Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011



ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ


Ο αν. Τομεάρχης και Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Εκπαίδευσης και Θρησκευμάτων κα. Ά. Διαμαντοπούλου σχετικά με τις καταργήσεις σχολείων στην Αργολίδα και τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:..

«Παρά τις επανειλημμένες σχετικές διαβεβαιώσεις της αρμόδιας Υπουργού Παιδείας - οι οποίες καταγράφονται και στην με αρ. πρ. 157420/4-2-2011 γραπτή απάντηση της Υφυπουργού κ. Χριστοφιλοπούλου σε σχετική Ερώτησή μου - ότι η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στην ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση σχολικών μονάδων λαμβάνει υπόψη και τη γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου της τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Αργολίδα προχωρά η κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων παρά την ομόφωνη αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων.
Συγκεκριμένα, η αντίθεση των τοπικών κοινωνιών αφορά στα σχολεία στο Παναρίτη και στο Νέο Ροεινό του καλλικρατικού Δήμου Ναυπλιέων και τα Δημοτικά Σχολεία Ελληνικού, Σχινοχωρίου, Μαλαντρενίου, Σταθέικων και Νέου Ηραίου του καλλικρατικού Δήμου Άργους – Μυκηνών, για τα οποία μάλιστα σχολεία υπάρχει πρόσφατο σχετικό ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Υπογραμμίζεται ότι σε αρκετά εξ αυτών καταγράφεται ανοδική τάση στον αριθμό των μαθητών τους. Ιδιαίτερα τονίζονται οι κίνδυνοι μεταφοράς των μικρών μαθητών λόγω του κακού σε πολλές περιπτώσεις οδικό δίκτυο, αλλά και η ανάγκη συνοδείας τους κατά τη μεταφορά.
Επισημαίνεται ότι αν προχωρήσει ο σχεδιασμός του Υπουργείου, το κόστος της καθημερινής μεταφοράς των μαθητών θα επιβαρύνει στο εξής τους Δήμους, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα πόρων, με αποτέλεσμα με δυσκολία να καλύπτουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Τέλος, είναι έντονες και εύλογες στις τοπικές κοινωνίες της Αργολίδας οι ανησυχίες για το αν έχει εξασφαλιστεί η καταλληλότητα των σχολικών μονάδων υποδοχής.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η Υπουργός:
(1) Αν σκοπεύει να λάβει σοβαρά υπόψη, όπως επανειλημμένα έχει δεσμευθεί, τις ομόφωνες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών της Αργολίδας στις ως άνω επικείμενες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων.
(2) Σε περίπτωση υλοποίησης των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι Δήμοι στους οποίους ανατίθεται η ευθύνη της καθημερινής μεταφοράς των μαθητών, χωρίς όμως να αποδίδονται οι αναγκαίοι προς τούτο πόροι.
(3) Αν έχει διασφαλιστεί η καταλληλότητα των σχολείων που θα υποδεχθούν τους μαθητές» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου