Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ξεκίνησε η συγκομιδή πορτοκαλιών με αρχικές τιμές ανώτερες από τις περσινές.

 Άρχισε πριν λίγες ημέρες η συγκομιδή πορτοκαλιών ποικιλίας Νάβελ. Η τιμή παραγωγού φέτος ξεκίνησε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων, πέρσι η τιμή παραγωγού στη Λακωνία ξεκινούσε στα 7 – 8 λεπτά το κιλό και έφτανε στα 15 λεπτά στην Αργολίδα, ενώ φέτος ξεκινάει από 15 – 16 λεπτά το κιλό και φτάνει στα 20 – 23 αντίστοιχα. Οι παραγωγοί ελπίζουν ότι θα συνεχιστεί η καλή πορεία των τιμών παραγωγού, που όπως υποστηρίζουν θα οφείλεται στο ότι φέτος αναμένεται να έχουμε μείωση της παραγωγής.

Όπως αναφέρουν ο παγετός, που έπληξε στις αρχές της Άνοιξης αρκετές περιοχές της χώρας, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, είχε σαν αποτέλεσμα να πλήξει την παραγωγή. Ζημιές στην παραγωγή είχαμε κυρίως στις περιοχές Κορινθίας, Αργολίδας, Σπάρτης, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Ένας ακόμη λόγος της καλής πορείας της τιμής παραγωγού, εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση των εξαγωγών, παρά το ότι στις διεθνείς αγορές έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους Ισπανούς, που πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές. Πάντως το βάρος είναι αναγκαίο να πέσει στις εξαγωγές, αφού η εγχώρια κατανάλωση έχει «παγώσει» από την έλλειψη ρευστότητας.

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας, Sparta Orange, δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πορτοκαλιών στην περιοχή μας. Έχουν ξεκινήσει οι παραγγελίες από το εξωτερικό και αναμένεται να αρχίσει η συγκομιδή στις 25 – 30 Νοεμβρίου. Σε αντίθεση με την περιοχή της Σπάρτης, όπου την παραγωγή την έπληξε ο παγετός, στην περιοχή της νότιας Λακωνίας φέτος η παραγωγή θα είναι αυξημένη. Εκτιμάται ότι αυτή η αύξηση της παραγωγής θα φτάσει σε ποσοστό ακόμη και 20% σε σχέση με πέρσι. Όσο για την ποιότητα των πορτοκαλιών μας διαρκώς βελτιώνεται. Βλέπετε οι παραγωγοί στην περιοχή της Σκάλας έχουν αντιληφθεί ότι χωρίς ποιότητα δεν θα μπορέσουν να στραφούν προς τις ξένες αγορές και σε μεγάλο ποσοστό προσέχουν τα δέντρα τους, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο. Σαν πρώτη εντύπωση βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εξαγωγές σε σχέση με πέρσι. Ήδη έχουμε κλείσει συμφωνίες με εταιρείες για εξαγωγές προς Ουκρανία και Ρωσία ενώ έχουμε και παραγγελίες για εξαγωγές προς Καζακστάν. Στην εγχώρια αγορά όμως βλέπουμε όλα να έχουν «παγώσει». Να επισημάνουμε ότι οι αυξημένες εξαγωγές μας οδήγησαν να κάνουμε μια επένδυση σε ψυγεία και σε μια γραμμή διαλογής, για να μπορέσουμε αν ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Βλέπετε κάθε εβδομάδα εξάγουμε περίπου έξι κοντέινερ προς Ρωσία και άλλα τέσσερα προς Ουκρανία».

Μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή πορτοκαλιών είχαμε στην Αργολίδα σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Δημάκη, διευθυντή στην ΕΑΣ Αργολίδας. «Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή πορτοκαλιών. Η ποσότητα αναμένεται να είναι μικρή αλλά η ποιότητα καλή. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καλύτερες τιμές παραγωγού σε σχέση με πέρσι. Η τιμή για τις Ναβελίνες αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 25 λεπτά το κιλό, η οποία είναι καλύτερη από την περσινή που ήταν 22 λεπτά. Πέρσι η παραγωγή κυμάνθηκε στους 350.000 τόνους. Φέτος ο παγετός του Μαρτίου έφερε πολλές ζημιές στην παραγωγή πορτοκαλιών. Συγκεκριμένα στις Ναβελίνες έχουμε μείωση της παραγωγής κατά 70% σε σχέση με πέρσι, ενώ στα Μέρλιν η μείωση φτάνει στο 50%. Η λειτουργία των χυμοποιίων αναμένεται να ξεκινήσει σε 12 ημέρες, οπότε είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τιμές παραγωγού. Πέρσι τα πορτοκάλια που πήγαιναν προς χυμοποίηση είχαν τιμή παραγωγού 6 – 7 λεπτά το κιλό. Εκτιμώ ότι φέτος η τιμή θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, τα οποία είναι ασύμφορα για τους παραγωγούς».

Για μεγάλη καταστροφή από τον παγετό του Μαρτίου στην παραγωγή πορτοκαλιών, κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας κ. Αλέξης Κατσάνης. «Η μείωση αναμένεται να φτάσει ακόμη και στο 50% σε σχέση με πέρσι. Η συγκομιδή στην περιοχή μας αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου. Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάποια τιμή για τους παραγωγούς. Πάντως η εγχώρια αγορά δεν έχει μεγάλη κινητικότητα και από τις εξαγωγές περιμένουμε για να καταφέρουμε να πουλήσουμε την παραγωγή μας».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας, κ. Βαγγέλη Βαγγέλη, ο οποίος μας ανέφερε ότι η φετινή παραγωγή, ποσοτικά και ποιοτικά, είναι η καλύτερη που είχαν από το 2004. «Άρχισε δειλά η συγκομιδή των πορτοκαλιών ποικιλίας Νάβελ. Τέλος Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η μαζική συγκομιδή. Η εκτίμησή μας είναι ότι η φετινή παραγωγή πορτοκαλιών θα είναι πάνω από 150.000 τόνους. Οι τιμές στις Ναβελίνες φέτος παρουσιάζουν άνοδο και κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 22 λεπτά το κιλό. Όμως η αυξημένη παραγωγή πορτοκαλιών για να απορροφηθεί θα πρέπει να υπάρξει παράλληλα και αύξηση των εξαγωγών.
Όσον αφορά τα πορτοκάλια που πάνε προς χυμοποίηση, εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον, αλλά είναι νωρίς ακόμη για ανακοίνωση τιμών. Πέρσι έδιναν 6 λεπτά το κιλό στα πορτοκάλια για χυμοποίηση, μια τιμή που είναι ίσα για τα έξοδα συγκομιδής και μεταφοράς. Σε μια συνάντηση που είχα πρόσφατα με κάποιους χυμοποιητές, τους ζήτησα να προσπαθήσουν να δώσουν μια καλύτερη τιμή στους παραγωγούς. Για μένα μια τιμή που θα κάλυπτε τον παραγωγό δεν θα πρέπει να είναι λιγότερο από 13 λεπτά το κιλό. Μπορεί αυτή η τιμή να φαίνεται εξωφρενική αλλά μόνο έτσι θα δείξουν ενδιαφέρον οι παραγωγοί».

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου