Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "Ο ΔΑΝΑΟΣ"


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Φρουρού και προστάτου της πόλης του Άργους, Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους, του Σημειοφόρου και Θαυματουργού.

Την  κυριώνυμον  ημέρα (3η Μαΐου) τελέστηκε πανηγυρική πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου και με την παρουσία των  Άρτης κκ Ιγνατίου, Αυλώνος κκ Χριστοδούλου, Πατρών κκ Χρυσοστόμου, Αργολίδος κκ Ιακώβου του και Ποιμενάρχου της Τοπικής Εκκλησίας και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κκ Καλλινίκου.


 Μετά το περας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη εκδήλωση του συλλόγου ΑΡΓΕΙΩΝ Ο ΄΄ΔΑΝΑΟΣ΄΄ προς τιμήν του προστάτη του συλλόγου Αγιου Πέτρου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ύμνους προς τον Αγιο Πέτρο - Προσφώνηση του Προέδρου του Συλλόγου Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» κ. Δημ. Παπανικολάου.


- Ευχές Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ.κ. Ιακώβου.
- Απονομή τιμητικών διακρίσεων.

- Χαιρετισμό από τον Εκπρόσωπο του Συλλόγου των εν Αθήναις και Πειραιεί Αργείων «Ο ΑΤΡΕΥΣ» και βράβευση επιτυχόντων μαθητών στα Α.Ε.Ι.

- Απονομή βραβείων σε αριστούχους αποφοίτους Δημοσίων Γενικών Λυκείων Άργους σχολικού έτους 2009-2010 από τον Σύλλογο Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ».

Τον Πανηγυρικό της εορτής  εκφώνησε ο κ. Γεώργιος Καζάς, Φιλόλογος, τ. Γυμνασιάρχης, Δ/ντής Ραδιοφωνικού Σταθμού Ι εράς Μητροπόλεως Αργολίδας.

Οπως και κάθε χρόνο ο ποιστάμενος του καθεδρικού ιερού ναού του Αγίου Πέτρου , ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής (πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε.) φρόντισε με κάθε λεπτομέρεια για την καλύτερη διεξαγωγή των εορταστηκών εκδηλώσεων προς τιμήν του πολυούχου του Αργους Αγίου Πέτρου.



 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβος, από το 1985, όταν ανέλαβε τα επισκοπικά του καθήκοντα, έθεσε ως πρωταρχικό του μέλημα την εκπλήρωση του πόθου και των προσπαθειών όλων των προκατόχων του, να επανέλθουν δηλαδή εις την πόλη του Άργους τα σεπτά Λείψανα του Αγίου Πέτρου. Ο Θεός ευλόγησε τις συνεχείς προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου και με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων τα Ιερά Λείψανα περί τον μήνα Αύγουστο του 2008 εντοπίστηκαν εις την Ρωμαιοκαθολική Μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, εις την Ρώμη.


 Με την αρωγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δωρίζονται από την Ρωμαιοκαθολική Μονή στον Μητροπολίτη Αργολίδος και έτσι εξασφαλίζεται η επιστροφή των Ιερών Λειψάνων από την Ρώμη εις το Άργος( 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008).

Ο Άγιος Πέτρος ο θαυματουργός (852 - 922 μ.Χ) Επίσκοπος Άργους και πολιούχος Άγιος της πόλης.


Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Ελεούσαν τους πτωχούς και δέχονταν στο τραπέζι τους πεινασμένους. Τα παιδιά της οικογένειας, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι, μεγάλωσαν με το λόγο του Ευαγγελίου και έγιναν καλοί χριστιανοί. Αξίζει να μνημονεύσουμε το γεγονός ότι και οι πέντε ασπάστηκαν το μοναστικό βίο, καθώς επίσης και οι ίδιοι οι γονείς τους.

Ο Άγιος Πέτρος είχε αδαμάντινο χαρακτήρα και διακρινόταν για τη μόρφωση και την ευγλωττία του, καθώς  και για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του. Γι΄ αυτό, ο τότε πατριάρχης Νικόλαος Μυστικός, εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου.

Ο Πέτρος από ταπεινότητα αρνήθηκε και ο θρόνος δόθηκε στον αδελφό του Παύλο. Μόνασε στην επαρχία του αδελφού του,  και όταν  χήρεψε ο  επισκοπικός θρόνος  Άργους, οι Αργείοι τον θερμοπαρακάλεσαν και μπροστά στη επιμονή τους ο Πέτρος υποχώρησε και δέχτηκε να υπηρετήσει τον επισκοπικό θρόνο. Έκτοτε αφοσιώθηκε στο λειτούργημά του και τίμησε τον επισκοπικό θρόνο υποδειγματικά. Η ποιμαντορία του ήταν πλήρης αγαθοεργιών και χριστιανικών πράξεων.

Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Νικόλαος  Μυστικός επί  αυτοκράτορος   Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου.

Ο βιογράφος του Αγίου μας πληροφορεί ότι όσο ποίμαινε στο Άργος,  έκανε διάφορα θαύματα - διάσωση του λαού από λιμό, λύτρωση αιχμαλώτων από τους πειρατές, διάσωση κόρης διωκόμενης από κάποιο στρατηγό, θεραπεία δαιμονιζόμενης  γυναίκας κ.α. - και γι' αυτό έλαβε την προσωνυμία του θαυματουργού.

Κοιμήθηκε στο Άργος 70 ετών και τάφηκε στο Ιερό Ναό της  Κοιμήσεως της  Θεοτόκου. Όμως, ο Λατίνος Επίσκοπος Σιγούντο Νάνι πήρε το ιερό λείψανο του Αγίου το 1421 και το μετέφερε αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στο εξωτερικό.
Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου