Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012


Δύσκολοι καιροί για τα πορτοκάλια


Σε µεταβατικό στάδιο η διακίνηση εσπριδοειδών


Στην εγκατάλειψη των οπωρώνων έχουν οδηγηθεί πολλοί καλλιεργητές πορτοκαλιών, βλέποντας ότι ούτε και φέτος θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν κανονικά οι επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να απορροφηθεί ο όγκος της παραγωγής χωρίς προβλήματα.
Οι πολλές επισφάλειες και καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν φέρει σε όλο τον κόσμο προβληματισμό για το ποιες επιχειρήσεις θα υποστηρίξουν εμπορικά τα προϊόντα και κυρίως το πρόβλημα τώρα - μετά τη Λακωνία - τοποθετείται στην Κορινθία, την Αργολίδα και την Αχαΐα.
Από την άλλη πλευρά, απ’ ό,τι φαίνεται, οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν επενδύσει στην ποιότητα και δεν τηρούσαν ποτέ το σύνολο των προδιαγραφών, βλέπουμε να επιπλέουν (επιβιώνουν) σε βάρος των παραγωγών και των υγιών επιχειρήσεων. Πάντως, γίνεται προφανές πως ο τομέας της διακίνησης των εσπεριδοειδών βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, μέσα από το οποίο θα πρέπει να βγει δυνατότερος, βελτιώνοντας την προώθηση των εσπεριδοειδών στις αγορές του εξωτερικού προς όφελος της οικονομίας της χώρας.
Παράλληλα, υπάρχει έλλειψη ελέγχων και κανόνων στην αγορά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της διακίνησης από γνωστές εταιρείες, ατυποποίητων προϊόντων στη Βουλγαρία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Aυτό δεν εξέπληξε τους ανθρώπους της αγοράς, αφού αποτελεί συχνό φαινόμενο. Ωστόσο δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά και τείνει να λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Αξιολογώντας τους συντελεστές στην Αργολίδα, μόνο δύο επιχειρήσεις κρίνονται κατά την εκτίμηση της κοινής γνώμης υγιείς και εχέγγυες, ενώ ακολουθεί μια τρίτη επιχείρηση με μεγάλο όνομα που απορροφά πολλές ποσότητες. Βέβαια, η τελευταία πληρώνει με καθυστέρηση ενός χρόνου κι αυτό δημιουργεί ερωτηματικά. Στη συνέχεια, ακολουθούν μια κατηγορία μικρών επιχειρήσεων, των οποίων η δυναμική δεν μπορεί να εκτιμηθεί, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων είτε βρίσκονται υπό καθεστώς άτυπης πτώχευσης, είτε προ των πυλών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου