Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

"Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να σκύψει με αποφασιστικότητα στο πρόβλημα "


Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έλαβε γραπτή απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ι. Δριβελέγκα στην υπ’ αριθμό 22280 Ερώτηση που είχε υποβάλει με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας από την εμφάνιση του ιού της Τριστέτσας.Ο Υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «Κάθε έτος διενεργούνται τακτικοί και συστηματικοί έλεγχοι (surveys) που αφορούν μακροσκοπικούς ελέγχους, καθώς και λήψη και αποστολή δειγμάτων σε επίσημα εργαστήρια προκειμένου να διαπιστώνεται η παρουσία ή μη του επιβλαβούς οργανισμού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών.
Οι νομοί της χώρας για τη διενέργεια των μακροσκοπικών ελέγχων και η κατανομή του αριθμού των δειγμάτων ανά Νομό, αναφέρονται στη μεθοδολογία επισκόπησης που έχει συνταχθεί από το επίσημο εργαστήριο για το σκοπό αυτό. Η μεθοδολογία είναι καταχωρημένη στο δικτυακό τόπο του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου για χρήση από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές.
Για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών, έχει εκδοθεί η αριθμ. 121285/665/2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1416/Β’) «μέτρα επείγοντος χαρακτήρα για τον περιορισμό και την εξάλειψη του επιβλαβούς οργανισμού ιού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών», όπου περιγράφονται με λεπτομέρεια τα μέτρα και οι αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή τους.
Αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη:
- Για τη διενέργεια τακτικών και συστηματικών ελέγχων (surveys) που αφορούν μακροσκοπικούς ελέγχους, καθώς και λήψη ή αποστολή δειγμάτων σε επίσημα εργαστήρια προκειμένου να διαπιστώνεται η παρουσία ή μη του επιβλαβούς οργανισμού της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών (CTV) και
- Για τη λήψη των μέτρων εκρίζωσης και καταστροφής των προσβεβλημένων φυτών και δένδρων καθώς και των γειτονικών τους,
είναι οι Υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήματα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών της Χώρας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ), όσον αφορά στους ελέγχους στα φυτώρια εσπεριδοειδών. Τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ&ΠΕ) μπορούν να συνδράμουν επικουρικά, κατόπιν συνεννόησης με τις οικείες Δ/σεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Στα πλαίσια της ΚΟΑ των οπωροκηπευτικών, υλοποιείται η δράση αναδιάρθρωσης εσπεριδοειδών προσβεβλημένων από Τριστέτσα με νέα ανθεκτικά υποκείμενα μέσω των ακόλουθων προγραμμάτων:
- Είτε μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανώσεων Παραγωγών,
- Είτε μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης του Μέτρου 1.2.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2007-2013, για μεμονωμένους παραγωγούς, αλλά και παραγωγούς – μέλη Οργανώσεων παραγωγών με προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους κανόνες συμπληρωματικότητας που προβλέπονται από την ΚΟΑ οπωροκηπευτικών. Σημειώνεται ότι το Μέτρο 1.2.1. του ΠΑΑ αναμορφώθηκε με σημαντική αύξηση των διαθέσιμων πιστώσεων από 285 εκ. ευρώ σε 500 εκ. ευρώ για τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις,
- Είτε με εθνικούς πόρους, αφού προηγηθεί έγκριση του προγράμματος από την ΕΕ.
Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι η παραγωγή πολ/κού υλικού εσπεριδοειδών σε εμβολιοφόρους βλαστούς και σπόρους υποκειμένων εσπεριδοειδών, γίνεται και από τις Κρατικές Μητρικές Φυτείες των Δενδροκομικών Σταθμών Πόρου και Ξυλοκάστρου. Το υλικό είναι κατηγορίας Ελάχιστων Κοινοτικών Προδιαγραφών, ηλεγμένο όμως για την ποικιλιακή του ταυτότητα και φυτοϋγεία, τόσο μακροσκοπικά, όσο και εργαστηριακά, σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων για την Τριστέτσα, στα οποία δεν διαπιστώθηκε μέχρι σήμερα η ίωση αυτή. Από το 2008, έχει νομοθετηθεί και διαδικασία πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού δενδρωδών στη Χώρα μας, η οποία θα παρέχει περισσότερες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την ποικιλιακή ταυτότητα και τα προβλήματα φυτοϋγείας.
Το πολ/κο υλικό εσπεριδοειδών, το οποίο παράγουν οι φυτωριούχοι της Χώρας από δικά τους κυρίως μητρικά δένδρα, ελέγχεται από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) τα ΚΕΠΠΥΕΛ στα διάφορα στάδια της παραγωγής του, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Οι ποσότητες που προέρχονται από άλλα κράτη-μέλη είναι μικρές και το υλικό που εμπορεύεται είναι κατηγορίας CAC ή πιστοποιημένο, εφόσον το κράτος-μέλος έχει Εθνικό Σύστημα Πιστοποίησης και είναι απαραίτητα τα συνοδευτικά έγγραφα.
Ο εργαστηριακός έλεγχος του υλικού γίνεται στο Σταθμό Ελέγχου Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΑΠΥ).
Οι μολύνσεις από τον ιό της Τριστέτσας που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια σε κοινές καλλιέργειες, διαπιστώθηκαν στο ΣΕΑΠΥ σε δείγματα που έστειλαν οι Δ/σεις Γεωργίας των Νομαρχιών.
Όσον αφορά στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, οι ζημιές που προξενούνται σε διάφορες καλλιέργειες από ιώσεις (Τριστέτσα) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Οργανισμό.
Επιπλέον, οι ζημιές αυτές δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) για την αντιστάθμιση των ζημιών στη γεωργία από θεομηνίες ή συγκεκριμένες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Η αποζημίωση των 20,54 ευρώ ανά δένδρο που καταβάλλεται αφορά μόνο το κόστος εκρίζωσης των προσβεβλημένων δένδρων».
Ο κ. Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να σκύψει με αποφασιστικότητα στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με την εκτεταμένη μόλυνση εσπεριδοειδών από τον ιό της Τριστέτσας στην Αργολίδα και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που το βιος των παραγωγών απειλείται με ολική καταστροφή, καθώς κάθε εκρίζωση χρειάζεται περίπου μια δεκαετία προκειμένου τα νέα δένδρα που θα φυτευθούν να προσεγγίσουν το μέσο όρο παραγωγής, η εφάπαξ αποζημίωση που δίνεται να ανέρχεται σε μόλις 20,54 ευρώ ανά δένδρο και να αφορά μόνο το κόστος της εκρίζωσης.
Καλώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άμεσα να λάβει τις αναγκαίες δράσεις για την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος, που πλήττει τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα της τοπικής οικονομίας της Αργολίδας και άλλων περιοχών της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου