Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο»

mikines
«Ηρθα στην Ελλάδα για ένα ταξίδι το καλοκαίρι του 1954 στην πραγματικότητα είναι σαν να μην έχω φύγει ακόμη», δήλωσε ο διεθνούς φήμης φωτογράφος, Ρόμπερτ Μακέιμπ, στον «Εθνικό Κήρυκα», με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μυκήνες 1954. Το καταμεσήμερο», το οποίο εκπόνησε σε συνεργασία με την συγγραφέα, Αθηνά Κακούρη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.
Ο φωτογραφικός φακός του Ρόμπερτ Μακέιμπ, μετά την ευαίσθητη αποτύπωση της ζωής της ελληνικής υπαίθρου και της καθημερινότητας των κατοίκων της Ελλάδος, «συνοδεύει» αυτή τη φορά τους αφοσιωμένους αρχαιολόγους μαζί με τους ανθρώπους του μόχθου της ανασκαφής των Μυκηνών, στις αρχές της δεκαετίας του '50.
Η σειρά αυτών των εικόνων είναι πλέον μία ιστορική μαρτυρία της προσπάθειας 140 περίπου χρόνων της αρχαιολογίας, που ξεκίνησε με τον Ερρίκο Σλήμαν στα τέλη του 19ου αιώνα, να ανασύρει από το βαθύ σκοτάδι της λησμονιάς την εποποιία των Ατρειδών. Συνοδευόμενη από ένα θαυμάσιο κείμενο με τον μοναδικό τρόπο της Αθηνάς Κακούρη, που υπήρξε σύζυγος του καθηγητή Αρχαιολογίας Σπύρου Ιακωβίδη, ενός από τούς κύριους «παίκτες» αυτού του δράματος.
Το 1954 αποτελεί τόσο τη μέση, όσο και τη στροφή αυτής της αναζήτησης της πραγματικότητας, την οποία πιθανώς έκρυβαν οι μύθοι που, επί 3.000 χρόνια, κάλυπταν με την αχλή τους τις Μυκήνες.
Η συγγραφέας περιγράφει την καταπληκτική περιπέτεια της αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής γραφής Β και το πώς αυτή άλλαξε διά παντός τις απόψεις των ιστορικών περί της ελληνικής Ιστορίας. Οι φωτογραφίες, ευαίσθητες και συχνά ποιητικές, δείχνουν τον αρχαιολογικό χώρο και την γύρω περιοχή όπως ήταν το 1954 και το 1955, πριν από τον τουρισμό.
Στις 290 σελίδες του βιβλίου μπορεί να βρει κανείς 110 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με σχόλια της Λίζα Γουέις Φρεντς, κόρης των αρχαιολόγων Αλαν και Ελεν Γουέις. Ως διευθύντρια της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, από το 1989 έως το 1994, ανέλαβε μαζί με τον Σπύρο Ιακωβίδη την επισκόπηση ολόκληρης της μυκηναϊκής περιοχής υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας. Η συνεργασία απέδωσε έναν απαραίτητο Αρχαιολογικό Ατλαντα των Μυκηνών.
Η Αθηνά Κακούρη είναι δημοφιλής συγγραφέας, γνωστή για το πολύπλευρο των θεμάτων της και το χαρακτηριστικό της ύφος. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1928 και έχει ζήσει στην Αθήνα, τη Βιέννη και τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Ο Ρόμπερτ Μακέιμπ φωτογραφίζει την Ελλάδα και τους κατοίκους της τα τελευταία 60 χρόνια. Η μεγάλη ευαισθησία και η απαράμιλλη τεχνική του έχει κάνει τα έργα του ευπώλητα και κλασσικά. Εχει εκδώσει 10 βιβλία με φωτογραφίες, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αναφέρεται στην Ελλάδα, αλλά καλύπτουν επίσης και την Ανταρκτική, την Κούβα, την Κίνα, καθώς και το κρυμμένο δάσος της Νέας Υόρκης (The Ramble in Central Park, Abbeville Press, 2011).
Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο κ. Μακέιμπ τόνισε: «Εχω υιοθετήσει την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα. Ερχομαι πολύ συχνά και ζούμε στην Πλάκα ένα μέρος του χρόνου».
«Είναι πιο δύσκολο πλέον να βρεις την ομορφιά της Ελλάδας. Γιατί τόσα όμορφα μέρη έχουν αλλάξει δραματικά από τον τουρισμό. Και οι τουριστικές υποδομές, δεν είναι πάντα όμορφες», πρόσθεσε και ανέφερε πως οι Ελληνες του εξωτερικού, μπορούν να βρουν ανάμεσα στις σελίδες:
Από τις φωτογραφίες στιγμές από τη ζωή στο χωριό της δεκαετίας του '50 και από το κείμενο πώς από τις ανασκαφές όλος ο κόσμος της προϊστορίας «μπήκε» στην Ιστορία.
«Είναι μία επιστροφή στις ρίζες, στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Μακέιμπ.
Αποσπάματα του βιβλίου
Μυκήνες: ...Καλοκαίρι του 1954. Μεσημέριαζε όταν δύο εικοσάχρονοι Αμερικανοί, τα αδέλφια Μακέιμπ, πλησίαζαν στις Μυκήνες. Τους είχε πάρει τέσσερις ώρες για να έρθουν από την Αθήνα, όπου είχαν νοικιάσει το «Φολκσβάγκεν» τους.
Τα χιλιόμετρα ήταν σκάρτα εκατόν πενήντα, αλλά ο δρόμος ήταν στενός...
Τα δυο αδέρφια δεν ξαφνιάστηκαν. Την ανέχεια αυτής της χώρας την είχαν γνωρίσει, έναν μήνα τώρα που τριγύριζαν την Ελλάδα, και μάλιστα ο ένας τους, ο Μπομπ, που ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος, είχε αποτυπώσει δεκάδες τοπία και όψεις ζωής...
Οπωσδήποτε, εκείνο το μεσημέρι, τα αδέρφια, αφού βρήκαν ένα μέρος ν" αφήσουν το αυτοκίνητο, μπήκαν στον περίφρακτο αρχαιολογικό χώρο, ανηφόρησαν και πέρασαν μέσα απ" την Πύλη των Λεόντων στην έρημη ακρόπολη. Από εκεί ψηλά, οι ευρείς ορίζοντες τους καθήλωσαν το βλέμμα...
Δυο χρόνια πρωτύτερα, η Ακρόπολη των Μυκηνών, διάσημη από την αρχαιότητα, είχε γεμίσει τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων με τα εντυπωσιακά χρυσά ευρήματα ενός νέου ταφικού Κύκλου. Και ξανά πριν από λίγους μήνες, το φθινόπωρο του 1953, η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Γραφής Β είχε ανακοινωθεί στον διεθνή επιστημονικό κόσμο...
Πηγή: www.ekirikas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου