Τετάρτη 11 Μαΐου 2011


Τετάρτη, Μάϊος 11, 2011

Επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έλαβε γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά στην σχετική Ερώτησή του για το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής του ΦΠΑ φέτος στους αγρότες.

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Η επιστροφή του φόρου πραγματοποιείται χωρίς έλεγχο, σύμφωνα με την ΑΥΟ Π.953/432//64/ΠΟΛ.41/3.2.1988, με την υποβολή σχετικής αίτησης και κατάστασης δικαιολογητικών κάθε έτος. Με την ΑΥΟ 1051/2011 ΦΕΚ 466/Β/23.3.2011 ορίζεται ότι όταν υπάρχουν υπόνοιες για πλαστά ή εικονικά στοιχεία τα εν λόγω στοιχεία και μόνο θα παραπέμπονται για έλεγχο. Για τα υπόλοιπα φορολογικά στοιχεία η επιστροφή ενεργείται κανονικά εντός μηνός.

Κατόπιν των ανωτέρω είναι σαφές ότι η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα πραγματοποιηθεί κανονικά (ένας μήνας από την υποβολή των αιτήσεων) για την πλειονότητα των ποσών που ζητούνται. Καθυστέρηση επιστροφής δικαιολογείται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις όπου πρέπει να πραγματοποιηθεί έλεγχος για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».

Ο κ. Ανδριανός σε σχετική του δήλωση επεσήμανε:

«Είναι επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα φέτος, η επιστροφή του ΦΠΑ στους δικαιούχους να γίνει χωρίς ούτε μια μέρα καθυστέρηση. Ο αγροτικός κόσμος στην Αργολίδα και σε ολόκληρη την Ελλάδα δίνει σήμερα μάχη επιβίωσης εξαιτίας τόσο της κρίσης, όσο και της απουσίας μιας ουσιαστικής πολιτικής για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα από την Κυβέρνηση.

Θα συνεχίσω να παρακολουθώ το ζήτημα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του Υπουργείου».
0 σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου