Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012


Το Ναύπλιο γιορτάζει την 190η επέτειο της απελευθέρωσης του

 Το Νοέμβριο του 1822 ξημερώματα του Αγίου Ανδρέα ο Στάϊκος Σταϊκόπουλος με τους άνδρες σκαρφάλωσε στο κάστρο Παλαμηδίου και έτσι κατάφερε να απελευθερώσει το Ναύπλιο.

Μοσχονησιώτης Δημήτριος – Ο πρωταγωνιστής της άλωσης του Παλαμηδιού


Του Δικηγόρου- Συγγραφέα Τάκη Α. Σαλκιτζόγλου.

 Ο Δημήτριος Μοσχονησιώτης γεννήθηκε στις Κυδωνίες ( Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας. Στις 2 Ιουνίου 1821, οι Τούρκοι καταστρέψανε την πόλη για να εκδικηθούν τους Έλληνες που είχαν πυρπολήσει ένα πλοίο τους ( δίκροτο) στην Ερεσό, στις 27 Μαΐου 1821. Μεταξύ αυτών που σώθηκαν από την σφαγή, ήταν και ο Δημήτριος Μοσχονησιώτης καθώς και ο πατέρας του Νικόλαος. Κατέφυγαν στο Ναύπλιο, όπου εντάχτηκαν στις Ελληνικές δυνάμεις. Ο Δημήτριος υπηρέτησε αρχικά υπό τις διαταγές του Οπλαρχηγού Θάνου και κατόπιν - κατά την άλωση του Παλαμηδιού - υπό τον Στάϊκο Σταϊκόπουλο ως Ενωμοτάρχης. Ο Δημήτριος Μοσχονησιώτης μαζί με τον πατέρα του Νικόλαο, είναι εκείνοι που σχεδίασαν και υλοποίησαν- με την έγκριση του Σταϊκόπουλου- το σχέδιο της εκπόρθησης του Παλαμηδιού, την παραμονή του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου 1822.

Διάλεξη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών από τον καθηγητή Ν.Τζαβάρα

 Tην Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 στην εναρκτήρια διάλεξη της σειράς ομιλιών “Events Series 2013” “Μύθος και Πραγματικότητα” ο καθ. Ν. Τζαβάρας ανέλυσε τον μύθο του Οιδίποδα με βάση την ψυχαναλυτική θεώρηση του Σ. Φρόυντ, κατά τον οποίο ο μύθος αυτός αποτυπώνει την κατ’εξοχήν αιμομεικτική απαγόρευση (σεξουαλικής σχέσης μητέρας και γιου), θέτοντας έτσι τη βάση για τη δημιουργία της πυρηνικής οικογένειας και επομένως της ίδιας της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου