Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Ανάδειξη της άγνωστης για πολλούς ορεινής Αργολίδας


Στα πλαίσια ανάδειξης της άγνωστης για πολλούς ορεινής Αργολίδας και των ιστορικών της μονοπατιών, σε συνδυασμό με την αγάπη μας για το φυσικό πλούτο της περιοχής του χωριού Τουρνίκι, μας οδήγησαν για τρίτη φορά στην διοργάνωση ημερήσιας πορείας πολλαπλών αθλητικών δραστηριοτήτων, με ορειβατική πορεία, μαραθωνοδρόμους,  ιππική πορεία, ποδήλατα και μηχανές βουνού.
Η σκέψη και στην συνέχεια η πραγματοποίησή της ξεκίνησε από  τον πρόεδρο του Ιππικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Άργους (ΙΦΣΑ) και υποστηρίχθηκε θερμά από το Τοπικό Σύλλογο Μερκουρίου (ΟΙΝΟΗ), την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (παράρτημα Αργολίδας), τον Ορειβατικό Σύλλογο Άργους, Μαραθωνοδρόμος Δρομείς Αργολίδας, Φίλοι μοτοσικλέτας Αργολίδας (ΦΙΛ.ΜΑ.), Φίλλιποι Άργους, Πρώτο Σύστημα Προσκόπων Άργους, Χιονοδρομικός Ορειβατικός Όμιλος Άργους, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αργολίδας – Δεσμοί Αίματος και συνδιοργανωτές τον Δήμο Άργους-Μυκηνών Κ.Ε.Δ.Α.Μ.
Η εκδήλωση ξεκίνησε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 με την ανάβαση και συγκέντρωση των Προσκόπων στο Δημοτικό σχολείο Μερκουρίου και την διανυκτέρευση τους εκεί. Η παραμονή τους περιλάμβανε έρευνα στο χωριό σχετικά με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου καθώς και ποικίλες προσκοπικές και περιβαλλοντολογικές δραστηριότητες.
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011 έδωσαν το δυνατό παρόν πολλά  μέλη των παραπάνω συλλόγων καθώς και αρκετοί φίλοι τους από την Αργολίδα. Καλεσμένοι ήταν και μέλη του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Βούλας Αττικής με συμμετοχή 75 ατόμων.
Ιππείς, πεζοπόροι, ποδήλατα και μηχανές ξεκίνησαν τη διαδρομής τους από το χωριό Μερκούρι στις 10:30 πμ. Ο καιρός ήταν κάτι παραπάνω από σύμμαχος, καθώς ήταν μια ηλιόλουστη μέρα και όλοι ανεβαίνοντας το  ιστορικό μονοπάτι του Πρίνου, ατένιζαν με θαυμασμό τις κορυφογραμμές του Αρτεμισίου και του Κτενιά. Οι πλαγιές γέμισαν με χρώματα, γέλια, ήχους από τις μηχανές και τα άλογα που χτυπούσαν τα πέταλα τους στις πέτρες. Φτάνοντας στο Τουρνίκι, ντόπιοι μας περίμεναν με ζεστό τσάι και μέλι.
Οι χωρικοί και φίλοι που παραβρέθηκαν την Κυριακή, βοήθησαν και αυτοί με τη σειρά τους, στις προετοιμασίες του Κυριακάτικου γεύματος με αγαθά τα οποία έφεραν από το σπίτι τους. Να σημειωθεί ότι ο τρόπος παρασκευής των εδεσμάτων, έγινε παραδοσιακά, ώστε να βλέπουν και οι νεότεροι τα παλαιότερα έθιμα της αυθεντικής χωριάτικης κουζίνας. Ο τρόπος ζύμωσης και ψησίματος ψωμιού σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο από την κα Ελένη Πούλου. Το βράσιμο του κρέατος στα χάλκινα καζάνια με ξύλα από το Σάββατο το απόγευμα το ετοίμασαν ο Δαγρές Θανάσης και ο Προύτζος Αντώνης και σερβιρίστηκε στα πήλινα που μας έκανε προσφορά ο κος Τριαντάφυλλος. Το τσάι το ετοίμασε ο Παπαδόπουλος Βασίλης σε μεγάλο καζάνι σερβίροντας το συντροφιά με το μέλι του κ. Κουγιά Αντρέα. Τους λουκουμάδες τους ετοίμασε η κα Μούτριζα Κούλα. Τραχανόπιτες και τηγανόψωμα από τις κυρίες Ιωάννα Παπαδοπούλου, Νίκη Δαγρέ, Ευθυμία Κούρου, Αγγελική Ράπτη και Δήμητρα Κουγιά. Γκόγκες ετοιμασμένες από την κα Παπαγεωργίου Γωγώ. Καρύδια μας έφερε η οικογένεια του Βασίλη Παπαδόπουλου και τα μήλα από το Γιάννη Σουλιώτη.
Όλοι απόλαυσαν τα εδέσματα με την συνοδεία  παραδοσιακών ακουσμάτων. Η φωνή του Κωστή Μούτριζα, το κλαρίνο του Κωνσταντίνου Λάμπα,  το νταούλι του Παναγιώτη Δανόπουλου, το τουμπερλέκι του Ηλία Λάμπα και το μπουζούκι του μικρού μας φίλου Νίκου Νάσση ήταν αρκετά για το γλέντι.
Η ώρα πέρασε ευχάριστα με τραγούδια,  χορούς και πολύ κέφι. Παρόλο που  υπήρχε και η διαδρομή της επιστροφής (7 χλμ. κατάβαση για το Μερκούρι), όλοι έδωσαν την υπόσχεση ότι του χρόνου θα βρεθούνε ξανά κάτω από τα πλατάνια στην πηγή του χωριού.
Ευχαριστούμε όλους εσάς που στηρίξατε αυτή την πρωτοβουλία ο καθένας με το δικό του τρόπο και πάνω από όλα ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.

Στη προσπάθεια της διοργάνωσης βοήθησαν έμπρακτα και οι εξής χορηγοί:
·        Μποζιονέλος Α.Ε. Εμπορία Κρεάτων
·        DR-TV
·        Αργειακή Ραδιοφωνία 101 fm


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Φ.Σ.Α.
ΠΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου