Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Μείωση πάνω από 40% στην παραγωγή βερίκοκου. Απελπισμένοι οι παραγωγοί σε Αργολίδα και Κορινθία



 Την αναπνοή τους κρατούν οι βερικοκοπαραγωγοί στην Αργολίδα και την Κορινθία αφού την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην ευρύτερη περιοχή επικρατούν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ακόμα και για χαλαζόπτωση. Αν τα σενάρια επαληθευτούν τότε θα μιλάμε για σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της καλλιέργειας η οποία επλήγη ήδη τον περασμένο Μάρτιο από παγετό.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο σύνολο τους παραγωγοί και εκπρόσωποι ΕΑΣ των δύο περιοχών που καλλιεργείται το μεγαλύτερο ποσοστό βερίκοκου στην χώρα, συμφωνούν ότι η μείωση στην παραγωγή θα ξεπεράσει το 40% και σε κάποιες περιοχές θα αγγίξει ακόμα και το 70%. Όλα αυτά βέβαια αν από σήμερα και μετά δεν έχουμε νέες ζημιές. Την ίδια στιγμή παραγωγοί παραπονούνται στον ΑγροΤύπο και για τις χαμηλές τιμές του προϊόντος καταγγέλλοντας πρακτικές καρτέλ από μερίδα εμπόρων στον τρόπο που καθορίζονται οι τιμές της χρονιάς.

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με την κα. Άννα Λαμπάδα, παραγωγό και αντιπρόσωπο της Ομάδας Παραγωγών Αργολίδας η οποία μας αναφέρει: «Φέτος στην περιοχή μας με τα στοιχεία του συνεταιρισμού μου υπολογίζουμε μια μείωση της παραγωγής της τάξεως του 60% με 70%. Πέρσι διακινήσαμε γύρω στους 2.200 τόνους και φέτος είναι ζήτημα αν θα διακινήσουμε 400 τόνους. Ο λόγος αυτής της καταστροφής ήταν ο πάγος του Μαρτίου που έπιασε τα δέντρα στην ανθοφορία τους. Όσον αφορά τις τιμές για τον παραγωγό στην ποικιλία Μπούλμπα 0,24 λεπτά/κιλό, στην κομπόστα 0, 38 λεπτά/κιλό και στην εξαγωγή ήταν 0,42 λεπτά/κιλό».
Και προσθέτει: «Τιμές που στην ουσία ήταν στην κόψη. Οι τιμές και φέτος θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα πάρουν έμποροι. Το βερίκοκο έχει το εξής ιδίωμα ότι αν δεν κοπεί αμέσως το ώριμο την επόμενη ημέρα πέφτει. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι έμποροι οι οποίοι έρχονται με προσυμφωνημένες τιμές. Οπότε δεν έχουμε τρόπο διαπραγμάτευσης».

Αποζημιώσεις

Για μεγάλη μείωση έκανε λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Άρης Λειβαδίτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αεροδρομίου Άγους: «Υπάρχει μια μείωση της τάξεως του 50% ανά κτήματα. Ελπίζουμε ωστόσο ότι λόγω της μείωσης της παραγωγής φέτος θα έχουμε καλύτερες τιμές ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί και από τους εμπόρους». Τονίζει επίσης ότι: «Αυτό που θα ήθελα να πω από την πλευρά μου είναι ότι αυτή την περίοδο στην περιοχή βρίσκονται εκτιμητές του ΕΛΓΑ οι οποίοι “βλέπουν” κτήματα για τις ζημιές από τον παγετό του Μαρτίου. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να υπάρξει αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ γιατί και το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί και οι εισφορές μας προς τον Οργανισμό.
Κόρινθος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Άγγελου Κεφαλά, γεωπόνου της ΕΑΣ Κορινθίας: «Δυστυχώς αυτή την στιγμή που μιλάμε τα πράγματα με τις καιρικές συνθήκες είναι πολύ άσχημα. Οι βροχές από την μία είναι καλές αλλά όταν πέφτουν εκτός εποχής δημιουργούν μεγάλα προβλήματα. Η συγκομιδή στην περιοχή μας ξεκινάει σε περίπου ένα μήνα και αναμένουμε μείωση της τάξεως του 40%. Από τα στοιχεία που γνωρίζω οι περιοχές Αργολίδας και Κορινθίας πέρσι συγκόμισαν 25.000 τόνους. Ελπίζουμε να μην έχουμε και άλλα προβλήματα και το ποσοστό της μείωσης που προανέφερα ανέβει και άλλο.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η καλλιέργεια βερίκοκου τα τελευταία χρόνια ως προς τις τιμές κινείται οριακά ακολουθώντας την πορεία όλων των άλλων αγροτικών προϊόντων».
Νωρίς για εκτιμήσεις

Από την πλευρά του ο κ Γιάννης Δημάκης, διευθυντής ΕΑΣ Αργολίδας μας δήλωσε ότι είναι λίγο νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις. «Όλα έχουν έρθει δυο εβδομάδες πίσω, ενώ αυτό που γνωρίζουμε από τους αγρότες είναι ότι φέτος θα έχουμε μείωση της παραγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι ακόμα και αυτή την στιγμή που μιλάμε οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ άσχημες και δεν είναι απίθανο να έχουμε και χαλάζι. Επίσης υπήρξε επίσης ένας παγετός τον Μάρτιο από τον όποίο είχαμε δραματικές ζημιές και στο πορτοκάλι και στο βερίκοκο».
Ολοκληρώνοντας ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με την διευθύντρια της ΕΑΣ Κιάτου, κα. Ελένη Γιάννου, η οποία μας ανέφερε ότι: «φέτος ο καιρός δεν μας έχει βοηθήσει καθόλου τα δέντρα δεν έχουν δέσει και περιμένουμε μεγάλη μείωση. Μειωμένη ήταν η παραγωγή όμως και τα δύο προηγούμενα χρόνια».

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου