ανακύπτουν από την ενδεχόμενη χωροθέτηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας στην Επίδαυρο σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου που βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το  σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση, προβλέπεται για την Αργολίδα και συγκεκριμένα στην Επίδαυρο, η χωροθέτηση  υδατοκαλλιέργειας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τη μοναδική παραλία που διαθέτει η Νέα Επίδαυρος αλλά και  το καταφύγιο τουριστικών σκαφών το οποίο εγκαινιάστηκε το 2009 και κατασκευάστηκε για να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Επιπλέον, οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που ήδη λειτουργούν βρίσκονται σε σημεία που απέχουν από το συγκεκριμένο κόλπο της Επιδαύρου περίπου δύο ναυτικά μίλια ή και περισσότερο, και δημιουργείται ευλόγως η εντύπωση πως ο συγκεκριμένος σχεδιασμός για την χωροθέτηση έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, το λιμάνι τουριστικών σκαφών και η μοναδική παραλία για τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους λουόμενους της  περιοχής.
Η ανησυχία και η αντίδραση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής είναι δεδομένη και έχει ήδη καθοριστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Επιδαύρου για το θέμα αυτό.
Μπορεί η υδατοκαλλιέργεια να είναι ένας δυναμικός τομέας που συμβάλλει στην Εθνική Οικονομία, όμως εξίσου δυναμικός είναι και ο τομέας του Τουρισμού, που συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική οικονομία. Εξίσου σημαντικά είναι η προστασία του φυσικού μας πλούτου και το δικαίωμα των πολιτών σε μια από τις ελάχιστες παραλίες της περιοχής.
Γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή για την χωροθέτηση αυτών των δραστηριοτήτων με την παράλληλη προστασία του φυσικού πλούτου και της τουριστικής ανάπτυξης.

Κατόπιν αυτών,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
(1)    Σε ποιές ενέργειες θα προβεί, ώστε να διορθωθεί η συγκεκριμένη χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή της Επιδαύρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου