40 παιδιά γνώρισαν την παραγωγή του ψωμιού σε φούρνο του Ναυπλίου
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις 08 Φεβρουαρίου 2015
Ένα πρόγραμμα από την ομάδα «Grecopaths» σε συνεργασία με την Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού
Με επιτυχία διοργανώθηκε από την ομάδα "Grecopaths"σε συνεργασία με την Πύλη Πελοποννησιακού Πολιτισμού, άλλο ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τις ποικιλίες ελληνικού σιταριού. Έμφαση το δίκοκκο, το γωστού ως ζέα ή ζειά, και τονίστηκαν τα άγνωστα οφέλη του σε σχέση με το μονόκοκκο σιτάρι που χρησιμοποιούμε, ως επί το πλείστον.
Το πρόγραμμα επιλέχθηκε να γίνει στο πρότυπο φούρνο της περιοχής μας κ. Κατσούλη στο Ναύπλιο, ο οποίος διαθέτει αλευρόμυλο με τις στρογγυλές πέτρες Νάξου τοποθετημένες σε σύγχρονη ξύλινη κατασκευή κοπής σιταριού.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αγγίξουν τις διάφορες ποικιλίες σιταριού, το καλαμπόκι, το κριθάρι, να μάθουν τις διαφορές τους, τα οφέλη τους και τέλος να αλέσουν το σιτάρι ώστε να δουν από κοντά τη διαδικασία κοπής σιταριού μέχρι την τελική γνωστή μορφή του αλευριού.
Στη συνέχεια ζύμωσαν όλοι οι μικροί μας φίλοι, με διάφορες κατά παραγγελία επιθυμητές φιγούρες, όπου το προσωπικό του φούρνου ΚΑΤΣΟΥΛΗ, πρόθυμο και με όρεξη βοήθησε να κάνουν την φαντασία τους πράξη και να δώσουν την επιθυμητή μορφή στο κάθε ζυμάρι.
Οι 40 μαθητές στον εξωτερικό χώρο του φούρνο έπαιξαν δημιουργικά παιχνίδια με τη θεατρο-παιδαγωγό της ομάδας GRECOPATHS.Tο θέμα φυσικά ήταν το σιτάρι και η ιστορία του που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Με κινήσεις του σώματος, ζωγραφιές κέφι και πολύ φαντασία οι μαθητές βίωσαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό.
Με κινήσεις του σώματος, ζωγραφιές κέφι και πολύ φαντασία οι μαθητές βίωσαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό.
Οι στόχοι του εγχειρήματος αυτού είναι να δώσουμε έμφαση σε τοπικά αξιόλογα προϊόντα, η γνώση και ο προσανατολισμός των παιδιών σε τροφές με θρεπτική αξία και μακριά από τις συσκευασμένες και κακής ποιότητας τροφές με παράλληλη την ευαισθησία δασκάλων και γονέων.
Πρέπει να σταματήσουμε την θλιβερή πρωτιά της παχυσαρκίας των μικρών παιδιών στην χώρα μας.
Στο τέλος οι μικροί μας φίλοι είδαν το φούρνισμα στο παραδοσιακό ξυλόφουρνο και περίμεναν με ανυπομονησία το χειροποίητο ψωμάκι τους.
Πρέπει να σταματήσουμε την θλιβερή πρωτιά της παχυσαρκίας των μικρών παιδιών στην χώρα μας.
Στο τέλος οι μικροί μας φίλοι είδαν το φούρνισμα στο παραδοσιακό ξυλόφουρνο και περίμεναν με ανυπομονησία το χειροποίητο ψωμάκι τους.
Έγινε ανταλλαγή δώρων καθώς οι μαθητές δώρισαν τις εμπνευσμένες από την μέρα ζωγραφιές τους στο φούρνο και ο φούρνος τους δώρισε χειροποίητα φρέσκα ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Συγχαρητήρια και στους συνοδούς δασκάλους για τον άψογο συντονισμό και την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να μας δίνουν.
Συγχαρητήρια και στους συνοδούς δασκάλους για τον άψογο συντονισμό και την εμπιστοσύνη που συνεχίζουν να μας δίνουν.
Για την ομάδα Grecopaths και ιδρυτικό μέλος της Πύλης Πελοποννησιακού Πολιτισμού
Σταυρούλα Τσιρίκου
Σταυρούλα Τσιρίκου
http://argolika.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου